Vo veku 70 rokov zomrel v piatok 27. júna americký soulový spevák Bobby Womack, ktorý svojou tvorbou ovplyvnil množstvo známych hudobníkov, vrátane kapely The Rolling Stones. Ako uviedla pre portál TMZ jeho sestra, interpret naposledy vydýchol v spánku.

Príčina jeho smrti zatiaľ nie je známa, u rodáka z Clevelandu v Ohiu sa však pred dvoma rokmi objavili prvé príznaky Alzheimerovej choroby. Hudobník vtedy v rozhovore pre BBC Radio 6 Music uviedol, že má problémy spomenúť si na texty a názvy svojich skladieb. Womack tiež prekonal zápal pľúc aj rakovinu prostaty a hrubého čreva a trápila ho aj cukrovka.

Len pred dvoma týždňami Womack vystupoval na hudobnom festivale v Tennessee a podľa jeho účastníkov vyzeral byť v dobrej zdravotnej forme a nálade.

Biografia

Bobby Womack, vlastným menom Robert Dwayne Womack, sa narodil v roku 1944 v Clevelande v štáte Ohio. Po speváckych začiatkoch v oblasti cirkevnej gospelovej hudby odštartoval kariéru so svojimi štyrmi bratmi v skupine The Womack Brothers, ktorá sa neskôr premenovala na The Valentinos. Bobby okrem toho pôsobil aj ako gitarista v kapele Sama Cooka a v roku 1968 vydal svoju prvú sólovku Fly Me To The Moon.

Na dlhoročnú úspešnú sólovú dráhu sa Womack - plodný skladateľ piesní so širokým žánrovým záberom - vydal v druhej polovici 60. rokov. Počas jej trvania vydal 27 štúdiových albumov a ďalší mal vyjsť v priebehu tohto roku. Jeho najznámejšími štúdiovkami sú My Prescription (1969), Communication (1971), Facts Of Life (1973), The Poet (1981) alebo Back To My Roots (1999). V roku 2009 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Medzi Womackove najznámejšie hity patria skladby Lookin' For A Love, That's The Way I Feel About 'Cha, a Woman's Gotta Have It. Okrem iného je autorom piesne It's All Over Now, s ktorou sa The Rolling Stones po prvý raz dostali na čelo hitparády v Británii. Pre Janis Joplin napísal baladu Trust me


Zdroj: SITA, TASR
Foto: ABKCO Music & Records, Inc.

Súvisiaci interpreti: Bobby Womack