Sezóna letných festivalov pomaly utícha a s ňou aj leto. No nie všetky hudobné festivaly sa nevyhnutne spájajú s letom a nekonečnými presunmi medzi pódiami pod unavujúcim slnkom. Medzi výnimky patrí aj festival, ktorý sa koná v novembri na ľadovom Islande.

Festival Iceland Airwaves je veľmi špecifický. Samotný hudobný zážitok je znásobený celkovou atmosférou, ktorú si prídu každoročne vychutnať tisíce Európanov i Američanov, ktorých je útly Reykjavík len tak-tak schopný ubytovať. Práve kvôli obmedzeným ubytovacím kapacitám bol festival pred pár rokmi posunutý na neskorší termín, kedy na Island bežný turista bažiaci po (ešte stále) panenskej prírode už nezavíta.

Iceland Airwaves - dokument, ktorý hovorí za všetko:


Koncert v lagúne aj Björk medzi divákmi

Festival trvá päť dní (tento rok pripadá na 30. októbra až 3. novembra), ktoré sú nabité bohatou domácou tvorbou, známymi svetovými menami aj nadchádzajúcimi hviezdami. Je roztrúsený po celom Reykjaviku - jednotlivé koncerty sa odohrávajú v rôznorodých priestoroch, od malých barov, cez múzeum umenia, hostely, kostol až po priestrannú športovú halu, či novopostavenú konferenčno-koncertnú sálu Harpa. Navyše okrem oficiálneho programu sa tu odohráva aj nespočetné množstvo off-venue koncertov, ktoré možno navštíviť aj bez festivalového náramku. A tak festivalová atmosféra, ktorú cítiť na každom kroku, naplno rozpulzuje ulice mrazivého Reykjavíku.

Napriek bohatému hudobnému programu, ktorý začína už v popoludňajšich hodinách, by bola škoda zostať celých päť dní "zavretý" v miniatúrnom centre Reykjaviku, v ktorom sa možno jednoducho orientovať už po prvej prechádzke. Nezažiť denný výlet ku Golden Circle zahŕňajúci Geysir, Gulfoss a Þingvellir by bolo hriechom. Rovnako návšteva Modrej lagúny, kde sa navyše v rámci festivalu koná Blue Lagoon Chill. Zažiť koncert jedného z mnohých islandských talentov a oddychovať pritom v 38-stupňovej vode s pivom v ruke, zatiaľčo teplota vzduchu sa pohybuje v mínusových číslach, je nezabudnuteľný zážitok. Rovnako pocit počúvať koncert islandskej umelkyne v miestnej reštaurácii, s nie viac ako 100 divákmi, medzi ktorými sedí i Björk, vyčarí úsmev na perách.

Program nadchádzajúceho ročníka nie je definitívny, no už teraz sa možno tešiť na mená ako Gold Panda, Zola Jesus, Kraftwerk, Jon Hopkins, Slow Magic, Sun Glitters, John Grant, Midlake, Yo La Tengo a veľa islandskej hudby, ktorá rozhodne nehrá druhé husle. Práve naopak, je jedným z najväčších lákadiel. Highlightom minuloročného festivalu bola jednoznačne trojica mladučkých Islanďanov, Samaris.


Ukážky tvorby tohtoročných interpretov na Island Airwaves

Zvuk festivalu Iceland Airwaves 2012

Autorka: Alexandra Stanová
Foto: Icelandairwaves.is - viac fotiek z festivalu

Súvisiaci interpreti: Kraftwerk, Zola Jesus