Koncert s názvom Vozová hradba uvedie 10. februára na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu český spevák Daniel Landa. Do Bratislavy prichádza po úspešnej vlaňajšej sérii koncertov pod názvom Vozová hradba Tour 2011, ktorá sa v Českej republike tešila veľkému záujmu fanúšikov.

"Vozová hradba je symbolom vzdoru, pretože chcem podporiť sebavedomie ľudí a ich vlastenectvo. V dobe, keď globalizácia pohlcuje a rozpúšťa európske národy, chceme pozdvihnúť zástavu na záchranu," uvádza ku koncertom kontroverzný spevák. V koncerte zaznejú aj skladby z repertoáru bývalej Landovej skupiny Orlík, ktorú založil v roku 1987 spolu s Davidom Matáskom.

Okrem Bratislavy sa mal spevák predstaviť aj 7. februára v Košiciach v Steel Aréne, koncert bol však zrušený.

Spevák, skladateľ a herec Daniel Landa vyštudoval hudobno-dramatický odbor na pražskom konzervatóriu. Muzikantskú dráhu začínal v roku 1987 v spomínanej skupine Orlík, ktorá sa hlásila k hnutiu skinheads. Bola pomenovaná podľa vinárne Orlík, v ktorej sa schádzali členovia skupiny Landa, Martin Limburský, Jakub Maleček a David Matásek. Nahrali dve LP platne Oi! a Demise, v roku 1992 sa rozišli.

Od tej doby účinkuje Landa sólovo, debutoval sólovým albumom Valčík, v roku 1994 vyšiel druhý s názvom Chcíply dobrý víly. Ďalšie albumy boli Pozdrav z fronty (1997), Smrtihlav (1998), Konec (1999) a kompilácia Best of Landa (2000). V roku 2000 dostal od vydavateľskej firmy ocenenie ako najúspešnejší český autor.

Nasledovali štúdiové albumy 9mm argumentů (2002) a Neofolk (2004). Jeho najnovším štúdiovým albumom je Nigredo z roku 2009, v tom istom roku vydal aj live DVD s názvom Bouře (2009). V lete 2010 uviedol trojkompiláciu Platinum Collection, na ktorej sú všetky jeho známe piesne z rokov 1993 až 2009. 

Landa má na konte aj úspechy na divadelnej a filmovej scéne. Skomponoval muzikál Krysař a zahral si v ňom aj jednu z hlavných úloh. Zahral si napríklad aj vo filme Černí baroni (1992) a tiež hlavnú postavu vo filme Tacho, ktorý mal premiéru v decembri 2010. V súčasnosti pripravuje Landa nový muzikál pod názvom Kľúč kráľov, ktorý uvedie v októbri tohto roku.

Zdroj: TASR, wikipedia
Foto: Rafael Nowakowski - Daniel-landa.cz

Súvisiaci interpreti: Daniel Landa