Nesmrteľná dáma českého popu, Hana Zagorová je späť na scéne. Poslucháčom sa okrem koncertov a účinkovania v muzikáli Jack Rozparovač pripomína aj absolútne novým album.

Nesmrteľná dáma českého popu, Hana Zagorová je späť na scéne. Poslucháčom sa okrem koncertov a účinkovania v muzikáli Jack Rozparovač pripomína aj absolútne novým album. Jeho príchod speváčka ohlasovala už zhruba pred rokom a pol, pričom zdôrazňovala fakt, že to bude album šansónový. V danom čase však jeho vydanie pozastavila. Dnes je na trhu platňa s názvom Zloděj duší, ktorá je mimoriadne vydarená, no skôr, než o šansóne, možno hovoriť o pope s nádychom šansónu.
Na Hane Zagorovej je úžasné, že sa nikdy na nič nehrala. Osud si s ňou zahral dostatočne na to, aby musela používať pretvárku. Bola, je a určite navždy ostane sama sebou, čo je jej obrovskou devízou. Inak tomu nie je ani v prípade jej novinky Zloděj duší.
Mnohí sa asi divili tomu, že Zagorová chce nahrávať šansónové pesničky. Faktom totiž navždy ostane, že do povedomia poslucháčov sa vždy dostali prevažne jej popové, ľahko zapamätateľné skladby, s ktorými kraľovala hitparádam. Faktom však tiež ostane, si silné, emotívne pesničky s nádychom šansónu mala na každej svojej platni.
Tento raz chcela nahrať album šansónový a hoci k tomu smerovala, nepodarilo sa jej to na sto percent. Je k tomu hneď niekoľko dôvodov, ale preberme si to pekne po poriadku. Úvodná skladba Tam, kde něco končí je presne tou pesničkou, ktorá by mala navodiť temnejšiu atmosféru, dominantnú, tajomnú hudbu, náročný a krásny text a skvelú interpretáciu. Na úvod šansónovej platne tak silný song, až pri jeho počúvaní behá mráz po chrbte. Keby Zagorová pokračovala týmto smerom, tak by to bolo úžasné.
Druhá pesnička vyráža dych najmä Zagorovej textom, ktorým, tak ako doteraz vždy dokázala, že je výborná textárka, a bolo by strašne fajn, keby si dokázala otextovať viac pesničiek. Ďalším skvostom na platni je skladba, ktorú Zagorovej otextoval pán textár Michal Horáček, ktorý sa spolu s Václavom Koptom dokázali bravúrne prispôsobiť požadovanej atmosfére. Pri týchto pánoch však pravdepodobne nikto nečakal nič iné.
No a potom prichádzajú momenty, ktoré so šansónom nemajú nič spoločné. Bohužiaľ. Vašo Patejdl síce dokáže skladať hity, čo dokázal aj na tejto platni, ale určite to nie sú hity šansónové. Navyše, zaradiť na platňu hneď dve pesničky z popového muzikálu Jack Rozparovač by bolo fajn, keby nebola reč o albume šansónovom. A potom je tu ešte jeden typický kolovrátkový tanečný song, ktorý už vybočuje úplne odvšadiaľ, z akejkoľvek línie.
Na druhej strane však treba uznať, že ak si odmyslíme to toľkokrát pranierované slovo šansón, Zagorovej sa podarilo pripraviť a vydať veľmi kvalitný album, ktorý si môže bez mihnutia oka zaradiť medzi svoje ďalšie obrovské úspechy. Potešila ním svojich fanúšikov, uspokojila kritikov a možno prekvapila samú seba. Zloděj duší sa totiž počúva veľmi dobre a je veľmi príjemným prekvapením nielen pre fanúšikov tejto dámy.

Vydavateľstvo: Multisonic, 2007

Linky: www.hanazagorova.cz, www.anarchy.sk


Zoznam skladieb:
01. Tam, kde něco končí
02. Zloděj duší
03. Já tě čekala
04. Breviář lásky
05. Já ty oči znám (z muzikálu Jack Rozparovač)
06. Každý jednou zaplatí
07. Vím, že se díváš
08. Na dně moří
09. S láskou je svět akorát
10. Žádam, Bože náš (z muzikálu Jack Rozparovač)
11. Cestou
12. Adieu

Zdroj: TS MusicServer