Heaven, prvý singel z očakávaného albumu Depeche Mode s názvom Delta Machine, mal 30. januára predčasnú premiéru. Oficiálne zverejnenie skladby bolo naplánované až na piatok (1.2.), v stredu ho však vo svojej rannej show losangeleskej rozhlasovej stanice KROQ svetu odtajnili moderátori Kevin & Bean.

Skladbu do svojich playlistov následne zaradilo viacero hudobných staníc vrátane britskej BBC Radio 6 Music. Samozrejme, netrvalo dlho a objavila sa aj na internete. V piatok (1.2.), kedy sa singel dostane oficiálne do predaja, má premiéru aj videoklip. Pozrite si zábery z jeho natáčania na stránke Depechemode.sk.

Aktualizácia (1.2.2013, videoklip Heaven): Kapela zverejnila videoklip. Jeho režisérom je Timothy Saccenti, kameru mal na starosti Ivan Abel. Klip nakrúcali v kostole vo Faubourg Marigny neďaleko New Orleans.


Depeche Mode opäť trochu inak

Depeche Mode
 v singli Heaven ukázali ďalšiu zo svojich mnohých podôb. Melancholická balada s introspektívnym textom o opakovanom strácaní a nachádzaní samého seba sa nesie v intímnej, temnej atmosfére, s neučesanou a chytľavou basovou linkou a veľkolepými ozvenami klavíra. Dave Gahan spieva lepšie ako kedykoľvek predtým, skladba je plná emócií a temného očakávania.

Výborný je aj sprievodný vokál MartinGorea, ktorý ešte pred zverejnením skladby v jednom z rozhovorov povedal, že ide o súčasný pohľad Depeche Mode na rockovú éru 70. rokov. Dokonca uviedol, že mu singel znie ako niečo od Roda Stewarta, no keďže okrem rockových prvkov nechýba ani poriadna dávka temnej elektroniky, viac než kohokoľvek zo 70. rokov pripomína novšiu tvorbu Portishead. Zaujímavé budú určite aj remixy, o ktoré sa postarali Matthew Dear, Blawan, Owlle a Steps To Heaven.

Návrat k zlatej ére?

O novom materiáli sa intenzívne diskutovalo už niekoľko týždňov. Gore totiž vyhlásil, že mu nový album pripomína nahrávky zo zlatej éry Depeche Mode. "Niektoré skladby mi znejú trochu ako z albumov Violator alebo Songs of Faith and Devotion," skonštatoval a dodal, že nový materiál je preňho pocitovo kombináciou oboch albumov. Známa je už aj B-strana prvého singla so skladbou All That's Mine – minimalistickým trackom s hutnou basovou linkou, odkazujúcou poslucháča do čias albumu Some Great Reward z roku 1984.

Texty piesní: Heaven || All That's Mine

Album Delta Machine vyjde 25. marca, DM ho nahrávali počas minulého roka v kalifornskej Santa Barbare. Producentsky sa na ňom podieľal Ben Hillier, za mixom sedel Flood. "Práca na tomto albume bola až strašidelná, pretože mojím zámerom bolo, aby bol čo najmodernejší," uviedol Gore v oficiálnom vyhlásení k albumu. "Chcem, aby sa ľudia pri jeho počúvaní cítili dobre, našli akýsi pokoj. Má v sebe niečo magické," dodal. "Zaujali sme úplne nový prístup k tvorbe. Keď sme sa dostali do slepej uličky a uvedomili si, že album začína znieť príliš 'normálne', nahraté zvuky sme 'pošramotili' a dodali im typickú, organickú Depeche Mode úpravu," doplnil Gahan.

Depeche Mode predstavia novinky naživo aj v Bratislave - 25. mája na štadióne Pasienky, kde koncertovali aj v rokoch 2006 a 2009. Mimochodom, lístky na sedenie momentálne kúpite už len na stránke Predpredaj.skVIAC INFO a VSTUPENKY

Text: Michaela Ivaničová, pm (zdroj: Kroq.cbslocal.com, Nme.com, archív Hudba.sk)
Foto: Columbia Records

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode