Ohlásenie koncertu Paradise Lost je známkou toho, že sa legendárnym hudobníkom u nás pred dvomi rokmi páčilo. Albumom The Plague Within si získali naspäť aj tých, ktorí kývali hlavami na posledné štúdiovky a hlavne vystúpenia kapely. Banda okolo Nicka Holmesa je v skvelej forme.

Magnety týždňa

Začiatkom roka vydali Code Orange svoj tretí album Forever. Je to nielen ich zatiaľ najlepšia doska, ale určite aj jeden z favoritov na hard a heavy album roka. Z neho pochádza aj pomerne netypický song Bleeding in the Blur v príjemnom strednom tempe, ktorý je dobrým kontrastom ku pomerne temnému textu a ešte temnejšiemu videu, ktoré Code Orange cez týždeň vydali. Ak sa vám zapáči, určite ich odchyťte aj na Nova Rocku, ktorý je tu už čo nevidieť. (pm)


Nabitý itinerár bratislavských koncertov rozšírilo pár zvučných mien. V polovici októbra sa po dvoch rokoch do hlavného mesta vrátia gotici Paradise Lost, ktorý v tom čase už snáď budú mať vonku nový album Medusa. Vynikajúcou sa ukázala byť posledná doska The Plague Within a dúfajme, že si Holmesovi chlapci udržia bezútešný tón svojej tvorby aj naďalej. Do Randalu prinesú 11. októbra vychádzajúcu hviezdu doomového žánru, amerických Pallbearer. Truhlonosiči majú vonku dosku Heartless a ich blacksabbathovské riffy budú skutočnou lahôdkou. Stredajší večer otvoria Taliani Sinistro, vezúci sa na podobnej náladovej vlne. (ak)



A na chvíľu sa ešte vrátime aj k minulotýždňovému úmrtiu Chrisa Cornella. Poctu mu vzdalo mnoho hudobníkov, ale nikomu sa to nepodarilo tak, ako zoskupeniu Choir! 225-členný zbor prerobil azda najznámejšiu skladbu Soundgarden, Black Hole Sun. Úplné zimomriavky. (pm)


Šroty týždňa

Alkohol je neodmysliteľnou súčasťou metalových festivalov. Netreba ale preháňať. A už vôbec nie, keď ste kapela, ktorá na festivale vystupuje. Fínska black metalová kapela Azazel si to ale očividne nemyslí. Ich set na Steelfest Open Air bol jemne groteskný a značne tragikomický. Je až obdivuhodné, že to vôbec odohrali do konca. (pm)


The Faceless sú na úspešnej ceste stať sa šrotom roka. Potom, čo sa nedostavili na ich austrálske turné s The Black Dahlia Murder, zrušili aj vystúpenie na Tech-Feste vo Veľkej Británii a vlastne aj všetky európske koncerty. (pm)

Ani Linkin Park si v poslednej dobe nerobia zrovna dobré meno. V marci vydali album One More Light, ktorý dosť zle prijali fanúšikovia, aj odborná verejnosť – ani nie kvôli tomu, že je to pop, ale preto, že je to priemerný pop. Frontman kapely, Chester Bennington, najprv fanúšikom naznačil, že by už mali konečne zabudnúť na Hybrid Theory a posunúť sa ďalej. On sa posunul najmä vo svojich výrokoch, keď v rozhovore pre Kerrang Radio povedal, že ak mu niekto povie, že ten album spravili kvôli peniazom, tak mu jednu vrazí (k tomu si ešte doplňte pár nadávok). Gratulujem, tak sa budujú vzťahy s fanúšikmi! Každopádne, ak by ste chceli skúsiť, či netáral, môžete tak urobiť už 14. júna na Nova Rocku. (pm)

Novinky

6. augusta prídu do Randalu Wolves in the Throne Room. Blackmetalový projekt z Olympie v americkom štáte Washington tvoria od roku 2002 bratia Weaverovci, ktorí radi objavujú pochmúrne zákutia depresívneho blacku. Síce ich posledný album Celestite bol postavený na syntezátoroch a ostré gitary absentovali, v Bratislave zaznejú aj riffy. Ako napríklad nižšie. (ak)


A keď už v magnete spomíname epický doom metal, venujte prosím pozornosť kapele Khemmis. Hudbu, ktorú hrajú, sami nazývajú „doomed rock 'n' roll“ a ten popis je dosť blízko. Denverskí hudobníci vedia fantasticky pracovať s pochmútnymi náladami a ťahavými gitarovými melódiami, celok však korenia rýdzo rockovými vokálmi ako od Volbeat či Alter Bridge. Tento rozmer robí ich hudbu nesmierne prístupnou a vlastne je to aj radosť, počúvať Khemmis. Dajte si novú skladbu Empty Throne, ktorá vychádza len na sedempalcovom flexi disku pre magazín Decibel. (ak)



V rozhovore pre NME sa frontman Deftones, Chino Moreno, priznal, že by rád s chalanmi začal pracovať na novom albume čo najskôr. Po úspechu predošlej nahrávky Gore som zvedavý, kam ich inšpirácia zaveje tentokrát. (pm)

O novej hudbe porozprával aj John Dolmayan, bubeník System of a Down. Kapela vraj má hotových 15 skladieb a posledný rok strávila v štúdiu. Prečo ale nový album nie je vonku, ani sám nevie. (pm)

Podobne sú na tom aj Cavalera Conspiracy. Aktuálne v štúdiu nahrávajú svoj štvrtý štúdiový album, ktorého sa dočkáme už túto jeseň. (pm)


Devildriver aktuálne pracujú na doske country coverov, čo môže znieť trochu strašidelne, ale nebojte sa. Na pomoc si zavolali napríklad aj Coreyho Taylora, Glenna Danziga, či Randyho Blythe. Posledného menovaného zachytáva aj video na Instagrame, konkrétne počas nahrávania vokálov pre skladbu Ghost Riders in the Sky od Johnnyho Casha. (pm)

Taliani Ufomammut vedia, ako špiniť gitary. Dokazujú to v novej skladbe Warsheep. Stoner-doom metalová trojka vyludzuje ukážkovo zahuhlaný zvuk a riffy, pri ktorých ide vokál na druhú koľaj. Štýlová jazda je podkreslená dynamickým klipom s troškou mysticizmu. Nová doska, na ktorej rockeri pracujú, sa bude volať 8 a vyjde 22. septembra. (ak)


Tobias Sammet sumarizuje život svojej kapely Edguy a 14. júla vydáva kompiláciu Monuments, ktorá na dvoch CD a DVD mapuje štvrťstoročie života powermetalovej legendy. Okrem výberu stariniek sa na albume objaví aj nová skladba Ravenblack. DVD obsahuje koncert z turné Hellfire Club z roku 2004 a kolekciu všetkých videoklipov. Takže ide naozaj o ultimátnu zbierku. (ak)


ONEGODLESS sa v roku 2013 rozhodli nepriniesť nič nové. Aspoň tak hovorí ich Facebook stránka. A v podstate majú pravdu. Ich hudba je niekde na pomedzí grooveu a južanského rocku, silne inšpirovaná kapelami ako Pantera, Down, či Black Label Society. Za túto úprimnosť majú u mňa malé plus, rovnako aj za príjemnú skladbu The Calm. (pm)


Nič nové neprináša ani Slime and Punishment, titulná pesnička prichádzajúceho albumu kapely Municipal Waste. V tomto prípade to ale môže byť trochu na škodu, pretože tento recept už začína byť dosť obohratý. Na party alebo festival je to však dokonalá hudba, takže jej môžeme čakať omnoho viac. (pm)


Bloodclot je partička poskladaná z (ex)členov kapiel Cro-Mags, Danzig a Queens of the Stone Age, čo vám dosť napovie o ich preferovanom žánri. O dva týždne im vychádza debut Up in Arms a ochutnávku tu máme v podobe skladby Kali. Počúvajte na Metalinjection. (pm)

Na konci júla vydajú Byzantine album The Cicada Tree, ktorý začali promovať skvelým songom New Ways to Bear Witness. Určite si ho dajte aj s novým videom, v ktorom sa objaví aj ich bývalý bubeník a autom zrazí frontmana. (pm)


23. jún bude pamätným dňom pre fanúšikov death metalu a špeciálne Dying Fetus. Album Wrong One to Fuck With sa zatiaľ zdá byť veľmi dobrý (nielen kvôli názvu). Druhá zverejnená skaldba (Panic Amongst the Herd) dostala do vienka aj jemne pošahané video. (pm)


Ako to vyzerá na koncertoch Rotten Sound si môžete pozrieť v klipe ich skladbe Trashmonger. Rovnako to môže vyzerať aj u vás v obývačke, keď si pustíte ich stále aktuálny album Abuse to Suffer. (pm)


A po fínskom grincore tu máme aj niečo z Belgicka. Nie, nie sú to hranolky ani čokoláda, ale informácie o novej doske Leng Tch'e, ktorej sa dočkáme po siedmich rokoch. Volá sa Razorgrind a vyjde 25. augusta. Ako prvú si z nej môžete vypočuť ľúbeznú pieseň Gundog Allegiance. (pm)


Haluz týždňa

Toto je úplne najlepšia haluz. Organizátori festivalu Wacken Open Air, ktorý sa bude konať od 3. do 5. augusta, stavajú pivné potrubie za jeden milión eur. Hlavným dôvodom – okrem skrátenia čakania na vytúžené pivko - je ochrana životného prostredia. Presuny pivných sudov totiž ničili pôdu a potrubie tomu má zabrániť. Potrubie má distribuovať 400 tisíc litrov piva a vďaka centralizovanému systému budú mocť načapovať šesť pív za sekundu. Teda aspoň na papieri. Ďalšie potrubia majú organizátori nainštalovať osobitne pre pitnú vodu, odpady, elektrinu i optický internet. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/paradiselostofficial