Vyše 170 žiakov základných škôl z rozmanitých sociálnych skupín z Bratislavy, Lozorna, Detvy, Veľkého Krtíša a Zvolena sa v dnes (28.5.) v Slovenskej filharmónii spojí s členmi Slovenského komorného orchestra (SKO) a hosťami. Stane sa tak v rámci výročného koncertu hudobno-vzdelávacieho programu Superar Slovakia. Hlavnou myšlienkou koncertu je súdržnosť v rozmanitosti.

"Cieľom programu Superar je prekonávať rozdiely v spoločnosti a spájať deti z rôznych prostredí do spolupráce tak, aby pochopili, že každé z nich je potrebné, má svoju hodnotu a prispeje k celkovému spoločného výsledku," približujú organizátori. Tohtoročným výročným koncertom v Slovenskej filharmónii zavŕšia už desiaty školský rok fungovania Superar na Slovensku.

Koncerty sú však len jednou časťou činnosti programu, podporujúceho kvalitné hudobné vzdelávanie na základných a materských školách. Vyvíja tiež vlastné metodiky zamerané na rozvoj kľúčových kompetencií detí a pedagógov, učiteľov aj vzdeláva.

Superar - výročný koncert vo Veľkom Krtíši, 2024 Zdroj: Peter Brenkus / Superar.sk

"Cez hudbu podporujeme budovanie súdržnej a lepšej spoločnosti - spoločnosti, ktorá poskytuje dôstojné podmienky na život aj pre zraniteľné skupiny, nevníma rozmanitosť ako prekážku, ale ako hodnotu a kde sa deti a dospelí dokážu navzájom počúvať, argumentovať a rešpektovať," hodnotí desať rokov hudobno-vzdelávacieho programu Superar Slovakia jeho výkonný riaditeľ Marek Kapusta.

Dodáva, že v čase, keď je naša spoločnosť stále viac polarizovaná, je stále dôležitejšie vytvárať príležitosti na spájanie. "Na čomsi väčšom spolupracovať. Deti tak prinášajú kľúčovú lekciu pre celú spoločnosť."

Organizátori výročného koncertu avizujú, že deti na ňom budú spievať v siedmich jazykoch. Okrem slovenčiny zaznie rusínčina, maďarčina, rómčina, taliančina, angličtina a nemčina. Prekvapením pre divákov má byť aj jeden špeciálny jazyk.

Superar je medzinárodný vzdelávací program, ktorý je činný v siedmich krajinách Európy. Na Slovensku pôsobí v šiestich základných a šiestich materských školách vo Veľkom Krtíši, Detve, Zvolene, Lozorne a Bratislave. Z 828 detí, ktoré sú v programe zapojené, je 361 detí zo zraniteľných skupín.

Zdroj: TASR (informovala Martina Novotová zo Superar Slovakia)