V aktuálnom vydaní našej rádoby pravidelnej rubriky nájdete nové videoklipy od Trickyho, Tokimonsta alebo Alixa Pereza, vypočuť si môžete aj novinky z dielne Parov Stelar Tria alebo Mount Kimbie. Live album chystajú Justice a hneď na úvod potešia tanečky Thoma Yorkea. Máme pre vás aj exkluzívny track na stiahnutie. Príjemné počúvanie!

Začneme lahôdkou z klubového vystúpenia Thoma Yorkea a Nigela Godricha v newyorskom klube Le Poisson Rouge. Včera sa na Youtube objavil osemminútový záznam vo vysokej kvalite, v ktorom znie Default od Atoms for Peace. Yorke svojimi tanečnými pohybmi ukazuje, že je do elektronickej hudby úprimne zbláznený, v pozadí očarujú krásne vizuály Tarika Barriho a nám nezostáva nič iné, ako tešiť sa na Pohodu, kde nám AFP predvedú svoj futuristický debut Amok v plnej koncertnej zostave. (pm)

Prečítajte si: Thomovi Yorkeovi hranie bez Radiohead prospieva


Španielsky producent Dominic Scott aka Domscott vydáva už svoj druhý vydarený release na slovenskej značke Sajgon records. Jeho deephouseový track No Support sa dočkal aj dvoch remixov, o ktoré sa postarali producenti Prosis a Generic Rhytm a.k.a. Grooveboy. Atmosféra tohto tracku vás aj bez pomoci naladí na jemne tanečné deephousové vlny. Jeho vydanie sa plánuje už čoskoro, no label Sajgon Records sa rozhodol ešte pred jeho oficiálnym vydaním umožniť špeciálne pre čitateľov Týždňa v elektronike, jeho bezplatné stiahnutie original mixu na obmedzenú dobu. Minimálne do vydania ďalšieho týždenníka tak môžete urobiť na tejto adrese. (ml)


Od pondelka je vonku aj nový album súrodeneckej dvojice Nu:logic (Nu:Tone + Logistics alias Dan a Matt Greshamovci). Nesie názovWhat I’ve Always Waited For a obsahuje 20 prevažne oldschoolovo znejúcich drum&bassových trackov. Na očakávanej nahrávke sa podieľali aj ďalší známi hudobníci ako S.P.YDRS a Robert Manos. Ukážky albumu nájdete na stránke vydavateľstva Hospital Records. 8. apríla vyjde nahrávka aj na vinyle. Pozrite si oficiálne video k singlu Day & Night. (dt)


Jeden z priekopníkov trip-hopu, Tricky, predstavil videoklip k piesni Does It, v ktorej hosťuje Francesca Belmonte. Skladba pochádza z albumu False Idols, ktorý hudobník vydá 28. mája na rovnomennom labeli, ktorý zastrešuje známa vydavateľská inštitúcia !K7 Records. Na albume sa medzi hosťami predstaví napríklad aj speváčka Nneka. Tricky sa podľa vlastných slov vracia k svojim začiatkom a je to počuť, posúďte sami. (pm)


Ian O'Brien pripravil pre milovníkov rokmi overených hudobných lahôdok doteraz nevydaný edit tracku s názvom That Was Now z roku 1997. Táto verzia nebola použitá na pôvodnom release a čakala celých 15 rokov na jej znovuobjavenie. "Páči sa mi to viac, než pôvodná verzia, a nemôžem pochopiť, prečo sme nikdy tento mix nepoužili v prvom release," povedal po tom, ako si ho po rokoch vypočul. Track je súčasťou pripravovanej kompilácie nevydaných trackov z tohto obdobia, ktorá sa spolu s novým materiálom objaví na trhu v lete. Ako darček však Ian dáva nepublikovanú verziu aj k bezplatnému stiahnutiu priamo z prehrávača. (ml)

Ian O'Brien - That Was Now (unreleased mix, 1997)

S novým Epčkom sa hlási o slovo debutujúce rakúske zoskupenie Parov Stelar Trio. Ako prezrádza názov, tvoria ho traja hudobníci z populárnej skupiny Parov Stelar Band - zakladateľ štýlu electro swing Parov Stelar, trubkár Jerry Di Monza a saxofonista Max The Sax. Skupina, ktorá je veľmi populárna aj na Slovensku, sa stala úspešnou najmä vďaka retro soundu, ktorý originálne kombinuje s modernými beatmi. Album tria s názvom The Invisible Girl vyšiel minulý piatok na značke Etage Noir Recordings a v zásade ponúka to isté, čo domovská kapela, akurát s väčším dôrazom na tanečné bíty. Fanúšikov Parova Stelara určite poteší desať nových songov, vypočujte si titulnú skladbu The Invisible Girl. (dt)


Daft Punk prezradili názov nového albumu - Random Access Memories. Na stránke albumu sa dá vypočuť krátka ukážka. Ako sme už informovali, na nahrávke bude 13 skladieb, novinkou je, že by v troch z nich mal hosťovať Pharrell Williams.

28. mája vydajú nový album aj Mount Kimbie. Prvá nahrávka, ktorú uvedú na trh prostredníctvom kultového vydavateľstva Warp Records, sa volá Cold Spring Fault Less Youth. Na novinke sa objavia aj dve spolupráce s projektom King Krule (Archy Marshall) a podľa Doma Makera z MK prinesie nový zvuk, ktorý kapela nadobudla vďaka živému hraniu. Fanúšikovia sa podľa neho môžu tešiť na "väčší zvuk", čo vyplýva aj z toho, že duo na albume pracovalo v štúdiu, na rozdiel od "spálňového" debutu. Viac info a tracklist (pm)


Švajčiarsko má tiež niekoľko silných mien, ktoré na hudobnej scéne majú svoje pevné miesto, jedným z nich je aj DJ a producent Agnés. Ten prichádza spoločne s Torpedomanom s novým splitkom Porchevalerie EP, ktoré vydá na značke Sthlmaudio. Nájdete na ňom štyri tracky, ktoré vyjdú už čoskoro aj na vinyle. Vypočujte si ukážky (ml)

Po nedávnom zverejnení tracku Feelings Of Regret producent Alix Perez minulý týždeň predstavil ďalší nový singel a videoklip s názvom Annie's Song. Takto postupne odhaľuje podobu svojho pripravovaného originálneho albumu. Na novom, preňho netradičnom downtempovom tracku spolupracoval so spevákom Samom Willsom. Nahrávka vyjde na vinyle 15. apríla spolu s remixom od úspešného brazílskeho producenta S.P.Y, ktorý skladbu obliekol do drum&bassového šatu. Spolu so singlom Annie's Song vyjde aj liquidfunková skladba We Could Have Been, kde vokály naspieval spevák D.Ablo. Krátke ukážky si môžete vypočuť na tejto stránke. (dt) 


Justice začiatkom mája potešia fanúšikov live albumom s názvom Access All Arenas. Záznam vznikol počas koncertu v starovekom rímskom amfiteátri vo francúzskom meste Nîmes (Les arènes de Nîmes) počas turné k albumu Audio Visual Disco. Ukážka znie skvele, o to viac nám môže byť ľúto, že na Pohode to bude len DJ set. Viac info a tracklist (pm)


Keď spoja svoje sily známe mená, je možné očakávať naozaj skvelé výsledky. Dôkazom sú aj Američan Miguel Migs a austrálsko-české duo Shades Of Gray (Michal Schwa, Nick West), ktorí spoločne prinášajú nové Mood Swings EP. Nájdete na ňom štyri tracky plné bohatých deephoseových textúr s jemnými podtónmi a hrejivými syntetizátormi. Klasické a futuristické prvky sa prelínajú v tomto vydarenom release, ktorý obsahuje veľa čerstvých a zaujímavých zvukov s tanečným potenciálom. Vypočujte si ukážku skladby Create a Mood na Soundcloude. (ml)

Fanúšikov techna, tech-housu a minimalu potešíme správou o pripravovanom debutovom albume z dielne producentky Nicole Moudaber. DJka, ktorá sa narodila v Nigérii a aktuálne žije v Londýne, je majiteľkou vydavateľstva Mood Records. Nový album s názvom Believe však vyjde na labeli Adama Beyera Drumcode. Na pripravovanej nahrávke Nicole predstaví spolu deväť nových tanečných trackov a ako sama uviedla, nový album je pre ňu veľkým úspechom. Na novinku si však budete musieť počkať do konca apríla. Zatiaľ ponúkame výborný track Roar, ktorý pochádza z jej posledného EP. (dt)


Dôkazom toho, že ženy vedia robiť skvelú elektroniku, je aj kalifornská producentka Jennifer Lee alias Tokimonsta, ktorá už 9. apríla vydá nový album Half Shadows. Podľa jej slov bol inšpirovaný románom Kafka na pobreží (Kafka On The Shore) známeho japonského spisovateľa Haruki Murakamiho. Novinka je plná experimentálnych hip-hopových bítov, ktorými sa hudobníčka preslávila na labeloch ako Brainfeeder a RAMP, nebráni však ani príjemným popovým melódiám. Na prvom singli s názvom Go With It, ku ktorému tento týždeň predstavila videoklip, spolupracovala s newyorským duom MNDR, ďalšími hosťami na albume sú raper Kool Keith, Jesse Boykins III, Andreya Triana a Gavin Turek. Tracklist nájdete TU. (pm)


Nemecký producent Oliver Schories sa špecializuje na deepové produkcie, ktorým nechýba tanečný základ. Príkladom je aj jeho aktuálny track But Maybe, ktorý vybral magazín Mixmag medzi tie najzaujímavejšie v ostatnej dobe a možno len súhlasiť. Ide o vcelku jednoduchý track, ktorý neohúri na prvé vypočutie svojou energickosťou, no svoju silu skrýva najmä v hlbokých emóciách. Ako býva dobrým zvykom, Mixmag vám ho sprístupnil aj na bezplatné stiahnutie, ak by sa vám zapáčil, ťahajte priamo z prehrávača. (ml)

Oliver Schories - But Maybe

Zabudnúť nemôžeme ani na velikána drum&bassovej produkcie Dominicka Martina, ktorého fanúšikovia poznajú pod pseudonymom Calibre. Slávny producent pochádzajúci zo Severného Írska má najnovšie na svedomí remix skladby Yellow Shoes od dvojice S.P.Y & DJ Marky. Melodický liquidfunkový track vyšiel na značke Innerground Records. (dt) 


O tom, že v Bristole stále vzniká pozoruhodná hudba svedčí nielen vyššie spomínaná novinka veterána Trickyho, ale aj stále vznikajúce nové projekty. Už čoskoro sa na svetlo sveta dostane debutový album kolektívu Young Echo, ktorý tvoria El Kid, Vessel, Kahn a Zhou. Nahrávka s názvom Nexus obsahuje skladby, ktoré od roku 2010 produkovali jednotliví členovia, prípadne vo dvojici, takže ide skôr o kompiláciu než klasický album. Prvý singel Blood Sugar vychádza v apríli, no už teraz si môžete pozrieť videoklip k inej skladbe Jupiter Rise. Viac info a tracklist (pm)


Britský label Med School, sesterská značka slávneho drum&bassového vydavateľstva Hospital Records, ktorý sme už dnes spomínali v súvislosti s Nu:logic, vydá na konci apríla ďalšiu kompiláciu s názvom New Blood 013. Úlohou tejto bohatej zbierky je prezentovať hudobnú tvorbu nových nádejných talentov. Vydavateľstvo zverejnilo už aj tracklist, ktorý je naozaj pestrý. Okrem drum&bassu sa na ňom objavia aj single v štýle dubstep, downtempo a experimental. So svojimi hudobnými kúskami sa prestavia producenti ako Anile, Etherwood, Minor Rain (SK), Mr. Sizef, AudioSketch, Coleco, Bakai a ďalší. Na albume nájdete 20 výborných trackov a mix od producenta Asha. Podrobnosti a ukážky všetkých trackov nájdete TU. (dt)


Kam na párty?

Známa prešovská klubová noc Back2Love si pripravila pre návštevníkov Drinkin baru v sobotu (30.3.) špecialitu v podobe hosťa z Českej republiky. Na východ Slovenska zavíta Lucas Hulan, boss pražského labelu Nightphunk a rezident klubu Roxy, ktorý namieša správny mix trackov a štýlov ako deep funk, tech-house a soul. Atmosféru pripraví domáca dvojica Gurry a Overhaul. Štart je naplánovaný na 22:00 a počas večera si môžete pozrieť aktuálnu atmosféru z párty aj na online streame cez stránku nahrávacieho štúdia umpax.com. Lepšie však urobíte, ak sa tam v sobotu vyberiete. (ml)

V sobotu (30.3.) v Nu Spirit Clube v Bratislave prebehne pokračovanie úspešnej noci Leporelo_FM Párty. Rezidenti akcie Milos a Skank si tentokrát pozvali dvoch hostí. Prvým z nich bude legenda z Viedne Dan Lodig, ktorý sa na elektronickej scéne pohybuje už od 90-tych rokov. Kvalitný minimal príde zahrať česká DJka Sonja. (dt)

Mix na tento týždeň

Mix týždňa má v réžii Kasper Bjørke, známy dánsky producent, remixér a dídžej, ktorého netreba zvlášť predstavovať. Ak by ste sa ešte nepoznali, zoznámiť sa môžete práve prostredníctvom jeho mixu pre DJ Mag. Bjørke vybral dvanásť zaujímavých nahrávok, ktoré nájdete v trackliste TU. Ak by ste ho chceli mať aj vo svojom PC, sťahujte TU. (ml)


Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: AP Photo/Dave Martin

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace