S odstupom času vám prinášame reportáž z koncertu nemeckej synthpopovej legendy Alphaville, ktorá sa preslávila hitmi ako 'Forever Young', 'Big in Japan' alebo 'Sounds Like a Melody'. Len pár dní pred Vianocami, 19. decembra 2008, si ich mohli vychutnať aj návštevníci brnenskej haly Rondo. Spolu s pripomenutím priebehu podujatia tu nájdete aj 80 exkluzívnych fotografií.

Začiatok akcie bol naplánovaný na ôsmu hodinu večer, no nemálo nedočkavcov čakalo pred halou už od šiestej. Z davu bolo poznať, že sa jedná hlavne o "odchovancov" hudby osemdesiatych rokov vo veku 30 až 50 rokov, mladých bolo pomenej. Zrejme aj vďaka tomu prebehlo naplnenie haly bez problémov, fanúšikovia boli mimoriadne disciplinovaní a trpezliví a všetko veštilo kvalitný kultúrny zážitok. Halu otvorili okolo siedmej večer, vo vnútri na návštevníkov podujatia čakal primeraný počet pultov na občerstvenie. Kapacita haly bola limitovaná na maximálne 8000 ľudí a organizátorom to z tohto pohľadu vyšlo na jednotku, keďže sa hala Rondo naplnila takmer do posledného miesta.

Bez omeškania sa v úlohe predskokana predstavil Petr Muk so skupinou. Hľadisko, spočiatku tiché, sa postupne zapájalo do spevu spolu s Mukom. Divákov však dostal do varu až pred koncom svojho vystúpenia pesničkami 'Zrcadlo', 'Stín katedrál' a najmä nezabudnuteľnou 'Bonsoir mademoiselle Paris', ktorou napokon prinútil spievať asi každého v hale. Po krátkom potlesku sa rozlúčil s divákmi, ktorí už prešľapovali nedočkavosťou na hlavný bod programu.

Pódium sa mi zdalo primalé na takú veľkú hviezdu ako Alphaville, zážitok však mala umocniť sľúbená projekcia na plátne natiahnutom po celej jeho šírke a laserová show. Škoda, že vo výhľade na celé plátno prekážala konštrukcia pódia a rozdeľovala ho tak na tri časti. Ale aj napriek tomu bola svetelná show zaujímavá a efektná.

Počas dvadsaťminútovej pauzy, ktorá nasledovala po koncerte Petra Muka sa prebudili aj diváci, ktorí až doposiaľ ticho sedeli vzadu a po bokoch tribún. Halou sa začalo ozývať hlučné volanie berlínskej skupiny, ktorá svoje najväčšie úspechy slávila pred dvoma desaťročiami. Po vyše polhodine čakania sa svetlá konečne zhasli a na pódium vystúpili Alphaville.

S výnimkou mladého bubeníka bol starší vek členov skupiny evidentný, no na pódiu skutočne pôsobili ako "večne mladá" kapela. Odozva publika na prvé, "nehitové", skladby bola skôr vlažná, no na tvári frontmana Mariana Golda bolo poznať nadšenie. Asi v polovici vystúpenia oznámil fanúšikom, že nasledujúcu skladbu by mali poznať - bola to pieseň 'Big in Japan', ktorá priniesla oživenie publika a veľký potlesk.

Postupne sa začali vlniť aj zadnejšie rady divákov, keď sa z ničoho nič rozozneli úvodné tóny hitu 'Forever Young'. Ľudia vytiahli zapaľovače a užili si očakávanú atmosféru tohto nezabudnuteľného hitu. V pozadí hudobného vystúpenia ju doplnila aj pôsobivá projekcia. Po skončení pesničky sa skupina predstavila a rozlúčila, no publikum, v ktorom nechýbala ani relatívne veľká slovenská základňa fanúšikov, si vypýtalo prídavky. Dobrá atmosféra panovala až do konca, ľudia nakoniec vystúpenie ocenili ováciami, aké skupine takéhoto formátu rozhodne patria.

Členovia Alphaville aj napriek svojmu veku dokázali, že ich časy slávy ešte neskončili. Či to však dokážu aj novým štúdiovým albumom 'Catching Rays on Giant', ktorý plánujú vydať na jar 2009, je zatiaľ vo hviezdach.

Text a foto: Tomáš Lacika

Súvisiaci interpreti: Alphaville, Petr Muk