Dnes náš týždňový prehľad pripomína battle medzi Amerikou, severanmi a zvyškom sveta. Vyberáte si kapely podľa geografickej príslušnosti? My sme to skutočne nerobili schválne, no zatiaľ čo Pavol predstavil, čo sa deje za veľkou mlákou, moje kapely väčšinou pochádzajú z pohanských krajín severu. Obama vs. Odin. Kto vyhrá? Vy rozhodnete!

Magnet týždňa

Serj Tankian nakopáva svoju sólovú dráhu do rýchlejších obrátok. Mnohí určite chcete nový album System of a Down, ale ten sa žiaľ nekoná. Spevák oznámil, že tento rok vydá dva nové sólové albumy. A podľa indícií sa vzdiaľuje rockovému žánru. Prvý album Orca vyjde 25. júna a bude to symfonická nahrávka rozdelená do štyroch aktov. Podtitul Symphony no. 1 napovedá, že raz príde i nástupca. Druhý album Jazz-iz-Christ vyjde o mesiac neskôr a bude zmesou jazzu, elektroniky, etna a rocku. Čo vy na to? No ja som veľmi zvedavý. Ale ten System tu chýba. (ak)


Šrot týždňa

Slovami Chrisa Harrisa zo stránky Gun Shy Assassin: „Attack Attack! Break Up Break Up!“ Presne tak. Táto kapela už medzi nami nie je. Nevadí, aj tak ich nikto nemal rád. Ani my. Ako dôkaz prikladám status kapely na Facebooku, ktorým rozchod ohlásili. Ešte aj v ňom si z nich väčšina ľudí robí srandu. (pm)


Novinky

Deathcoreová parta z Atlanty Attila vypustila do sveta nový song z prichádzajúceho albumu About That Life s názvom Middle Fingers Up. Je vhodný najmä ak ste nas... nasrdený a potrebujete to zo seba dostať von. Ako povedal frontman kapely Fronzo: „Chceme, aby sa naši fanúšikovia zabávali. Je to jediný odkaz našej hudby.“ (pm)


Dátum vydania nového albumu The Dillinger Escape Plan sa nezadržateľne blíži. Ďalším neklamným znakom je aj nové videok songu When I Lost My Bet, ktoré je... veľmi ťažko opísateľné. Ale upozorňujem, že ak ste psychicky labilný alebo prechádzate ťažkým obdobím, môže na vás zanechať dlhodobé stopy. (pm)


Ďalšie nie úplne najzdravšie video pochádza od kapely Middle Class Rut a je k ich prvému singlu z druhého albumu Pick Up Your Head. Aunt Betty je výborný song a v kombinácii s pošahaným videom pôsobí značne psychadelicky. Ale tak dobre. (pm)


Kvelertak pripomínajú, že majú vonku nový album ďalším klipom. Skladba Kvelertak Vám ukáže niekoľko lahodných groovy riffov. Video približuje strhujúcu atmosféru koncertov. (ak)


Švédski gothici zhromaždení okolo Johana Edlunda zvaní Tiamat rovnako upozorňujú na aktuálny album novým klipom. Skladba Love Terrorists pochádza z dosky The Scarred People z minulého roka. (ak)
 
Iní švédski gothic metalisti (tých gothikov je tam pomerne dosť) oznámili dátumy Európskeho turné. Ak máte motiváciu trošku za hudbou Therion vycestovať, objavia sa všade v okolí, okrem Bratislavy. Stane sa tak v decembri a sekundovať im budú Rusi Arkona a ďalšie dve menšie kapelky. Info ku koncertom a Johnssonov preslov k tomu hľadajte na Facebooku. (ak)


Izraelci Orphaned Land ukázali obal a tracklist albumovej novinky All is One. Ich umelecký koncept spájajúci príslušníkov troch náboženstiev pod jedno koncertné pódium je na obrázku viac než zrejmý. Thank you Mr. Obvious! Dúfam, že ich hudba bude pre poslucháča väčšou výzvou, ako ten obal. Pozrite sa naň a všetky ďalšie informácie, vrátane koncertných zastávok sem. (ak) 

Počúvajte novú skladbu od anglických djentmetalistov, ktorí majú radi deskriptívnu geometriu a striedanie vokalistov. Tesseract vydávajú album číslo dva zvaný Altered State 27. mája. Bude na ňom aj song Of Mind – Nocturne. (ak)



Švédi, (tentokrát však určite nie gothici – skôr melodickí death metalisti) Dark Tranquillity ponúkajú prvé dve skladby z novinky Construct. Tá vyjde 27. mája. Pár vybraných VIP, ktorí už album počuli (bez toho že by ho sťahovali z netu), povedali, že je ich najsilnejším a najvzrušujúcejším materiálom doteraz. Ako vždy. (ak)



Toto je celkom fajnšmekerina. Kapela Sahg sa rada mrochtí v kombináciách sedemdesiatkových nálad s doomovými. Nová pieseň, ktorú od nich máme moc tomuto popisu nevyhovuje, ale veríme, že štvrtý full-length bude vernejší tomuto popisu. Ten ale ešte nemá názov. Čakačka do októbra. (ak)


Haluz týždňa

Je pár kapiel a interpretov, ktorých mám rád najmä preto, že dokážu do hudby priniesť niečo nové. Medzi nich patria aj švédsky Opeth. Nedávno ma prekvapili, keď v istom americkom obchode s komixami zahrali pár takmer-akustických songov. Všetky nájdete na Loudwire. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk. 

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: tmrocker.tumblr.com

Súvisiaci interpreti: Opeth, Serj Tankian