Tak ako v piatok, aj v sobotu sa určite mnohým prihodilo, že z koncertu dovtedy neznámej kapely alebo umelca odchádzali s nadšením. Takíto interpreti sa striedali jeden za druhým na Orange stage a najmä v Tatra Banka aréne. Vybrali sme aspoň niektorých.


4 Walls (NL)

Jazzové kvarteto z Holandska odohralo v sobotu večer jeden z najlepších koncertov celého festivalu. V preplnenej TB aréne sme so zatajeným dychom a otvorenými ústami sledovali virtuózne predstavenie týchto postarších pánov.



Tí nás v priebehu okamihov prevádzali zo sveta až filmového ambientu, sprevádzaného zanietenými vzdychmi, pazvukmi a výkrikmi vokalistu Phila Mintona, cez melodické pasáže až k hlučnému, no veľmi hudobnému šialenstvu v podaní ištrumentalistov, pri ktorom tuhla krv v žilách. Zrazu ticho, piano a ženský vokál, no speváčka nikde. Phil Minton. Štyria hudobníci si úplne oprávnene za svoje predstavenie, zakončené rock’n’rollovou vsuvkou, vyslúžili standing applause. 4 Walls rozhodne treba vidieť.




Amadou et Mariam (MALI)

Sobotná noc na Orange stage patrila trom kapelám, ktorých hudba sa dá zaškatuľkovať ako world music. V afrických rytmoch sa najprv predstavila kapela Amadou et Mariam z Mali, ktorá spolu s nasledujúcimi Konono no.1 z Konga, príjemne rozohriala publikum.




Orange Blossom (FRA)

Francúzsku česť po vypadnutí Air z programu zachránila v sobotu v noci multikultúrna zostava Orange Blossom, ktorej chytľavá tanečná hudba je zmesou elektroniky a tradičného hudobného dedičstva Afriky a Blízkeho Východu.




Ugly Duckling (USA)

Príjemne prekvapila aj americká alternatívno hip-hopová formácia Ugly Duckling, ktorá vystúpila na Semtex stage v sobotu večer. Toto kalifornské trio, prejavom pripomínajúce Beastie Boys, je na scéne rovnako dlho ako Wu-Tang Clan, no nikdy nedosiahlo taký veľký komerčný úspech. Napriek tomu raperi Dizzee Dustin, Andy Cooper a DJ Young Eistein mnohých presvečili, že na pódiu vedia zabaviť minimálne tak dobre. Slovenské publikum si získali vďaka svojmu typicky oldschoolovému uvoľnenému štýlu rapovania na funky podmazoch. Keď k tomu navyše pridáme ich zabávačské schopnosti, komunikáciu s publikom a skvelú atmosféru, vyjde nám nezabudnuteľný hip-hopový koncert na Pohode. Žiaľ videozáznam z tohto koncertu sme nenašli, tak aspoň videoklip, odkaz na webovú stránku a myspace.



http://www.uglyduckling.us

http://www.myspace.com/uglyduckling