Po vydarenom jarnom turné v Nórsku s medzipristátím na renomovanom Cheltenham Jazz Festivale v Spojenom kráľovstve sa projekt Angrusori ešte raz vracia na Slovensko. Okrem festivalu Pohoda ho môžete v júli vidieť aj Banskej Bystrici, Košiciach a Bardejove.

Angrusori je výnimočný nórsko-slovensko-český hudobný projekt, ktorý vychádza z muzikality slovenských Rómov a v ktorom významnú úlohu zohrávajú medzinárodne uznávaná česká hudobníčka Iva Bittová a nórsky skladateľ Nils Henrik Asheim.

Zdanlivo nesúrodé postupy umelcov a umelkýň v tomto zoskupení, keď ich všetkých spája najmä schopnosť improvizácie, nachádzajú v otvorenej hudobnej diskusii spoločnú harmóniu. Ako vysvetľuje Nils Henrik Asheim, skladateľ, organista a dirigent nórskeho Kitchen Orchestra, v projekte Angrusori sa profesionálne vzdelaní hudobníci musia učiť od Rómov, musia odložiť perfekcionizmus, nepožadovať presné inštrukcie a jednoducho si to užiť.

Ako to vyzerá a najmä znie, keď je základným komunikačným kódom hudba, sa slovenské publikum bude môcť opäť naživo presvedčiť v štyroch slovenských mestách: v Trenčíne, Banskej Bystrici, Košiciach a Bardejove. Svoje letné turné začne Angrusori tam, kde mu to veľmi svedčí: na energizujúcom festivale Pohoda v Trenčíne v programe nabitom prestížnymi menami a v bezprostrednom kontakte s nadšeným publikom. Účastníkov Pohody roztancuje Angrusori 8. júla o 20:15 v NAY tanečnom dome.

Nasledujúci koncert sa bude konať 10. júla o 19:00 v Banskej Bystrici na nádvorí Stredoslovenského osvetového strediska. Turné pokračuje 11. júla o 20:00 v DKC Veritas v Košiciach. Napokon sa uzavrie tam, kde sa príbeh Angrusori v podstate začal – 12. júla v Bardejove. Najprv workshopom a koncertom pre miestnych na sídlisku Poštárka, odkiaľ manželia Dreveňákovci pochádzajú, kde stále žijú a tvoria, a večer o 20:00 bude nasledovať záverečný koncert v kultúrno-komunitnom centre BAŠTA.

Oceňovaný album Live at Tou vyšiel v britskom vydavateľstve Hudson Records v roku 2021 ako nahrávka z koncertu v kultúrnom centre Tou v nórskom Stavangeri, kde žije a pôsobí Nils Henrik Asheim. O rok neskôr zaň Angrusori získalo ocenenie Radio_Head Award v kategórii World Music / Folk. Aj forma live albumu svedčí o tom, že Angrusori rozhodne nie je štúdiovým projektom a dá sa naplno pochopiť a precítiť len naživo. Najbližšie koncerty budú zrejme aj poslednou príležitosťou vychutnať si vzácne zoskupenie na slovenských pódiách.

Pozrite si krátky dokument Debory Pastirčákovej o projekte Angrusori:

Projekt Angrusori vznikol z iniciatívy Lukáša Berbericha, ktorý nórskych hudobníkov zoznámil s etnomuzikologičkou Janou Belišovou, pôsobiacou na Katedre muzikológie FiF UK a zároveň v občianskom združení Žudro. Jej terénne nahrávky piesní z vylúčeného rómskeho prostredia Nórov očarili, a tak sa začala dlhodobá spolupráca s konkrétnymi umelcami: Nils Henrik Asheim (harmónium), Iva Bittová (spev, husle), Roman Harvan (violončelo), Marcela Dreveňáková (spev), Jozef Dreveňák (gitara, spev), Patrik Žiga (husle), Petter Frost Fadnes (dychové nástroje), Signe Irene Time (spev), Ståle Birkeland (bicie), Gjertrud Økland (husle) a Johan Egdetveit (akordeón). 

"Projekt Angrusori – Rómska hudba, dedičstvo, prelínanie a improvizácia" získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je spojiť hudobníkov z rôznych kultúrnych a etnických prostredí a vytvoriť tak nové hudobné diela fúziou toho najlepšieho, čo každý člen tohto nevšedného hudobného súboru ponúka. Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Grantov EHP na Slovensku, navštívte stránku www.eeagrants.sk.

Viac sa o projekte dozviete na oficiálnej stránke sk.angrusori.com

Letné koncerty Angrusori:

  • 8. 7. – Pohoda Festival – o 20:15 v NAY tanečnom dome
  • 10. 7. (19:00) – Banská Bystrica, Stredoslovenské osvetové stredisko
  • 11. 7. (20:00) – Košice, DKC Veritas – vstupenky na Predpredaj.sk
  • 12. 7. (20:00) – Bardejov, BAŠTA – kultúrno-komunitné centrum,

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za o.z. Žudro poskytla Mária Hejtmánková. Správu sme upravili.