Už o necelé tri mesiace sa na Slovensku uskutoční prvý veľký tohtoročný jazzový sviatok. V rámci Jarných Bratislavských jazzových dní 2012 sa 24. mája v bratislavskej Inchebe predstavia poprední svetoví muzikanti – špičkový svetový basgitarista/multiinštrumentalista Marcus Miller a britská jazzfunková legenda Level 42. Vstupenky na podujatie budú v predaji od 1. marca, prvých 200 kusov bude za špeciálnu zvýhodnenú cenu 15 Eur.

Američan Marcus Miller patrí medzi najlepších basgitaristov na svete, na jeho koncert svojich fanúšikov počas príhovoru na nedeľnom odovzdávaní cien Slávik 2011 pozýval aj jeho takmer-menovec Richard Müller. Miller si ako multiinštrumentalista a producent za tri desaťročia na scéne pripísal na svoje konto dve ceny Grammy, dlhoročnú spoluprácu s legendárnym Milesom Davisom a viac ako 500 nahrávok s hviezdami všetkých hudobných žánrov: rock (Eric Clapton), jazz (George Benson, Joe Sample, Dizzy Gillespie), pop (Paul Simon, Mariah Carey), R&B (Aretha Franklin, Chaka Khan), hip-hop (Jay-Z, Snoop Dogg), new wave (Billy Idol), smooth jazz (Al Jarreau) ale aj opera (Kenn Hicks, Kathleen Battle).

Na Bratislavských Jazzových Dňoch koncertoval dvakrát, v roku 2003 s doprovodnou kapelou a v roku 2008 s projektom S.M.V., ktorý spolu s ním vytvorili ďalši dvaja basgitaroví majstri Stanley Clarke a Victor Wooten. Na tohtoročných Jarných džezákoch vystúpi s päťčlennou kapelou v zložení Maurice Brown (trúbka), Alex Han (saxofón), Kris Bowers (klávesy), Adam Agati (gitara), Louis Cato (bicie).

Marcus Miller - bass solo (live - Tokyo Jazz, 2010) 

Britská legendárna jazzfunková skupina Level 42 si popri veľkom množstve hitov a singlov vo svetových hitparádach vždy zachovávala vysokú hudobnú úroveň, virtuozitu, muzikantskú zručnosť a ich skladby sú aj po tridsiatich rokoch na hudobnej scéne plné energie. Ich koncert ma Bratislavských jazzových dňoch v roku 2004 patril medzi najžiadanejšie koncerty v celej histórii tradičného festivalu.

Level 42 - Something About You

Vstupenky na Jarné Bratislavské jazzové dni 2012 budú od 1. marca v predaji prostredníctvom siete Ticketportal a TiposTicket. K dispozícii budú dva druhy vstupeniek - vstupenky na konkrétne miesta sa budú predávať v cenách od 30 Eur do 50 Eur lístky na voľné sedenie budú v predaji za 25 Eur. Špeciálna akciová edícia sa týka vstupeniek na voľné sedenie, prvých dvesto kusov bude v predaji od 1. marca za 15 Eur.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Viac na www.facebook.com/bjd.sk.

Foto: Igor Daniš (1-3), BJD PR (4-6)

Súvisiaci interpreti: Level 42, Marcus Miller