Máte pocit, že tú najšialenejšiu vec ste už videli? Uprising vás tento rok presvedčí o opaku. Na obľúbený augustový festival príde psychedelický krstný otec reggae a vynálezca dubu Lee Scratch Perry, ktorého Keith Richards z Rolling Stones označil prívlastkom "Salvador Dalí v hudbe".

76-ročný veterán jamajskej scény Lee Scratch Perry, ktorého meno sa skloňuje v súvislosti s reggae a dubom od ich samého počiatku, prijal pozvanie na Uprising Reggae Festival, kde v lete absolvuje svoju česko-slovenskú premiéru.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na koncert legendárneho interpreta, ktorý je považovaný za najvýznamnejšieho hudobného producenta v histórii ska, reggae a dubu a má veľkú zásluhu na vývoji, rozšírení a hlavne akceptovaní reggae a dubu po celom svete.

Lee Scratch Perry - Disco Devil

Biografia 

Hudobník, vlastným menom Rainford Hugh Perry, sa narodil v roku 1936 na Jamajke. Svoju hudobnú kariéru odštartoval v Coxsone Doddovom Studio One, s ktorým sa však kvôli finančným problémom rozišiel a neskôr založil viacero vlastných výdavateľstiev. Za spomenutie určite stojí jeho label Upsetter, v ktorom spolupracoval so štúdiovou skupinou The Upsetters.

Na tejto značke vydal aj svoj prvý singel People Funny Boy, z ktorého sa na Jamajke predalo viac než 60 000 kopií. Neskôr si Perry založil štúdio The Black Ark, v ktorom produkoval nahrávky hudobníkov ako Bob Marley, Junior Byles, The Heptones, The Congos či Max Romeo. Pod jeho taktovkou vznikli aj najlepšie kúsky Boba Marleyho, ktorý v ňom videl svojho mentora.

Lee Scratch Perry & Dub Is a Weapon - live

V roku 1977 sa presťahoval do Anglicka - na Jamajke bol kvôli majetku vystavený napospas zlodejom a žobrákom. V tom istom čase vydal aj svoj veľký hit Police and Thieves, ktorý naspieval Junior Murvin a bodoval s ním aj v Anglicku. Coververziu skladby ešte v tom istom roku nahrala a vydala punková skupina The Clash, ktorej produkoval skladbu Complete Control. Perry okrem nich spolupracoval aj s ďalšími hudobnými velikánmi ako Jonny Rotten zo Sex Pistols, Robert Palmer, Simply Red, Beastie Boys, Paul McCartney, Moby, spomínaný Keith Richards či George Clinton.

Lee Scratch Perry sa preslávil nielen svojou inovátorskou produkčnou technikou, ale aj veľmi výstrednou povahou a neprehliadnuteľným vzhľadom. Rád šokuje ľudí a často vzbudzuje dojem, že je úplny blázon. Sám seba aj bláznom nazýva, ale je v ňom nepochybne obrovský kus geniality. V roku 2003 dostal cenu Grammy za najlepší reggae album Jamaican E.T., a jeho nasledujúce dva albumy End Of An American Dream a Revelation boli na túto cenu nominované. Časopis Rolling Stone ho v roku 2004 zaradil medzi 100 najväčších umelcov všetkých čias.

Lee Scratch Perry & Mad Professor - Mad Man Dubwise 

Uprising Reggae Festival 2012
 sa uskutoční 24. a 25. augusta. Okrem Lee Scratch Perryho sa fanúšikovia môžu tešiť na mená ako Max Romeo, Irie Révoltés, Tarrus Riley, Delinquent Habits, DJ Vadim & Yarah Bravo, Zion Train, Mungo's Hi-Fi, YT, Soom T, Top Cat, Tenor Fly, Ras Zacharri či Steppa Style. Lístky sú momentálne v predaji v sieti Ticketportal za 27 €.

Na záver jeden dôkaz o uletenosti Lee Scratch Perryho - video k singlu Pum Pum. Ťažko povedať, či je to vydarená paródia na rapové videoklipy alebo nevydarený pokus stať sa hviezdou mainstreamu vďaka vrtiacim sa slečnám vo veku jeho vnučiek. V každom prípade je to dôkaz, že Perry napriek svojmu veku stále dokáže osloviť aj mladšie generácie.

Lee Scratch Perry - Pum Pum

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Viac info na www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingreggaefestival.

Súvisiaci interpreti: Lee Scratch Perry