Má len 17 rokov, vyhrala jednu z najprestížnejších talentových súťaží v Európe a najnovšie sa môže pochváliť debutovým singlom. Talentovaná Mária Valentová sa slovenskej hudobnej scéne predstavuje singlom Hľadám ťa tam. Zverejnila ho spolu s videoklipom, v ktorom okrem mladej speváčky účinkuje aj jej blízka priateľka Noemi Muková, dcéra zosnulého speváka Petra Muka. Tá v klipe tancuje, pričom je sama autorkou choreografie.

Mária Valentová aktuálne študuje spev na bratislavskom konzervatóriu a v budúcnosti by sa rada zamerala na muzikálový spev. Chce sa však prezentovať aj vlastnými pesničkami a hneď prvým singlom dokazuje, že slovenská scéna má nové meno, ktoré sa oplatí sledovať. Pesnička Hľadám ťa tam je citlivou a na speváčkin vek prekvapivou vyzretou baladou.

"Od malička som zvyknutá stáť na javisku a zvládať trému. V desiatich rokoch som začala chodiť na Základnú umeleckú školu v Trnave, kde som sa rozvíjala v speváckej triede Jany Andevskej. V tomto období som začala chodiť aj na rôzne spevácke súťaže. Bol to pre mňa skvelý tréning," hovorí speváčka, ktorá pochádza z Hrnčiaroviec nad Parnou. Má šesť súrodencov, ktorí sú spolu s rodičmi jej najväčšími fanúšikmi.

Získané skúsenosti s pódiovým vystupovaním mohla naplno využiť v roku 2021, kedy ako 15-ročná vyhrala svetové finále prestížnej speváckej súťaže Sanremo Junior v Taliansku. Mária uspela vo finále v konkurencii dvadsiatich víťazov národných kôl so skladbou z filmu A Star is Born Always Remember Us This Way od Lady Gaga. "Z umeleckého hľadiska to bola pre mňa prelomová skúsenosť. Spievať pred plným divadlom so sprievodom orchestra bol zážitok na celý život. Okrem toho som spoznala veľa mladých umelcov, ktorí zdieľali moje zapálenie pre spev," tvrdí Mária.

Text piesne jej napísala sestra, v klipe tancuje blízka priateľka

Autorkou textu debutového singla mladej speváčky je jej sestra Anna Valentová, z čoho má Mária veľkú radosť. "Pieseň je o spoločne prežívanej úzkosti a o podpore, ktorú pre nás znamená blízky človek. Táto skladba pôvodne vznikla ako duet, no nakoniec sme druhý hlas pridali až do posledného refrénu. Hľadám ťa tam bola jednou z prvých piesní na albume, ktorý pripravujem a patrí medzi moje obľúbené," vysvetľuje výber debutového singla. 

Videoklip k piesni režíroval Timotej Lukovič. Tím tvorcov si ako lokáciu vybral bratislavské Teatro Colorato. "Vedeli sme, že chceme divadelný priestor. Teatro Colorato je divadlo môjho profesora herectva. Cez školský rok som tam často, keďže tam máme hodiny herectva a polročné skúšky. Spolu so spolužiakmi sme si toto miesto veľmi obľúbili, a preto som bola rada za príležitosť natáčať klip k prvému singlu práve tam," vysvetľuje speváčka. "Samotné nakrúcanie ma veľmi bavilo a nakoľko v klipe tancuje moja spolužiačka a blízka priateľka Noemi Muková, atmosféra bola úžasná. I keď natáčanie trvalo celý deň, celému tímu som vďačná za skvelú prácu a som veľmi spokojná s výsledkom. Stresujúce bolo pre mňa iba čakanie na finálny výsledok," dodáva s úsmevom.

Debutový album vydá už čoskoro 

S debutovým singlom Hľadám ťa tam talentovanej speváčke okrem sestry Anny pomohol aj producent Rasťo Sumega, ktorý sa postaral aj o mix a mastering, a kapela v zložení kapela Denis Čapkovič, Filip Kúdela, Janči Cibula a Jaro Remenár. V krátkej dobe svetlo sveta aj celý album Majky Valentovej, ktorý poteší fanúšikov popu, rocku i šansónu. "Piesne sú rôznorodé, i keď si myslím, že v z každej je cítiť môj rukopis. Práca na albume trvala tri roky, tieto piesne mám stále rada," hovorí speváčka.

Hoci väčšinu textov napísala Anna Valentová, tvorba piesní blízka aj samotnej speváčke. "Rada píšem obrazotvorné texty, ktoré vytvárajú atmosféru a pocit. Dáva mi to kreatívnu slobodu. Často píšem na podnet silného, no neurčitého pocitu, ktorý neviem vyjadriť inak ako hudbou. Keď teda píšem text k melódii, vychádzam z tohto pocitu a snažím sa opísať obraz, ktorý mám práve v hlave," dodáva na záver nový talent slovenskej hudobnej scény.

Redakciu Hudba.sk informoval Michal Palyo z agentúry PR Music. Správu sme upravili a doplnili.