Koncom minulého týždňa rozposlala Mitski svojim fanúšikom hlasovú správu, v ktorej oznámila názov svojho siedmeho štúdiového albumu a dátum vydania pilotného singla. Jeho pomenovanie si nechávala až do poslednej chvíle pre seba. Bug Like an Angel je prvou novinkou od vydania výborného albumu Laurel Hell z roku 2022.

Nasledovník úspšeného šiesteho albumu vyjde 15. septembra vo vydavateľstve Dead Oceans. Prinesie jedenásť skladieb, na ktorých pracoval producent Patrick Hyland. Každú zo skladieb na The Land Is Inhospitable And So Are We napísala japonsko-americká hudobníčka počas "malých výbuchov za posledných pár rokov", počas ktorých si kládla otázky, či skončí s hudbou, alebo má zmysel v nej pokračovať.

"Je veľa vecí o práci v hudobnom priemysle a o bytí na očiach verejnosti, ktoré sú proti mojej povahe. Myslím, že ste ma mohli z času na čas vidieť, ako s tým zápasím! Ale mám tiež zázračné šťastie, že môžem robiť hudbu so zdrojmi a časom a mať publikum ako vy, ktoré mi dáva príležitosť vystupovať," prihovorila sa Mitski Miyawaki fanúšikom.

"Nakoniec som si uvedomila, že naozaj chcem pokračovať v robení hudby a som ochotná brať ťažké veci spolu s  tými úžasnými – ako je akákoľvek práca, vzťah alebo vec, ktorá v živote stojí za to. Tak som znovu prerokovala zmluvu s mojím vydavateľstvom a rozhodla som sa pokračovať v nahrávaní. Ďakujem veľmi pekne za trpezlivosť a podporu, kým som sem našla cestu. Ľúbim vás!"

Odpovede na dne pohárika

V pilotnom singli Bug Like an Angel sa Mitski pozruhodne zamerala na problém alkoholizmu - "niekedy mi drink pripadá ako rodina" a nedodržaných sľubov, ktoré "keď ich rozbiješ, zlomia ťa hneď späť". Potkýna sa o dobro a zlo, ktoré sú v texte vyjadrené cez Boha a diabla - "Snažím sa pamätať na hnev diabla. Bol mu tiež daný Bohom", zaznieva v prvom kúsku skladačky o nehostinnej Zemi.

Singel vychádza spolu s videoklipom, v ktorom staršia podgurážená žena sama kráča prádznou ulicou. Mitski a jej kamaráti zo zboru sa ju snažia zachrániť. Žena to však odmieta a pokračuje na svojej ceste, sprevádzaná vlastnou ničivou samotou. Apropo, gospelový zbor zohráva v piesni veľkú úlohu. Je v kontraste s jednoduchou inštrumentálnou gitarou a dopĺňa jemnejší tón Mitskinho spevu.

Tracklist albumu The Land Is Inhospitable And So Are We

1. Bug Like an Angel
2. Buffalo Replaced
3. Heaven
4. I Don’t Like My Mind
5. The Deal
6. When Memories Snow
7. My Love Mine All Mine
8. The Frost
9. Star
10. I’m Your Man
11. I Love Me After You


Autorka: Miroslava Rabčanová