New York, San Francisco či Paríž. Veľakrát popovému umelcovi zlyhá lyrická schopnosť a ak sa nechce uchýliť k popevkom, siahne po atlase. Najznámejším priekopníkom v skladaní textov plných geografie je raper Pitbull, no zoznam je ešte pestrejší. Nikoho neprekvapí, že ide výlučne o predstaviteľov mainstreamu najhrubšieho zrna.

Často sa stáva, že interpret populárnej hudby potrebuje dať na album doslova univerzálnu hymnu. Zábavu tak pre poslucháčov komerčných speváčok a spevákov tvoria prirovnania veľkosti lásky k veľkosti sveta, medzinárodné sexuálne skúsenosti alebo tak výnimočná krása, "až to svet nevidel". Niekedy sa však poetickosť strieda s gýčom a piesne sa tak umeleckou hodnotou blížia k tým z Veľkej ceny Eurovízie.

Global Deejays - The Sound Of San Francisco

V roku 2004 si hudobný svet podmanila rakúska eurodanceová skupina Global Deejays. Hit The Sound of San Francisco pozostával z mash-upu a samplov skladieb San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair) od Scotta McKenzieho a California Dreamin' skupiny The Mamas & The Papas. Zdá sa, že americký štát v hipisáckom období vyzeral ako plochý nápad, a preto bolo nutné okoreniť ho Parížom, Londýnom, Los Angeles, Chicagom, Tokyom, New Yorkom, Bagdadom, Moskvou, Memphisom, Kapským mestom, Dallasom, Amsterdamom, Bostonom a pred San Franciscom aj Berlínom.


Infernal - From Paris To Berlin

Berlín bol pôvodne hlavnou motiváciou aj skupiny Infernal. Dosah skladby From Paris To Berlin bol ale väčší. Keď sa v roku 2006 organizoval Svetový pohár FIFA, zmenil sa názov na From London To Berlin, aj to len kvôli oslavám anglického futbalového mužstva. Tanečná hymna sa dostala aj za hranice Európy ešte v tom istom roku. Singapurská speváčka Sing Chew si ju osvojila, ale už vo verzii From Taipei To Beijing.


Jennifer Lopez feat. Pitbull - On The Floor

Medzinárodným je už len príbeh piesne On The Floor z hlasiviek Jennifer Lopez a pána Celosvetového, teda Pitbulla. Ide o sample skladby Lambada z roku 1989 francúzskej skupiny Kaoma. Vokálne im vypomáhala brazílska speváčka Loalwa Braz. Čo sa týka novej verzie, tropickú amosféru na pláži nahradila medzinárodná hymna o hýrení na parkete. Okrem klasického zemepisného balíčka New York + Londýn + Los Angeles, obsahuje aj Brazíliu, Maroko, Las Vegas a aj Afriku.


Pitbull feat. Chris Brown - International Love

Azda neexistuje otravnejšia kombinácia ako raper, ktorý vymenuje polovicu štátov sveta na začiatku každej svojej skladby a spevák, ktorý zmlátil svoju priateľku, obľúbenú speváčku. Táto dvojica sa rozhodla spievať o medzinárodnej láske, ktorá nepozná hraníc. A skutočne, Pitbull a Chris Brown sa snažili aspoň zhruba obsiahnuť celý svet. Objavuje sa tu totiž aj Rumunsko, Grécko, Kuba, Kolumbia, Libanon i Mexiko.

 
Christina Aguilera - Around The World

Lekciu zo zemepisu si nemohla nechať ujsť ani Christina Aguilera. Na jej ešte stále aktuálnej nahrávke Lotus možno nájsť oveľa väčšie lyrické skvosty. Zrejme to je dôvod, prečo sa potrebovala aspoň pri jednej skladbe "spustiť". Around The World je z hľadiska významu iba o sexuálnom spojení naprieč celým svetom. Nevynecháva Ibizu, Miláno, Hollywood, Japonsko ani Brazíliu.


Katy Perry - International Smile

Krásu, akú svet nevidel sa snažila zmapovať Katy Perry. Hoci je téma naozaj už ošúchaná, po textovej stránke dopadla speváčka lepšie ako vyššie spomínaný. Vytvorený príbeh okolo éterickej krásky geograficky odbavila iba naozaj stručne, a to riadkom s LA, Miami a New York City v jednej strofe či Riom De Janeiro, Tokyom a Mexicom v tej druhej. Ktovie, možno po svetovom turné, v rámci ktorého navštiví aj Bratislavu, zakomponuje do ďalších textov aj naše hlavné mesto.

 
Jason Derulo ft. 2Chainz - Talk Dirty

Jason Derulo vo svojom comebackovom singli síce nepoužil veľa krajín, ale nad textom k Talk Dirty tiež nemusel veľa premýšľať. Predmetom tejto hymny je spevákova nenáročnosť, čo sa týka spoločného jazyka. Do svojho "pasu lásky" zbiera pečiatky od krások po celom svete, ktoré mu v akejkoľvek reči rozprávajú hriešne. 


Fergie - L.A. Love

Najnovším prírastkom do rodiny edukačných piesní o svete je ďalší návratový singel. Tento raz ho prináša speváčka Fergie. Takmer 90 percent piesne tvoria rôzne mestá, ktorých vypísanie by zabralo veľmi veľa miesta. Horšie je ale to, že pokiaľ nečíta zoznam metropol, pospevuje si popevok "la la", takže umelecká hodnota L.A. Love je neznáma. V roku 2015 plánuje členka skupiny Black Eyed Peas poskytnúť svojim fanúšikom aj nový album. Zostáva len dúfať, že piesne z neho nebudú na podobný princíp.


Autor: Marek Majzon
Foto: AP Photo/Evan Agostini

Súvisiaci interpreti: Pitbull