Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba získal legendárny skladateľ Ennio Morricone za prácu na snímke Osem hrozných Quentina Tarantina. Oscary za najlepšiu pôvodnú pieseň si prevzali Sam Smith a Jimmy Napes za Writing's On The Wall z bondovky Spectre.

"Ďakujem Akadémii za toto prestížne ocenenie. Chcem vzdať poctu ostatným nominovaným a predovšetkým váženému Johnovi Williamsovi. Neexistuje dobrý soundtrack bez dobrého filmu, ktorý ho inšpiruje. Chcem poďakovať Quentinovi Tarantinovi, že si ma vybral, Harveymu Weinsteinovi a celému tímu, ktorý vytvoril tento výnimočný film. Túto cenu venujem mojej manželke Marii," povedal 87-ročný taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, držiteľ Oscara za hudbu k filmu Osem hrozných.

Okrem neho boli v kategórii Najlepšia pôvodná filmová hudba nominovaní aj skladatelia Thomas Newman (Bridge of Spies), Carter Burwell (Carol), Jóhann Jóhannsson (Sicario) a spomínaný John Williams.



"Naozaj teraz nedokážem dýchať, o môj bože. Ďakujem tomuto chlapíkovi, Jimmymu Napesovi. Taktiež všetkým nominovaným, ste úžasní. Gaga, ty si úžasná. Pred pár mesiacmi som čítal článok od Sira Iana McKellena, v ktorom povedal, že žiaden muž otvorene sa hlásiaci k homosexualite nikdy nezískal Oscara. A ak je to naozaj tak, ale aj keď to tak nie je, chcem venovať túto cenu celosvetovej LGBT komunite. Stojím tu dnes ako hrdý gej a dúfam, že jedného dňa si budeme všetci rovní," vyhlásil pri preberaní ceny anglický spevák Sam Smith.


Počas galavečera zazneli naživo tri z piatich nominovaných pôvodných piesní - Lady Gaga zaspievala Til It Happens to You, The Weeknd ponúkol Earned It a Smith víťaznú bondovku. Zvyšní nominovaní umelci - skladateľ David Lang (Simple Song #3) a transgenderová speváčka Antony Hegarty alias Anohni so skladateľom J. Ralphom (Manta Ray) na vlastné vystúpenia pre nedostatok času priestor nedostali.

Okrem spomínanej trojice nominovaných sa predstavil ešte Dave Grohl, ktorého sólová akustická coververzia piesne Blackbird od The Beatles sprevádzala spomienku na nedávno zosnulé osobnosti filmu ako Alan Rickman, David Bowie alebo Leonard Nimoy.

Text: SITA + Hudba.sk
Foto: Invision / AP - Evan Agostini / Jordan Strauss

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone