Bad Karma Boy cestujú na sever. Podarilo sa im totiž zaujať dramaturgov prestížneho festivalu Tallinn Music Week a spolu s ďalším Slovákom, producentom FVLCRVM-om, budú tento rok historicky prvými slovenskými zástupcami na rešpektovanom hudobnom podujatí v Estónsku.

Okrem toho Bad Karma Boy oslovili aj ďalších promotérov z Lotyšska aj Poľska, a tak bratislavská skupina zajtra vyráža na 3200-kilometrové turné cez Varšavu a Rigu, do Tallinnu a naspäť. "Naozaj sme boli úprimne šokovaní. Do Tallinnu sme sa prihlásili tak trochu náhodne, pretože festivaly mimo Slovenska a Českej republiky bežne neoslovujeme a máme pocit, že je u nás niekoľko ďalších výborných kapiel, ktoré majú našliapnuté na to, aby úspešne pôsobili v zahraničí. Všetky naše skladby sú navyše v slovenčine, takže o to väčšie bolo naše prekvapenie, keď nám prišiel email, že si nás vybrali spolu s Pištom (FVLCRVM)," hovorí líder Bad Karma Boy Juraj Marikovič.  

Tallinn Music Week patrí medzi najuznávanejšie a najinovatívnejšie klubové festivaly v Európe. Pred siedmimi rokmi ho založila mladá promotérka Helen Sildna, ktorej hlavným cieľom bolo dosiahnuť zdravé fungovanie hudobnej scény v Estónsku. O šesť rokov neskôr multižánrové hudobné podujatie v jednom týždni prilákalo 24-tisíc ľudí a takmer 900 odborníkov z hudobnej a umeleckej oblasti. Vďaka skvelému tímu a odvážnym nápadom začal Tallinn Music Week postupne pôsobiť ako katalyzátor pozitívneho vývoja a zvyšovania úrovne miestnej scény.  


Showcasový festival podľa štandardnej rovnice prepája hudobných profesionálov s mladými nádejnými kapelami z celého sveta, ale je navyše aj kreatívnym priestorom pre spoluprácu ďalších oblastí umenia so svetom vedy a nových technológií. Jednoducho rýchlokurz do sveta pokrokových Estóncov, od ktorých slovenská scéna, často lamentujúca na svojou "malosťou", má čo učiť.

"Zahrať si na takomto festivale je pre nás veľká česť. Ako bonus sa nám navyše podarilo zorganizovať koncerty v menších kluboch vo Varšave a Rige. Bude to pre nás výborná škola aj s ohľadom na československé turné, ktoré chystáme s českou kapelou Ghost of You v máji," teší sa Juraj Marikovič. Vo Varšave si kapela zahrá s mladou slovinskou formáciou Koala Voice, ktorá sa na veľkonočný pondelok predstavila aj v Bratislave.

Turné Bad Karma Boy goes north:

30. 3. - Klub Chlodna, Varšava, Poľsko + Koala Voice
1. 4. - Teatra Bars, Riga, Lotyšsko
2. 4. - 2016 Kelm Club, Tallinn Music Week

Turné Bad Karma Boy + Ghost of You:

6. 5. - SNG Berlinka, Bratislava 
7. 5. - Tabačka, Košice + Walter Schnitzelsson
13. 5. - MusicLab, Brno
14. 5. - Cafe v Lese, Praha


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér kapely Alexander Čerevka. Viac sa dozviete na stránkach tmw.ee/artist/bad-karma-boy a www.facebook.com/BadKarmaBoy.

Foto: Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Bad Karma Boy