Vo veku 79 rokov zomrel legendárny producent a inovátor Phil Ramone, ktorý spolupracoval s Rayom Charlesom, Billym Joelom, Bobom Dylanom, Arethou Franklin, Frankom Sinatrom alebo Paulom Simonom. Držiteľ 14 cien Grammy v roku 1982 ako prvý uviedol na trh album na CD.

Americký producent Phil Ramone skonal v sobotu ráno v New York Presbyterian Hospital. Jeho úmrtie potvrdil syn Matt. Vo februári ho hospitalizovali pre aneuryzmu aorty (chorobné rozšírenie srdcovnice), ktorá sa mu napokon stalo osudnou.

Ramone sa narodil v Juhoafrickej republike, no už vo veku 12 rokov sa stal občanom Spojených štátov amerických. V roku 1959 založil spolu s Jackom Arnoldom nezávislé vydavateľstvo A & R Recording. Prvú Grammy získal v roku 1964, no tie najcennejšie prišli o čosi neskôr. Produkoval napríklad album 52nd Street (1978) od Billyho Joela, ktorý na udeľovaní cien Grammy v roku 1980 triumfoval v kategórii Najlepší album. V tom istom roku si Ramone prevzal zlatý gramofónik pre producenta roka.

V roku 1984 získal Ramone Grammy za soundtrack k filmu Flashdance (1983), v posledných desiatich rokoch mu zase gramofóniky pribúdali za prácu na albumoch Genius Loves Company (2004) od Raya Charlesa a Playin' With My Friends: Bennett Sings The Blues (2002), The Art of Romance (2004), Duets: An American Classic (2006) a Duets II (2011) od Tonyho Bennetta. Ramone bol na Grammy nominovaný celkovo 33-krát. 

Vďaka nemu vyšiel prvý album na CD

Phil Ramone bol považovaný za jedného z technicky najfundovanejších a najkreatívnejších hudobných producentov histórie, ktorého význam presahoval hranice medzi jednotlivými žánrami. Muž, ktorý sa tešil aj neoficiálnemu titulu "Pápež popu", sa postaral svojho času o revolučné zmeny v nahrávacích štúdiách. V roku 1982 sa spomínaná nahrávka 52nd Street stala vôbec prvou, ktorá vyšla na CD, o čo sa postaral práve Ramone. Aj preto sa považuje za hudobného inovátora a priekopníka vydávania albumov na stále najrozšírenejšom fyzickom formáte CD.

"Phil Ramone bol skvelým človekom a veľmi talentovaným muzikantom a producentom. Pre jeho zmysel pre humor a lásku k hudbe s ním bola radosť pracovať na toľkých projektoch," napísal Tony Bennett na sociálnej sieti Facebook. Hold Philovi Ramoneovi už vzdali aj John Legend, Gloria Estefan, Julian Lennon či Moby.

Zdroje: SITA, TASR, billboard.com
Foto: AP Photo/Evan Agostini

Súvisiaci interpreti: Billy Joel, Tony Bennett