Organizátori festivalu Bažant Pohoda 2012 dnes zverejnili prvú väčšiu várku mien. Sú medzi nimi známe mená ako The Horrors, Anna Calvi a Caribou ale aj objavy usporiadateľov, ktoré môžu prekvapiť. Vo výbere nechýba world music, uletený electro-pop ani zasnené pesničkárstvo. V článku predstavíme aj minulotýždňové úlovky - punkových Screaming Females a islandské reggae Hjálmar.

"Sľúbili sme, že do konca januára zverejníme ďalšie mená, sme radi, že sme pre našich návštevníkov tento sľub splnili. A veríme, že ešte viac nových interpretov pribudne už v najbližšom čase," hovorí Jana Polnischová z organizačného tímu festivalu.

Britská post-punková pätorka The Horrors je považovaná za jednu z najzásadnejších skupín súčasnosti. Na konte má tri oceňované albumy, druhý s názvom Primary Colours (2009) získal nomináciu na prestížnu Mercury Prize a podľa magazínu NME bol najlepším v roku 2009. Rovnako najnovší album Skying (2011) označili čitatelia NME za najlepší album minulého roka. "Na Skying The Horrors ukázali, že dokážu hrať nielen divokú gitarovú muziku, ale aj citlivé a elegantné pesničky. Sme radi, že The Horrors zahrajú aj na Bažant Pohode 2012," uviedli organizátori na oficiálnej stránke Pohodafestival.sk.

The Horrors - Still Life

Svojská pesničkárka Anna Calvi sa zviditeľnila začiatkom minulého roka, keď bola nominovaná v ankete BBC Sound Of. Fanúšikov si však získala už predtým aj v radoch hudobníkov, napríklad Brian Eno ju označil za "najúžasnejšiu vec od Patti Smith". Neskôr bol jej debutový eponymný album, ktorý vyšiel na značke Domino Records, nominovaný na Mercury Prize. Podľa organizátorov Pohody "sú však podstatné jej koncerty - dráždivo temné a pritom jemne krásne". Dokázala to aj počas minuloročného turné s projektom Grinderman Nicka Cavea, na ktorom hrala ako predskokanka.

Anna Calvi - Desire

"Daniel Victor Snaith je matematik, ktorý považuje hudbu za rovnaké riešenie záhad, ako je matematika. A ako hudobník to dokazuje každým svojim albumom – či už pod predchádzajúcim pseudonymom Manitoba, alebo pod súčasnou značkou Caribou. V jeho tvorbe môžete objavovať psychedéliu, elektro, indiepop a množstvo ďalších záhadných slučiek. Zažili sme jeho koncert na Bestivale, kde úplne rozbláznil kompletne zaplnený veľký Rock'n'roll tent. A elektronický rock'n'roll od neho očakávame aj počas štvrtkového warm-upu Bažant Pohody 2012," napísali organizátori o ďalšom z účinkujúcich.

Caribou - Jamelia

Projekt Caribou naživo vystupuje ako plnohodnotná electro-rocková kapela ale aj ako 15-členné teleso s názvom Caribou Vibration Ensemble. O jeho výnimočnosti svedčí aj fakt, že bude tento rok sprevádzať Radiohead na ich európskom turné. Štvrtkové vystúpenie na Pohode je o to vzácnejšie, že toto turné sa koná práve počas festivalovej sezóny. Dva dni pred vystúpením v Trenčíne odohrá skupina ako predskokan Radiohead dva koncerty v Taliansku, v piatok a v sobotu ju zase čakajú dva vypredané koncerty v Berlíne. Pohoda tak Caribou získala na jediný možný termín.

Zatiaľ posledný album Swim (2010) získal nomináciu na kanadskú Polaris Music Prize, ktorú Snaith vyhral už v roku 2008 za predchádzajúcu nahrávku Andorra. Po druhýkrát sa mu to nepodarilo, no vďaka odklonu od psychedelického popu a inšpirácii elektronickými hudobnými žánrami ako deep house a minimal bodoval u redaktorov online magazínu o elektronickej hudbe Resident Advisor či britského časopisu Mixmag. Oba označili Swim za najlepší album roka 2010.

Caribou - Odessa

Ďalším potvrdeným menom je multikultúrny projekt JuJu, v ktorom sa stretli anglický gitarista Justin Adams a hráč na tradičné africké husle ritti Juldeh Camara z Gambie, ktorý je zároveň spevákom. "Dvojica divokým spôsobom spojila rockový rytmus Európy s tradičnými africkými zvukmi a vytvorila magickú fúziu dvoch rozdielnych hudobných svetov," uviedli organizátori o formácii, ktorej zatiaľ posledný album In Trance vyšiel vlani.

JuJu - Mariama Trance

Ďalšia zo zverejnených kapiel - parížske trio Naive New Beaters kombinujúce pop, rock, rap a electro s retro imidžom - patrí do pomyslnej kategórie "zábavových interpretov". Naopak zasnené pesničky ponúkne belgická kapela Amatorski inšpirovaná folkom ale aj atmosférickejšou hudbou kapiel Portishead či Sigur Rós. 

Amatorski - Soldier

Dve mená Agentúra Pohoda potvrdila už koncom minulého týždňa. Prvým z nich bola islandská reggae skupina Hjálmar, ktorá je asi najkurióznejším kúskom v doterajšom lineupe. "Reggae z Islandu? To znie ako oxymoron. Lenže my sme mali možnosť skupinu Hjálmar vidieť len nedávno v Groningene a môžeme povedať, že to funguje skvele! Hjálmar hrajú príjemné chilloutové reggae s vplyvmi islandskej hudby a dokonca spievajú v islandštine. Bob Marley by bol isto príjemne prekvapený," napísal PR manažér festivalu Mário Gešvantner.

Punk-rocková skupina Screaming Females zaujala organizátorov Pohody vlani na prestížnom podujatí SXSW v americkom Austine. "Bol to strhujúci koncert plný energie, pri ktorom sme mali pocit, že nás speváčka Marissa pohltí ako zákusok," uviedli o kapele, ktorá tento rok vydá už svoj piaty album s názvom Ugly.

Hjálmar - Ég teikna stjörnu

Okrem spomínaných nových potvrdených interpretov na festivale vystúpia aj Emiliana Torrini, Two Door Cinema Club, Gemma Hayes, Warpaint, Totally Enormous Extinct Dinosaur, The Victorian English Gentlemen Club a The Alaev Family. Festival sa uskutočné v termíne 5. až 7. júla 2012.

Zdroj: Pohodafestival.sk, pm
Foto: Thehorrors.co.uk, Annacalvi.com, Pohodafestival.sk

Súvisiaci interpreti: Horrors