Nestáva sa často, že by sa nám za jeden týždeň urodilo toľko kvalitného progu. Do magnetu sme ale niečo vybrať museli a ani to nebolo ťažké.

Magnet týždňa

Albumami Crack the Skye a The Hunter rozdelili svoj tábor fanúšikov na dve skupiny. Jeden odvtedy šomre, že by sa mal Mastodon vrátiť k svojim koreňom, najmä k doske Leviathan. Druhý sa z ich progového smerovania teší a nechá sa unášať výbornou atmosférou konceptuálnych albumov, najmä ostatného Once More 'Round the Sun. Uvidíme, čo s oboma skupinami spraví ohlásená novinka Emperor of Sand, ktorá vyjde v posledný marcový deň. Prvá zverejnená skladba Sultan’s Curse je tak trochu na pomedzí týchto dvoch smerov. Najdôležitejšie ale je, že je fantastická. (pm)


Šrot týždňa

Rozpory v legendárnej kapele Slayer - najmä medzi gitaristom Kerrym Kingom a frontmanom / basákom Tomom Arayom - už pretrvávajú dlhšie. Na povrch sa dostávajú zriedka, o to okatejšie ale sú. Napríklad keď sa minulý rok Araya vyjadril, že si nie je celkom istý svojou budúcnosťou v tejto formácii. Minulý týždeň sa páni opäť tak trochu rozhádali, keď Araya na oficiálnom Instagrame kapely zverejnil "vtipnú" fotomontáž kapely s novým americkým prezidentom, Donaldom Trumpom. Tá po vlne kritických reakcií zo sociálnej siete zmizla, na čo ju Araya opäť zverejnil a posťažoval sa na to, koľko "snehových vločiek" (z angl. snowflake - precitlivená osoba, ktorá nezvláda iné názory) ju komentovalo a nezabudol sa pustiť ani do gayov. Kapela sa následne vo vyjadrení pre magazín Rolling Stone od tejto komunikácie dištancovala. Situáciu neskôr okomentoval aj King, a aj keď zdôraznil, že s Arayom sa nehádajú, je to celé minimálne divné. (pm)

Vo veku 68 rokov zomrel bývalý klávesák Black Sabbath, Geoff Nicholls. Členom kapely bol 25 rokov - od roku 1979 až do roku 2004. S kapelou nahral desať radových albumov počnúc radovkou Heaven and Hell (1980) a končiac Forbidden (1995). Jeho hru môžete počuť aj na živáku Live at Hammersmith Odeon, ktorý bol vydaný v 2007 - obsahuje však koncerty z obdobia 1980-81. (ak)


Novinky

Rovnomenná skladba kapely Crystal Fairy je skvelou dávkou energie na začiatok tohto týždňa. O projekte, ktorého členovia sú pozbieraní z Melvins, At the Drive-In / The Mars Volta a Le Butcherettes, sme už písali dávnejšie. A už sa nevieme dočkať albumu, ktorý tiež nesie meno kapely, a vyjde o necelý mesiac. (pm)


Štvormiestna atmosférická sludge screamo úderka z českého Chebu Esazlesa vydáva nový album Společnost Psů. V ružovom obale prináša porciu existenciálnych textov, smutných ťahavých gitár a neurvalého vresku ako z liečebne. Album vychádza 18. februára, ale čo je fantastické, môžete ho už teraz počúvať, prípadne i za vami stanovenú cenu sťahovať na Bandcampe. (ak)


Nový videoklip Švédov Opeth v krásne rozprávkových pastelových odtieňoch zobrazuje nočnú moru malého chlapca, ktorý snáď putuje peklom. Kapela na Facebooku uvádza, že ich zainteresovanie vo výrobe klipu bolo minimálne, no zaujímavosťou je, že až po tom, čo video vzniklo, bola preň vybraná pieseň. Sedí vám k tej obrazovej poetike skladba Era? (ak)


Americkí post-metalisti Junius do svojej hudby miešajú množstvo melódií a okrem vesmírnej elektroniky aj množstvo striktne čistých, vrstvených vokálov a celok mal aspoň na predošlej radovke akoby utlmený zvuk - kapela znela, ako niečo, čo sa deje na pozadí, v podvedomí poslucháča. Žánrovo sa tak mierne vymykajú a ich zvuk je unikátny a nezameniteľný. Nový album Eternal Rituals of the Accretion of Light nebude iný a dokazuje to i zverejnená pieseň The Queen's Constellation. Tu naozaj platí, že novinka pokračuje tam, kde posledná skladba albumu Reports from the Threshold of Death skončila, spolu s albumom z roku 2009 ale tieto nahrávky tvoria ideovú trilógiu - nadväznosť je preto namieste. Novinka týchto zasnívaných metalistov vychádza 3. marca a bude jednou z post-metalových udalostí roku. (ak)


Z metalovej histórie: Bruce Dickinson odohral 14. decembra 1994 sólový koncert v okupovanom Sarajeve, ktoré bolo počas vojny v ohrozovaní Juhoslovanskou ľudovou armádou 46 mesiacov (od apríla 1992 do februára 1996). Dokumentárny film Scream for me Sarajevo prostredníctvom svedectiev približuje okolnosti celej akcie, ako aj sarajevskú hudobnú scénu. Film bol odpremiérovaný na Sarajevskom filmovom festivale minulý rok v auguste a aktuálne je naplánovaných len niekoľko premietaní (najbližšie k nám to bude viedenský LET'S CEE Film Festival. Komerčné vydanie je plánované na koniec roka. (ak)


Thrashová stálica Kreator vydala albumovú novinku Gods of Violence a pripomína sa klipovkou Totalitarian Terror. Skladba pripomína neetické pokusy nemeckých vojsk za Druhej svetovej vojny, ktoré sa snažili vyskúmať pôvod árijskej rasy. Nemecká kapela v novej skladbe nezaprie príslušnosť k thrashovej smotánke a fanúšikovia žánru majú neustály prísun novej kvalitnej hudby. (ak)


Fantastickí rockeri Royal Thunder svoju predošlú štúdiovku predali cez autentický osobný príbeh zrady a citovej rekonvalescencie a možno aj to bolo príznakom čiastočného zjemnenia. Crooked Doors je však na každý pád úžasnou nahrávkou a to najmä vďaka charizmatickej vokalistke Mlny Parsonz. Kapela ohlásila vydanie nového CD s názvom WICK, ktoré príde na pulty obchodov 7. apríla. Kapele sa táto doska nahrávala najťažšie, znamená však najväčší skok v kontexte zvuku kapely. Zverejnený bol tracklist, obálka aj fotka v posteli. Nezostáva nič iné, len sa veľmi, veľmi tešiť. (ak)


Trinásť minút užitočných informácií o použitých nástrojoch, účinkujúcich členoch a osobných dojmoch vám sprostredkuje Arjen Anthony Lucassen v novom klipe na skladbu The Day that the World Breaks Down z nového albumu The Source projektu Ayreon. Nejde samozrejme o oficiálny klip, ale o akúsi koláž pre fanúšikov, ktorá umožňuje pohľad do zákulisia. Hudobne je to trochu gýčik, kde je všetkého strašne veľa a človek už ani nestačí sledovať všetky tie koncepty, postavy a príbeh a to množstvo hudobníkov, ktoré sa podieľa na nahrávaní... Ale nie, je to progový orgazmus, vážne! (ak)


Poriadny prog pre dospelých kážu aj Leprous, ktorí nedávno vydali živák Live at Rockefeller Music Hall. Pozrite si klip k songu Contaminate Me, na ktorom so svojím diabolským škrekom fičúruje samotný tato nórskeho železa Ihsahn - človek, ktorý mladých lepríkov vytiahol na svetlo zhnitého sveta. Lineup na pódiu doplnil aj druhý bubeník Tobias Ørnes Andersen a je to poriadny tlak! (ak)


Chytať sa klasík môže byť veľmi riskantné. Preto som na "play" pri coveri skladby Manic Depression od Jimiho Hendrixa v podaní Moon Tooth klikal s veľkými obavami. Musím sa ale priznať, že výsledok je fakt dobrý. Zachytáva typickú atmosféru Hendrixových songov, ale v modernom poňatí a unikátnom štýle tejto kapely. (pm)


Lock Up (Napalm Death, ex-Dimmu Borgir, Inner Sanctvm, ex-Brutal Truth) po šiestich rokoch vydá nový album. Demonization vyjde na začiatku marca. Ak neviete, o čo ide, dajte si ich novinku Desolation Architect. Neviem, ako vám, ale mne to miestami vzdialene pripomína Panteru. Na drogách. Veľmi silných. (pm)


Už 24. februára vydajú Six Feet Under album Torment. Oproti predošlým zatiaľ vyzerá byť omnoho špinavší a garážovejší. Ukážku z neho - Exploratory Homicide - si teraz môžete dať aj s návodom na basu a gitaru od Jeffa Hughella. (pm)


Haluz týždňa

Funková verzia Master of Puppets je presne to, čo ste nevedeli, že tento týždeň potrebujete. Dajte si ju preto nižšie v mashupe Metallica vs. Herbie Hancock. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/Mastodon

Súvisiaci interpreti: Mastodon, Slayer