Pop-rocková kapela z Považskej Bystrice Dany Moment zverejnila nový singel, ktorý frontman Denis Kolek označuje za svoju zatiaľ najosobnejšiu skladbu. Keď ju ostatným členom skupiny prvýkrát predstavil v skúšobni v akustickej verzii, zhodli sa, že by z nej mohol byť hit, aj keď pesničiek o láske je ako maku.

Pieseň Stále sa pýtam je inšpirovaná spevákovým vzťahom k svojej nastávajúcej. "Prvé verše som napísal na začiatku nášho vzťahu so Sarah, ktorá je mojou snúbenicou a o pár mesiacov sa stane i manželkou. V januári tohto roku to budú štyri roky, odkedy sme spolu. V pesničke opisujem pocity, ktoré som prežíval, keď som ju stretol, ako aj okolnosti, ktoré sa v tom čase udiali," hovorí Denis Kolek. "Pocity boli síce rozmanité, no vzájomne prepojené. Na jednej strane sa vo mne objavila neistota, ktorú vyjadruje aj názov piesne, na druhej strane túžba po láske, vzťahu a spoločnej budúcnosti."

Líder skupiny Dany Moment zastáva tvrdenie, že všetkého veľa škodí, preto sa snaží v textoch udržiavať rovnováhu. V tomto prípade však nechal pri tvorbe voľný priebeh svojim pocitom. "Keď príde inšpirácia, nemôžem si pomôcť a musím písať. Boli chvíle, keď som sa snažil potláčať impulzy a nepísať toľko o láske, avšak to mi neprospievalo. Potláčal som tým v sebe ďalšie nápady, ktoré sa vo mne skrývali," dodáva.

Inú ženu si pri sebe nedokázal predstaviť – ani vo videoklipe

Videoklip k piesni Stále sa pýtam mal pod palcom Erik Balla, s ktorým kapela Dany Moment spolupracuje od začiatku a bol i tvorcom scenára. Pôvodne chcel Denis Kolek nakrúcať romantický klip v Paríži, no napokon s režisérom zvolili jednoduchšiu cestu. Dôležitejšie než samotné miesto je to, že v klipe so spevákom účinkuje jeho partnerka.

"Trval som na tom, aby vo videoklipe stvárňovala ženskú postavu Sarah. Nevedel som si predstaviť, že by úlohu mojej lásky v klipe k mojej najosobnejšej pesničke hrala iná, cudzia herečka. Záležalo mi, aby všetky bozky, pohľady a dotyky boli autentické. Hoci to beriem profesionálne, a do budúcna je možné všetko, chcel som to takto," hovorí Denis. Nakrúcanie nezmarila ani choroba, hoci obaja zaľúbenci mali počas dvoch z troch natáčacích dní horúčky. "Dnes je mi to už vtipné, keďže viem, ako sme sa v tú chvíľu cítili. Napriek tomu sme sa snažili užiť si každú minútu. Boli tam aj veľmi romantické chvíle, kde sme miestami zabúdali, že vôbec točíme klip."

videoklip Stále sa pýtam, 2024 Zdroj: Erik Balla

"Som zvedavý na reakcie verejnosti a dúfam, že sa im skladba aj klip budú páčiť. Mám radosť z opätovnej spolupráce s naším producentom Ľubomírom Mazákom. Ľubo je bezkonkurenčný v tom, ako dokáže uchopiť kľúčový moment vzniku piesne, pozrieť sa na ňu z pohľadu finálnej perspektívy a vložiť do nej kus seba, vlastnej kreativity, a neprehliadnuť ani najmenší detail. Každý rok sa posúvame ďalej, prichádzame s novou tvorbou, nápadmi a som vďačný za priestor, ktorý dostávame. No hlavne, že všetko napreduje maximálne prirodzene, bez tlačenia na pílu. Tak je to správne, tak by to malo byť," uzatvára spevák.

Kto sú Dany Moment?

Kapela Dany Moment vznikla v roku 2019 v Považskej Bystrici, odkiaľ pochádzajú aj všetci jej členovia – Denis Kolek (spev), Michal Sluštík (gitara), Alex Šulavík (bicie) a Marek Jurčík (basgitara). Dôležitou súčasťou skupiny je aj manažér Andrej Juhaniak.

Hoci väčšina rokov existencie skupiny bola poznačená pandémiou, má už za sebou desiatky koncertov. V júni 2022 vystúpila aj na festivale Lovestream v Bratislave, v ten istý deň a na rovnakom pódiu ako hlavné hviezdy prvého ročníka Red Hot Chilli Peppers.

Ešte v ten istý mesiac kapela vydala svoj debutový album Nymfomanka (2022), odvtedy sa ale prioritne zameriava na tvorbu singlov. Jedným z nich je skladba Moje srdce, ktorú hudobný publicista Juraj Čurný označil za prototyp príjemného, optimistického hitu. Kapela nahrala aj hymnu pre hádzanársky klub MŠK Považský Bystrica s názvom Víťazi, ktorú naživo predstavila v televíznom vysielaní počas Majstrovstiev Slovenska.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Andrea Čurná. Správu sme upravili.