Vo veku 74 rokov zomrel americký gitarista a spevák Paul Kantner, známy najmä ako spoluzakladateľ rockovej skupiny Jefferson Airplane. Rodák zo San Francisca skonal 28. januára vo svojom rodnom meste.

Ako denník San Francisco Chronicle informovala Kantnerova bývalá priateľka, matka jedného z jeho detí a hovorkyňa Cynthia Bowman, hudobník skonal v dôsledku celkového zlyhania vnútorných orgánov a následného septického šoku. Pravdepodobne s tým súvisel i srdcový infarkt, ktorý prekonal začiatkom tohto týždňa.

Kantner už viackrát unikol smrti, keď začiatkom 60. rokov prežil nehodu na motorke, v 80. rokoch sa zotavil z vnútorného krvácania a minulý rok zo srdcového infarktu. Zanechal po sebe tri deti, synov Garetha a Alexandra a dcéru Chinu, ktorú mal s americkou rockovou speváčkou a skladateľkou Grace Slick. Tá v roku 1966 nahradila vokalistku Signe Toly Anderson v Jefferson Airplane. S kapelou v roku 1969 vystúpila aj na legendárnom Woodstocku.


Paul Kantner sa narodil 17. marca 1941. Po smrti matky ho otec poslal do katolíckej vojenskej internátnej školy, kde našiel záľubu v sci-fi literatúre a hudbe. Jeho hudobným vzorom sa stal americký folkový spevák Pete Seeger. Začal navštevovať Santa Clara University a San Jose State College, no po trojročnom štúdiu napokon úplne prepadol hudbe.

V roku 1965 sa v bare Drinking Ground zoznámil so spevákom Martym Balinom, s ktorým ešte v tom roku založil rockovú skupinu Jefferson Airplane. Dvojicu napokon doplnili Jorma Kaukonen, Jack Casady, Grace Slick a Spencer Dryden. Kantner bol však jediným členom, ktorý sa objavil na všetkých albumoch zoskupenia. Medzi ich najväčšie hity patrili skladby White Rabbit či Somebody to Love. Nahrávali až do roku 1972.

Začiatkom sedemdesiatych rokov, ešte počas fungovania Jefferson Airplane, sa Kantner pridal k iným sanfranciským hudobníkom, s ktorými vytvoril projekt pod názvom Paul Kantner and the Jefferson Starship. Po definitívnom zániku Jefferson Airplane pokračovali v pôsobení a založili rockové zoskupenie Jefferson Starship. Kantner opustil skupinu v roku 1984 uprostred turné, pretože sa podľa neho stala príliš komerčnou. Navyše súdnou cestou dosiahol, že skupina musela zmeniť svoje meno na Starship. S Martym Balinom a Jackom Casadon založil v roku 1985 KBC Band, ktorá nahrala jeden album.

Skupinu Jefferson Airplane v roku 1996 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Tento rok si členovia formácie prevezmú aj prestížne ocenenie Grammy za celoživotné dielo. Žiaľ, kľúčová postava skupiny pri tom už nebude.

Zdroj: SITA (Sfgate.com, AP, Reuters)
Foto: RCA Records

Súvisiaci interpreti: Jefferson Airplane