Anglický hudobník Phil Collins ohlásil návrat na scénu. Šesťdesiatštyriročný spevák, ktorý v roku 2011 povedal, že si chce od hudby odpočinúť, takisto plánuje nahrať ďalší album. Muzikant prezradil novinky v rozhovore pre americký magazín Rolling Stone.

"Moje deti majú 10 a 14 rokov a chcú vidieť, čo robí ich otec. Boli ešte v plienkach, keď som bol naposledy na cestách. Milujú moju hudbu a rád by som ich vzal preč, aby si to mohli užiť. Nemyslím si, že chcem veľmi dlhé turné. Rád by som zahral na štadiónoch v Austrálii a na Ďalekom východe, ale určitá časť zo mňa chce vystupovať len v divadlách, takže uvidíme," uviedol hudobník pre magazín Rolling Stone.

Kým na pódiách sa občas objavil aj v posledných rokoch, ku skladaniu hudby sa vracia po dlhej 13-ročnej prestávke. S nahrávaním nových skladieb plánuje začať už v novembri. Oznámil to v stredu britský denník The Guardian. Collinsovým posledným štúdiovým albumom s autorským materiálom je Testify z roku 2002, hoci medzitým v roku 2010 vydal aj platňu coververzií od interpretov americkej nahrávacej spoločnosti Motown.

O obnovení legendy Genesis zatiaľ neuvažuje

Phil Collins vydal spomínané platne a koncertoval aj napriek tomu, že roku 2000 v dôsledku infekcie stratil sluch v ľavom uchu. O sedem rokov neskôr si poškodil krčný nerv, v dôsledku čoho stále nemôže hrať na bicích. Situácia ho doviedla k depresiám, zvažoval i samovraždu. V roku 2011 napokon oznámil ukončenie aktívnej muzikantskej kariéry z rodinných a zdravotných dôvodov. 
Tento rok sa presťahoval do bývalého domu Jennifer Lopez v Miami, aby bol bližšie k deťom. Predtým žil s rodinou vo Švajčiarsku, no v roku 2008 sa rozviedol s treťou manželkou Orianne Cevey, ktorá odišla spolu s ich dvoma synmi do Miami.

"Boli to pre mňa temné časy, príliš veľa som pil. Zabíjal som čas pozeraním televízie a pitím a takmer ma to zabilo. Ale už tri roky nepijem," vyjadril sa Collins, ktorý zatiaľ neuvažuje o obnovení činnosti kapely Genesis. "Začnime najprv s mojím sólovým návratom. Chalanov mám rád, ale chcem sa jednoducho najprv venovať tomuto a uvidíme, ako sa veci budú vyvíjať," dodal.


Phil Collins sa stal známym práve ako člen skupiny Genesis, v ktorej pôsobí s prestávkami od roku 1970. S kapelou vydal úspešné albumy ako napríklad Selling England By The Pound (1973), Duke (1980), Abacab (1981), Genesis (1983), Invisible Touch (1986) či We Can't Dance (1991).

Od roku 1981 pôsobí aj ako sólový interpret a na konte má osem štúdioviek, pričom tá zatiaľ posledná s názvom Going Back vyšla v roku 2010. Medzi jeho najznámejšie hity patria skladby ako You Can't Hurry Love, Against All Odds (Take A Look At Me Now), Easy Lover (feat. Philip Bailey), One More Night, Two Hearts, Another Day In Paradise a I Wish It Would Rain Down. Na konte má napríklad sedem cien Grammy, Oscara či dva Zlaté glóbusy a v roku 2010 ho s ostatnými členmi Genesis uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/philcollins

Súvisiaci interpreti: Phil Collins