Krátky život hudobného skladateľa, klaviristu a interpreta Mareka Brezovského bol dynamický, naplnený tvorivým úsilím i osobným bojom. Skončil sa jeho nečakaným odchodom v roku 1994. S odstupom času je ale jasné, že príbeh jeho tvorby sa rozvíja ďalej.

V pondelok 15. apríla by sa Marek Brezovský dožil 50 rokov a v novej úprave piesne Biele pierko sa s ním symbolicky spojila celá blízka rodina. Skomponoval ju v roku 1993 a bola jednou z viacerých piesní,  ktoré vznikli ako súčasť televízneho filmu Muzikál. Režíroval ho Zoro Laurinc, ktorý súčasne napísal ku všetkým piesňam texty. Už počas nahrávania skladby vznikla aj jej orchestrálna verzia. "Krátko na to, o pár mesiacov, Marek navždy odišiel," spomína jeho mama Vlasta Brezovská

Roky plynuli, Marekova hudba si postupne nachádzala cestu k poslucháčom, najmä zásluhou jeho hudobných súpútnikov na čele s Oskarom Rózsom, ktorý bol ústrednou postavou za vznikom legendárneho projektu Hrana (1998). Práve vďaka tomuto albumu, a neskôr i koncertom a unikátnemu filmu Patrika Lančariča Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (2014), jeho tvorbu postupne objavovali stále noví poslucháči.

Mirka Brezovská, Ali Brezovský, Vlasta Brezovská Zdroj: Ján Pallo

Intímna hudobná spomienka na syna a brata

"V roku 2016 sme s manželom Alim autorsky spolupracovali na viacerých podujatiach v bratislavskom V klube," hovorí Vlasta Brezovská. Práve v tomto období so súhlasom pôvodného textára Zora Laurinca napísala k piesni Biele pierko nový text, ktorý je intímnou spomienkou na Mareka. Nová verzia piesne nikdy nebola nahratá, rodina sa k nej znovu vrátila až nedávno a vydáva ju s novým názvom Bol to vánok.

Skladbu nanovo zaranžoval a zrealizoval rodinný priateľ Matúš Uhliarik, ktorý sólový spev zveril Marekovej sestre Mirke Brezovskej. "Tak vznikla krehká hudobná spomienka na syna a brata, ktorý v sebe niesol hudbu ako dar," dodal otec Ali Brezovský. Mirka, tak ako každý v rodine Brezovských, bola spätá s hudbou. V osemdesiatych rokoch pôsobila ako profesionálna speváčka a autorka textov. Z albumu Hrana je textárkou troch piesní, ktoré patria k vrcholom nahrávky – Niekde zvoní hrana, Chcem byť sám a Všetko je inak. Textárskej tvorbe zostala verná dodnes.

"Hoci som s bratom Marekom tvorivo spolupracovala, žiadnu jeho pieseň som nestihla naspievať, odišiel priskoro," povedala Mirka. Rovnako doteraz nikdy nemala príležitosť naspievať text svojej mamy. O to unikátnejšia je pieseň Bol to vánok, ku ktorej nahrávaniu pristupovala s o to väčším rešpektom. "Je to veľmi osobná pieseň, naplnená spomienkou, venovaná Marekovej pamiatke."

O Marekovi Brezovskom

Marek Brezovský po sebe napriek veľmi predčasnému odchodu zanechal rozsiahle hudobné dielo v oblasti rockovej aj vážnej hudby, ktoré vyvolalo obrovský záujem poslucháčov. Jeho komorná aj art-rocková tvorba bola po jeho smrti vydaná na hudobných nosičoch, ktoré sa rýchlo vypredali a v nasledujúcich viac než desiatich rokoch sa k tisíckam ďalších poslucháčov dostávali šírením neoficiálnych kópií.

Album Hrana, ktorý vznikol vďaka Marekovmu spolužiakovi a priateľovi Oskarovi Rózsovi, prvýkrát vyšiel v roku 1998, neskôr sa od roku 2011 dočkal niekoľkých reedícií vrátane vinylového vydania v roku 2015. Dodnes je album vyhľadávaný a patrí k tomu najcennejšiemu, čo v umeleckej oblasti na Slovensku vzniklo. V tomto sa vzácne zhodujú názory odborníkov, hudobníkov, kritikov aj divákov. Ide o pozoruhodné dielo, ktoré má svoje pevné miesto v slovenskej hudobnej kultúre.

Album Hrana sa stal aj základom unikátneho rovnomenného projektu, za ktorým stál opäť Oskar Rózsa. Okrem koncertovania po celom Slovensku projekt postupne prinášal aj ďalšie kompozície a piesne, ktoré po sebe Marek zanechal a ku ktorým písala texty najmä Marekova sestra Mirka.

Spomínaný umelecký dokument Patrika Lančariča Hrana: 4 filmy o Marekovi Brezovskom, ktorý získal hlavnú cenu na medzinárodnom filmovom festivale Cinematic 2014 v Piešťanoch. V roku 2016 na udeľovaní národných filmových cien SFTA získal za tento film Marek Brezovský in memoriam cenu Slnko v sieti za najlepšiu filmovú hudbu.

Pozoruhodný dokumentárny projekt, ktorý mapuje život a tvorbu Mareka Brezovského, sa uzavrel v roku 2016, keď vyšlo troj-DVD Hrana – Trilógia. Jej súčasťou je okrem filmu aj záznam koncertu Hrana a dokument mapujúci priebeh turné, počas ktorého záznam z koncertu vznikol.

Brezovského hudba sa dočkala aj ďalších ocenení. Už v roku 1999 vznikla výnimočná scénická hudba k divadelnému predstaveniu Čechovovej Čajky v Divadle A. Bagara v Nitre. Hudbu nahral Oskar Rózsa a autor Marek Brezovský za ňu in memoriam získal najvyššie divadelné ocenenie Dosky 2000. V roku 2019 bol Brezovský a jeho tvorba ocenený zápisom do Zlatej knihy SOZA.

Redakciu Hudba.sk za rodinu Brezovských informoval Ján Pallo. Správu sme upravili.