The Mystery of the Bulgarian Voices je globálny fenomén s fascinujúcou históriou. Tvorbu a svetový úspech tohto zboru, ktorý bol ocenený cenou Grammy a spolupracoval s Kate Bush či s Lisou Gerrard z Dead Can Dance, mnohí označujú za jeden z míľnikov pri rozvoji world music.

Projektu The Mystery of the Bulgarian Voices (Le Mystère des voix bulgares / Tajomstvo bulharských hlasov) predchádzal v 50. rokoch minulého storočia vznik ženského zboru pod taktovkou bulharskej štátnej televízie s cieľomudržať a renovovať bulharskú ľudovú hudbu a tradíciu. Úlohou zboru bolo nahrávať tradičné piesne s autentickými viachlasnými ľudovými spevmi, aby tieto nahrávky mohli byť vysielané v rádiu a televízii.

Zlom nastal, keď si toto výnimočné hudobné teleso všimol švajčiarsky etnomuzikológ Marcel Celliér, ktorý v 60. a 70. rokoch skompiloval archívne nahrávky aj novo nahraté spevy na albume Le Mystère Des Voix Bulgares (Volume 1), ktorý vyšiel v roku 1975. V 80. rokoch sa dočkal aj reedície vo vplyvnom vydavateľstve 4AD. Druhý album Le Mystère Des Voix Bulgares (Volume 2) bol v roku 1990 na Grammy Awards ocenený v kategórii Best Traditional Folk Album.

Práve vďaka vydavateľstvu 4AD sa hudba bulharského zboru dostala aj do pozornosti legendárneho dua Dead Can Dance. Speváčka Lisou Gerrard zo špecifického spevu a harmónií čerpala inšpiráciu, ktorú počuť najmä v hite The Host of Seraphim, ktorý sa objavil aj vo viacerých filmoch. S Lisou Gerrard nakoniec zbor v roku 2018 nahral celý spoločný album BooCheeMish.

The Mystery of the Bulgarian Voices si zamilovalo množstvo hudobných legiend. Kate Bush si bulharské hlasy prizvala do troch pesničiek na jej album The Sensual World z roku 1989. Spolupracovali aj s Bobbym McFerrinom a jedna z pesničiek zboru odznela aj na svadbe Davida Bowieho, ktorý ňou nahradil svadobnú klasiku Here Comes the Bride.

Legendárny zbor The Mystery of the Bulgarian Voices otvorí na Pohode sobotný program na hlavnom pódiu. Na trenčianskom letisku sa predstaví pod taktovkou dirigenta a skladateľa Georgia Andreeva aj so sláčikovým kvartetom Quarto Quartet a odohrajú nové ale aj ich najznámejšie pesničky.

Pozrite si, ako Charles Cornell s nadšením analyzuje hudbu bulharského zboru:

Festival Pohoda sa bude konať na trenčianskom letisku už 11. až 13. júla, teda o necelých 50 dní. The Mystery of the Bulgarian Voices dopĺňajú tohtoročný silný lineup, v ktorom nechýbajú napríklad Queens of the Stone Age, Peggy Gou, Skepta, Morcheeba, James Blake, Pendulum (Live), Black Pumas, Royal Blood, Thievery Corporation, City Morgue ale ani domáce hviezdy ako Jana Kirschner, Richard Müller a veľa ďalších.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Jozef Hámorský. Správu sme upravili.