Gavora – industriálna renesancia na českej pôde. Reč industriálu sa prostredníctvom ich poňatia elektroniky znova raz inovuje a vytvára osobitý slang v rámci mladého zoskupenia, základnými článkami ktorého sú Andrej Gorodkov, Aleš Petržela a Petr Konečný.

Gavora – industriálna renesancia na českej pôde. Reč industriálu sa prostredníctvom ich poňatia elektroniky znova raz inovuje a vytvára osobitý slang v rámci mladého zoskupenia, základnými článkami ktorého sú Andrej Gorodkov, Aleš Petržela a Petr Konečný.

Healing The Sick vytvára imaginárny svet – predieranie sa tmavými kanálmi zabudnutých mestských častí, v spleti ktorých sa človek snaží nájsť prostredníctvom tvrdo mienených slov a kvapiek dažďovej vody, pravidelne stekajúcich do kanálu odkiaľsi z iného sveta, tam vysoko nad hlavou... Nálada albumu je nepopierateľne temná, čierno-biela, vtiera sa do pocitov, ktoré zároveň spochybňuje. Zvuky a zhluky nástrojov sa ťahajú imaginárnym ovzduším vážnych tvárí, stroboskopov nočných klubov, poväčšine tvrdo útočia prostredníctvom samplov. Simulujú realitu, ktorej chýba základná spleť farieb.

Miestami pôsobí Gavora ako presamplovaný Free Faces s lídujúcim Marošom Hečkom. Skladby sú, samozrejme, porovnateľne dynamickejšie (do istej miery sa z nich takto vytráca subjektívna poetika), o to viac však evokujú rýchlosť a rytmus strojov. Hĺbka tónov dráždi a ústi do výkrikov hluku, ktoré hodnotia vnímanú realitu okolo seba bez potreby kladenia si základných otázok. Na tie niet času, doba je rýchlejšia.

Healing The Sick sa správa ako prvý level počítačovej hry. Každý z hráčov chce nielen vyhrať, ale minimálne postúpiť do ďalšieho kola. Čím vyššie sa v hre súťažiaci dostáva, tým prudšie sa jeho podvedomie pýta vpred. Gavora je monopolným vlastníkom, ktorý dávkuje mieru výkrikov so šepotom, riadi sample do depresiou zaváňajúcich textov, tie sú neumlčateľné (ticho neznamená koniec ale iba pauzu, ktorá znova vybuchuje). Tento experiment je živý, mladý, nedáva si rúško pred ústa a nepotrebuje respirátor, pretože dychu má dosť ešte minimálne na pár rokov.

Samotný prebal albumu je imidžovo kompatibilný, čo sa týka farebnosti, práve tam možno nájsť zvyšok farebnej škály, takže vyváženosť sa dopĺňa a uzaviera na jeho  začiatku.V konečnom dôsledku je Healing The Sick pozoruhodným projektom pre „fajnšmekrov“, ktorý sa však neodporúča osamelým mestským jazdcom nočných ulíc....



Vydavateľstvo: Piperrecords
Celkový čas: 48´36´
Link: www.gavora.cz  
        www.piperrecords.cz


Zoznam skladieb:
1. It
2. Pieces
3. Bright star
4. Residue
5. Reason
6. Could be
7. Within?
8. That hole
9. Go

Zdroj: TS MusicServer