Člen skupiny SOLE, akordeonista Filip Urda, zverejnil skladbu a videoklip The Moods. V piesni, ktorá svoju finálnu podobu nadobudla až po dvoch rokoch od jej vzniku, spája prvky filmovej, latinsko-americkej a klasickej hudby v kombinácii s nepárnym rytmom.

"Názov skladby vyjadruje zmenu nálad, ktoré sa citeľne obmieňajú v priebehu skladby, čím poukazujú na rôzne životné obdobia v priebehu tvorby. Prvotná myšlienka predstavovala kombináciu akordeónu s kontrabasom ako duo, no na podnet kontrabasistu Ľubomíra Gašpara bolo nástrojové obsadenie rozšírené o bicie (Kamil Slezák) a sláčikové kvarteto Spectrum quartett, čo pozdvihlo kompozíciu do iných rozmerov a farieb," opisuje nahrávku Filip Urda, ktorý chce svojou tvorbou ukázať, že akordeón má svoje miesto aj v iných žánroch, než je ľudová hudba.

Nahrávanie sa uskutočnilo v studiu Divadla na Orlí v Brne, ktoré ponúka kvalitné technické vybavenie a profesionálny prístup zvukovej inžinierky Jany Jelínkovej. V spolupráci s bizonmedia priamo pri nahrávaní v štúdiu vznikol aj videoklip. O postprodukčnú úpravu zvuku sa postaral Ľuboš Brtáň (Elbi studio).

Filip Urda svoju profesionálnu hudobnú kariéru odštartoval v kapele Especias. V roku 2015 získal na súťaži Nové tváre slovenského jazzu dve ocenenia - cenu Hudobného fondu za presvedčivý inštrumentálny výkon a cenu SOZA za najlepšiu autorskú skladbu. V rámci programu Erasmus v roku 2018 študoval jeden semester na Conservatorio Alfredo Casella v meste L'Aquila pod vedením Daria Flaminiho. Aktuálne je členom hudobného zoskupenia SOLE, s ktorým tento rok vydali svoj debutový album Elos.

Prečítajte si rozhovor: Júlia Kozáková z kapely SOLE: Témy piesní na albume Elos nás spájajú nadčasovo a nadpriestorovo

Ďalšou novinkou umelca bude pripravovaná skladba La Vita v spolupráci s dievčenským speváckym zborom Voce Eufonico a nástrojovým obsadením klavír, kontrabas a priečna flauta. Aktuálne informácie a koncertnú činnosť Filipa Urdu môžete nájsť na sociálnych sieťach kapiel SOLE a Liberta.

Redakciu Hudba.sk informoval Filip Urda. Správu sme upravili.