Spevák a skladateľ Tom Waits sa v nedeľu (27.10.) vrátil na koncertné pódiá. Stalo sa tak po piatich rokoch od jeho vystúpenia v Dubline, ktoré sa uskutočnilo v auguste 2008. Jeho návrat sa uskutočnil na charitatívnej akcii Bridge School Benefit, ktorú organizuje Neil Young.

Tom Waits sa už v priebehu tohto roka na verejnosti ukázal, keď spoločne s The Rolling Stones predviedol skladbu Little Red Rooster v rámci ich koncertu v Oaklande. Počas "comebackového" samostatného vystúpenia v nedeľu dohromady zahral desať piesní, medzi ktorými nechýbali klasické kúsky ako Singapore, Cemetery Polka alebo Tom Traubert's Blues. Miesto v setliste si však našli aj piesne z jeho poslednej nahrávky Bad As Me (2011) -  Raised Right MenTalking at the Same TimeChicago a Last Leaf, ktoré tak odzneli naživo vôbec poprvýkrát. Kompletný setlist nájdete na konci článku.

Na tradičnej (a zároveň netradičnej) akcii Bridge School Benefit sa tento rok predstavili aj Arcade Fire, ktorí jednu pieseň odohrali s Youngom, vystúpili tiež kapely Queens of the Stone Age, My Morning Jacket a CSNY. "Mal som skvelý plán zostať doma a pracovať na mojej halloweenskej maske JD Salingera, ale keď mi Neil povedal, že sa budú podávať pečené kravské oči na sfúknutej pneumatike a vôbec to neobsahuje glutén, tak som sa tam sám pozval," uviedol Waits štýlom sebe vlastným.


Na Youngovom charitatívnom podujatí sa Tom Waits predstavil aj v roku 2007, kedy tam vystúpila aj skupina Metallica či speváčka Regina Spektor. Zisk z podujatia putuje každoročne na konto Bridge School, ktorá pomáha najmä deťom s poruchami komunikácie. Školu založil v roku 1986 Neil Young a jeho manželka Pegi, aby pomohli ich synovi Benovi a deťom s podobnými problémami. V tom istom roku sa konal aj prvý ročník podujatia Bridge School Benefit, na ktorom sa predstavili Bruce Springsteen, Tom Petty, Crosby, Stills, Nash & Young a Don Henley.

Odvtedy sa akcia koná pravidelne každý rok a hostí popredných svetových hudobníkov. Okrem iných na nej vystúpili v minulosti také osobnosti ako David Bowie, Paul McCartney, Elton John, Carlos Santana alebo skupiny The Who, Red Hot Chili Peppers, R.E.M., Pearl Jam či Foo Fighters. 


Setlist koncertu Toma Waitsa:

Raised Right Men
Singapore
Talking at the Same Time
Chicago
Lucky Day
Tom Traubert's Blues
Lucinda
Last Leaf
Cemetery Polka
Come On Up to the House

Text: Hudba.sk (Zdroj: Nme.com, archív)
Foto: Tomwaits.com - Jesse Dylan

Súvisiaci interpreti: Tom Waits