Kapela The Smashing Pumpkins začiatkom tohto roka potešila fanúšikov ohlásením návratu v zostave, v ktorej sú traja zo štyroch zakladajúcich členov - Billy Corgan, Jimmy Chamberlin a James Iha. Jedinečnú príležitosť vidieť kultovú kapelu 90-tych rokov naživo budete mať aj v Prahe - 6. júna, Forum Karlín - kam sa skupina vráti po ôsmich rokoch.

Billy Corgan, Jimmy Chamberlin a James Iha odštartovali svoj veľký návrat v lete tohto roka na severoamerických pódiách. Šnúru nazvali Shiny And Oh So Bright Tour a budúci rok si ju plánujú rozšíriť o koncerty v Európe. Ide o prvé turné The Smashing Pumpkins od roku 2000 so zakladajúcimi členmi, medzi ktorými chýba len basgitaristka D'arcy Wretzky. Tá podľa lídra skupiny Billyho Corgana pozvanie k návratu do zostavy vytrvalo odmieta.

Držitelia ceny Grammy a priekopníci alternatívneho rocku v rámci spomínaného turné oslavujú 30. výročie svojho založenia. Fanúšikovia sa na pražskom koncerte, ktorý je jediným v rámci našich susedných krajín, môžu tešiť na prierez tvorby z celej ich kariéry. Zaznejú tak kultové skladby z ich debutu Gish a z nasledujúcich albumov Siamese Dream, Mellon Collie and Infi nite Sadness, Adore či Machina.


K spomínanej trojici sa na turné pripojí ich dlhoročný spolupracovník, gitarista Jeff Schroeder. Skupina tak vystúpi s troma gitaristami, aby čo najvernejšie predviedla zvukovú podobu svojich albumov. "Program koncertov, rovnako ako scéna, sa budú úplne líšiť od toho, čo sme kedy urobili. Pokiaľ je toto šanca na nový začiatok, chceme to poriadne rozbehnúť," dodal Corgan.

The Smashing Pumpkins vznikli v roku 1988 v Chicagu a svoj debutový album Gish vydali v roku 1991. Nadviazali naň úspešným a multi-platinovým albumom Siamese Dreams a v roku 1995 potom10x platinovým Mellon Collie and the Infinite Sadness. K dnešnému dňu vydali celkom desať štúdiových albumov, z ktorých predali viac než 30 miliónov kusov, obdržali množstvo cien vrátane Grammy, MTV VMA a American Music Award a ovplyvnili nejednu alternatívnu formáciu.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Petr Novák z usporiadateľskej agentúry Live Nation CZ. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Linda Strawberry

Súvisiaci interpreti: The Smashing Pumpkins