Kapela Nocadeň prichádza so siedmym singlom z albumu Auróra. Pieseň Labyrint, ktorá uzatvára album ocenený českou hudobnou cenou Anděl v kategórii Slovenský album roka, uviedli Rasťo a Robo Kopinovci spolu s artovým čiernobielym videoklipom. Pri jeho natáčaní tiekla krv.

Štvorica košických hudobníkov predstavila album Auróra na letnej sérii koncertov pod holým nebom, počas ktorej zažila aj aktuálna singlová novinka Labyrint svoju koncertnú premiéru a fanúšikovská základňa si ju pýtala ako ďalší singel. "Už pri vydaní albumu sme mali vymyslenú istú stratégiu, ktorú nám však totálne postavila na hlavu doba, v ktorej sa momentálne nachádzame. Tempo a poradie singlov by asi bolo iné, ale aj tento anarchistický prístup sa mi začína celkom pozdávať. My sme vo svojej podstate celkom punkáči, takže si robíme, čo chceme," uviedol Rasťo Kopina s úsmevom.

Líder kapely mal o videoklipe jasnú predstavu, ktorou bolo pokračovať v čiernobielom koncepte vizuálnych stvárnení piesní. Po klipoch k singlom Svitanie a Auróra, je tak Labyrint už tretím čiernobielym videom v archíve Nocadeň. Natáčal sa v krásnom prostredí Lomu Rudník pri obci Rudník, pod režisérskou taktovkou Laca Rychtárika.


Milovníci noir vsadili na čierno-bielu

"Zhruba po nejakých piatich rokoch sme opäť spojili naše sily s Lacom, s ktorým sme na vizuáloch spolupracovali už na našom predchádzajúcom albume a podpísal sa aj pod jeden z našich najúspešnejších klipov (Havran). Takže sme približne vedeli, čo od seba môžeme očakávať a byť aj celkom optimistickí, pokiaľ ide o výsledok. No a ako milovníci noir, sme opäť vsadili na čierno-bielu," priblížil spevák.

Proces natáčania nečakane prerušilo bolestivé zranenie Rasťa Kopinu, ktorý sa z Rudníckych jazier presunul na pohotovosť. "Niekedy v polovici natáčania sme s naším fotografom hľadali miesto pre nejaký pekný záber a výsledkom bola tržná rana, ktorú som si rovno odniesol na urgentný príjem. Nešlo o žiadnu potyčku, iba som si nevšimol trčiace klince, na ktoré som sa napichol."

Spolu so zverejnením videoklipu Nocadeň zároveň ohlasujú spustenie predpredaja svojej prvej vinylovej platne Auróra, ktorá oficiálne vychádza 29. októbra. "Rozhodnutie vydať Auróru na vinyle je tiež jedným z našich spontánnych rozhodnutí. Pomerne často sme od fanúšikov dostávali otázku, prečo naše albumy nevydávame aj na LP. Keďže sme na to nedokázali nejako racionálne odpovedať, rozhodli sme sa to radšej urobiť. Pôjde o limitovanú edíciu, preto radím všetkým záujemcom o ňu, nech sa poponáhľajú s jej objednávkou," vyzval Rasťo Kopina.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Martin Krestián

Súvisiaci interpreti: Nocadeň