Hudobne bohatá jeseň sa pomaly blíži ku koncu. Ani posledný novembrový týždeň nezabudli talentovaní producenti na svojich fanúšikov. Kvalitné novinky prinášajú Julio Bashmore, Nicolas Jaar, Monokle či Hybrid Minds. Nechýba ani domáca produkcia, ktorú ponúkajú vydavateľstvá Authentic Music, Dph Limited alebo Reverse Audio Group.

Známy francúzsky producent Quentin Dupieux a.k.a. Mr. Oizo vydal minulý týždeň nové EP. Má výstižný názov Unreleased, Unfinished, Unpleasant (2004-2012) a Oizo si ho vydal sám presne 25. novembra. Čo sa produkovania hudby týka, robil Quentin vždy "vtákoviny", pretože jeho pseudonym pochádza zo slova oiseau, čo znamená vták. Vypočujte si teda, aké doposiaľ nezverejnené, nedokončené a nepríjemné pesničky si pre nás ešte pripravil. Celý balík desiatich skladieb si môžete vypočuť a stiahnuť zdarma na Soundcloude(mš) 

Mr. Oizo - Flip Bat

Nádejný label Authentic Music, na ktorom vydávajú producenti Hemoglobin, slovenský A-Negative, Panorama & Peejay, sa môže konečne tešiť z úspechu a z viacerých pozitívnych ohlasov. Po vydaní úspešného prvého releasu ho supportujú slávne mená elektronickej scény ako Flame (Med School, Fokuz...), Minor Rain, Octane & DRL a ďalší. Majitelia labelu, Panorama a Peejay, plánujú progresívne vydavateľstvo s pestrým a kvalitným zvukom. Zatiaľ zverejnené tracky sú väčšinou od českých drum&bassových producentov, ale na úvodnom EP Seek Out sa podieľal aj Slovák Blue Motion, ktorý zremixoval track April. Na spomínanom EP nájdete aj deepový singel Sanctuary s vokálmi od Brooklyna. V decembri vyjde na tejto značke ďalší release Diversity od českého producenta Hemoglobina. Viac informácií o Authentic Music nájdete na oficiálnom webe labelu a ich hudobnú produkciu si môžete vypočuť na Soundcloude. (dt, zdroj: dnb.sk)

Peejay & Panorama feat. Brooklyn - April (Blue Motion Remix)

Bristolský producent a DJ Julio Bashmore predstavil svoje nové video k tracku Husk, vydanom na svojej vlastnej značke Broadwalk. Od roku 2009, kedy sa objavil na hudobnej scéne, sa stihol prepracovať k popredným a uznávaným producentom. Režisérsky tandem Jake Applebee a Spike Morris dodali videu hravosť aj napriek hlbokým zvukom, ktoré Bashmore rád používa. (ml) 

Julio Bashmore - Husk

Po vyše roku sa francúzsky DJ a producent Don Rimini vracia s novým EP Fear Of Missing Out. Tento electro funky kúsok vyšiel pod katalógovým číslom 24 na labeli No Brainer Records 24. novembra. Nachádzajú sa na ňom tri pesničky - Fomo (Fear Of Missing Out), The Future Is OursHighlight. Kladne ho hodnotilo mnoho producentov ako Digitalism, Savage Skulls alebo Keith & Supabeatz. (mš)

Don Rimini - FOMO (Fear of Missing Out)

Elektronický projekt Lake People, pochádzajúci z nemeckého Lipska, vydal v novembri na značke Krakatau Records nové EP Point s piatimi skladbami. Nemecký projekt tvorí mladík Martin Enke, v ktorého tvorbe mieša techno, house a electronica. Jeho hudobná produkcia je charakteristická množstvom minimalistických a syntetických zvukov. Ukážky z vydareného EP Point si môžete vypočuť TU. My vám na počúvanie ponúkame track s názvom Tipping point. (dt)

Lake People - Tipping Point 

Rodičia rakúskeho DJa, producenta a vlastníka labelu Palette Recordings, Johna Tejadu, nadelili synovi do vienka množstvo talentu. Od otca skladateľa, dirigenta orchestra a matky sopranistky dostal to najlepšie, čo mu pomáha aj v jeho súčasnej hudobnej kariére. Z albumu The Predicting Machine vám predstavujeme video k originálnemu mixu Orbiter, ktoré režírovali Dan Findlay a Arne Venema. Track sa dočkal aj dvoch remixov od Simian Mobile Disco, ktoré si vypočujte TU. (ml)

John Tejada - Orbital

O ďalšie kvalitné novinky obohatili slovenskú drum&bassovú scénu producenti Dephzac, Trilo, už spomínaný A-NegativeIronic. Tí spojili svoje hudobné sily nahrali EP s názvom Nympha. Čerstvá novinka, ktorá obsahuje dva tracky Nympha Assume The Position, vyšla na Dephzacovom labeli Dph Limited. Mladé vydavateľstvo sa zameriava na rôzne undergroundové štýly ako breakbeat, broken beat, nu jazz, dubstep, electro, minimal techno, drum&bass a ďalšie. Spomínané nové EP sa nesie v temnejšom drum&bassovom duchu s prvkami neurofunku. Spolu s ďalšími rôznorodými nahrávkami zo slovenskej produkcie ich nájdete na Soundcloude vydavateľstva Dph Limited. (dt) 

Dephzac feat. Trilo - Nympha

Príležitostný rybár a vyštudovaný psychológ Vlad a.k.a. Monokle je zodpovedný za tretie LP s názvom Saints na vydavateľstve Ki Records. Release je k dispozícii na vinyle, CD aj digitálne. Dvadsaťšesťročný producent z Petrohradu čerpá inšpiráciu vraj z ticha a jedným z jeho najväčších idolov je Eric Satie. K tracku Holt Found má čerstvé video, ktoré režírovala Natasha Todd a natáčalo sa v Berlíne. V každom prípade stojí za vypočutie i pozretie. (ml)

Monokle - Holt Found

Spomínaný Michal Ratveisky alias Blue Motion vydal v pondelok (26.11.) dve novinky na labeli Reverse Audio Group, na ktorom svoju hudbu vydáva aj známy producent Smote. Na dvoch liquid drum&bassových trackoch Take Me As I Am a Intoxication spolupracoval Michal s vokalistkou Slimmie. Ak chcete domácu kvalitu podporiť zakúpením releasu, môžete tak urobiť na Beatporte. Blue Motion a Smote pripravujú pre Reverse Audio aj nový album, takže sa máte na čo tešiť! (dt)

Blue Motion feat. Slimmie - Take Me As I Am

Pred niekoľkými dňami vypustil do sveta americko-čilský producent Nicolas Jaar nevšedný track v spolupráci s Theatre Roosevelt. Volá sa The Ego a uviedol ho na vlastnom newyorskom labeli Clown & Sunset, ktorý sa teší na internete celkom slušnej obľube. Možno aj vďaka tomu, že si tento celkom veselý počin môže každý stiahnuť zadarmo TU. Škatuľku si naň radšej urobte sami. (ml)

Nicolas Jaar - The Ego

Tvorcovia melodického a oduševneného drum&bassu Hybrid Minds prichádzajú po vydaní EP Heartfelt a remixu singla Blinding pre Jakwoba s dvomi novými kúskami, ktoré sa objavili na renomovanom anglickom labeli Allsorts. Tracky Blame Warm Winters so sebou prinášajú hudobnú atmosféru, na ktorú sme už od tejto výbornej britskej formácie zvyknutí. Príjemné deep drum&bassové tóny sprevádzané vokálmi od Grimma potešia všetkých ich verných fanúšikov. Dve novinky vyšli v pondelok (26.11) a budú k dispozícii na 12-palcovom vinyle a v digitálnej podobe. Na spestrenie dňa vám ponúkame na vypočutie singel Warm Winters. (dt) 

Hybrid Minds - Warm Winters

Kam na párty?

Už dnes večer (28.11.) bratislavský Nu Spirit Bar odpremiéruje nový event s názvom ajlávmjuzik najt. Predstaví sa na ňom dvojica Biomat a 3CK (= Biotrick). Bratislavský DJ, turntablista, producent a kmeňový člen kolektívu BWO Biomat a 3CK z Lednických Rovní, ktorého náboženstvom je skrečing a je stabilnou oporou TMrekorc, zahrajú dva sólo sety, pravdepodobne zaznie aj hudba z rovnomenného debutového EP Biotrick (2011). Rezidentom a hostiteľom večera bude pravidelne MtotheG, preto je možné očakávať žánrovú pestrosť. Release Biotrick EP (a tony ďalšej domácej hudby) si môžete stiahnuť na ajlavmjuzik.bandcamp.com. Príjemné je aj nulové vstupné. (mi)

Rok ubehol ako voda a žilinské zoskupenie Four v piatok (30.11.) oslavuje so svojimi fanúšikmi prvé narodeniny. Oslavovať sa bude na úspešnej akcii Reštart, ktorá sa udomácnila na pôde žilinského kultúrneho uzla Stanica-Záriečie. Ako hosť už v poradí štvrtého a  narodeninového večera prijal pozvanie Milos zo známeho labelu Leporelo. Z oslávencov vystúpia Grining Marosh. Táto narodeninová žúrka, ktorá sa bude niesť na vlnách techna, minimalu a housu, určite roztancuje všetkých návštevníkov Stanice. (dt)

V piatok 30. novembra sa v Nu Spirit Clube opäť môžete presvedčiť, že "hudba je všetko" (Music is everything - [MIE]). Vystúpi švajčiarsky DJ a producent Raphael Ripperton, ktorý je dôkazom toho, že hranice house a techna sú nadobro zmazané. Okrem svojich labelov Perspektiv a Tamed Musiq a projektu Lazy Fat People má na svedomí remixy pre Jimpstera, Ellen Alien, Laurenta Garniera či Radiohead. Vydáva na rešpektovaných labeloch ako Planet E, Tsuba, alebo Versatile a na [mie] sa na Slovensku predstaví po prvýkrát. Podporia ho Martin Haberland a Maroš Glaubic, zahrá aj dvojica Mishek & C.O.D.E. (mi)

Takisto v piatok (30.11.) sa na brnianskom výstavisku uskutoční už 35. pokračovanie legendárnej Apokalypsy. Tento rok bude známa halovka niesť podtitul Mayan Code. Výnimočne bude párty prebiehať na troch pódiách. Okrem hlavného stagu, ktorý bude v štýle mayského kalendára, pribudnú House/Tech-house a Minimal people stage. Na veľkolepej akcii nebudú chýbať dekorácie, animácie, svetelná show a kvalitný zvukový systém. Na hlavnom stagi sa prestavia zahraničné hviezdy tanečnej scény a to: Luke Slater /Planetary Asssult Systems Live/, Chris Liebing, Oscar Mulero, Gary Beck, David Moleon, Klaudia Gawlas, Lukas & Fernanda Martins, Underdogz live a ďalší. Na ostatných stagoch vystúpia Dj Tráva & Risto live, Chris Sadler, Kaisersoze, Elektrabel live a mnoho ďalších. Ak patríte medzi fanúšikov techna, hardtechna, housu alebo minimalu, na tejto párty by ste nemali chýbať. (dt)

Apokalypsa Mayan Code - trailer

V sobotu 1. decembra sa v bratislavskom Ateliéri Babylon uskutoční anglická top dubstep a drum&bassová show UKF s dvoma headlinermi z UK, Rumunska, Rakúska a slovenským supportom. Anglický producent Matt Cavender alias XKORE do Bratislavy prinesie kopec čerstvého dubstepového materiálu, šialené electro, drumstep aj trap. Mosh pit a crowdsurfing snáď nebudú chýbať. So svojím temným a tvrdým, zároveň však aj energickým a tanečným dubstepom vystúpi Audio, ktorý tentokrát neponúkne drum&bassovú "terapiu", ale predstaví tvorbu anglického dubstepového projektu Pixel Fist, ktorý spolu s ním tvoria Mackie, Lorne a Stapleton MC. Slovenskú scénu zastúpi náš najúspešnejší (spolu s B-complexom) producent a remixér z vydavateľstva Technique Recordings L Plus. (mi)

Nu Spirit Club si na sobotu opäť pripravil lahôdku s názvom Kyoto Jazz Massive Meets Rainer Trüby. Shuya Okino z japonskej formácie Kyoto Jazz Massive, nemecký nu-jazzový DJ Rainer Trüby (Rainer Trüby Trio), Pat Heart a DJ Rafo (Popular) zahrajú house, jazz i nu sound. (mi)

Mix na tento týždeň

O hudobnú bodku na nám tentokrát postarala dvojka M.A.N.D.Y, za ktorou sa skrývajú známe hudobné talenty priateľov z detstva Philippa Junga a Patricka Bodmera. Tí si dali nedávno session s fanúšikmi undergroundu v známom londýnskom klube Fabric a z ich setu nezabudli urobiť aj záznam. Set si môžete stiahnuť do počítača TU. (ml)

M.A.N.D.Y. - live @ Fabric London, 11.12.2012

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Martin Špeťko (mš)

Foto: Facebook.com/mroizo

Súvisiaci interpreti: Mr. Oizo