Cyklus koncertov známych pod názvom Art of Livin' pokračuje i v novom roku. Vo štvrtok 22. januára sa v petržalskom Klube za zrkadlom stretli predstavitelia domácej alternatívy v podaní formácií EA, Nové Mapy a Veneer. Jednotlivé projekty spájali jednak ženské vokály ale z časti aj hudba, ktorá je u všetkých troch kombináciou živých nástrojov s elektronikou a možno ju zaradiť do škatuliek downtempo, chillout alebo lounge music.

Samotní umelci by nad týmito označeniami zrejme len mávli rukou, no zdá sa, že organizátori podujatia ich vzali doslova. Na návštevníkov tak pod pódiom čakali v radoch poukladané stoličky. Atmosféru, ktorú takto usadená divácka kulisa vytvorila, dokonale vystihla Dana Mazalová z Nových máp, ktorá pred začiatkom druhého koncertu privítala publikum slovami "Vítam vás na tomto výchovnom koncerte". Zúfalosť situácie podčiarkol napokon aj Pavol Hubinák z kapely Veneer, ktorého výzva, aby sa ľudia pri jednej z rockovejších piesní zo stoličiek postavili, nenašla veľkú odozvu.

Ale poďme pekne po poriadku, pretože v line-upe sa našla i kapela, ktorá si aj napriek usadenosti a skromnejšiemu počtu divákov dokázala svoj koncert užiť a odovzdať svoju pozitívnu energiu ďalej. Bratislavský alternatívny večer zahájila, hoci s polhodinovým omeškaním, ale predsa, formácia EA. Duo Sisa Latková a Robert Borodajkevyč, ktoré, mimochodom, tvorí partnerskú dvojicu i v osobnom živote, pôsobilo na pódiu harmonicky a príjemne.

Texty anglicky spievaných piesní tvorili najmä pocity a reálne zážitky, akými boli napríklad i spomienky na Nový Zéland, či jednoducho oslava lásky. S piesňou 'Way to Choose' sa zase pripojili k tým, ktorým problematika ochrany životného prostredia nie je ľahostajná.

Medzi odohranými pieňami nechýbala ani 'Little Box', ktorá sa objavila i na našej hudobnej kompilácii 'Best of Hudba.sk'. Už niekoľko dní je skladba v rotácii v Rádiu_FM, čo sympatické duo považuje za veľký úspech a my sme radi, že sme k nemu mohli prispieť svojou troškou. Za skladbu môžete hlasovať i v hitparáde Top_FM, kde je aktuálne nasadenou novinkou. Napriek tomu, že je formácia EA ešte len v hudobných začiatkoch, odohrala na Art of Livin' vydarený koncert.



Nové Mapy ako formácia hudobne nadväzujúca na tvorbu MindMap pokračovala v o niečo alternatívnejšej forme než EA. Spojenie klávesov a gitár, elektroniky a spevu sprevádzal po textovej stránke akýsi abstraktný jazyk s prvkami slovenčiny. Počas hodinového vystúpenia tak zazneli i piesne, ktorým, ako tvrdí samotná speváčka Dana Mazalová, nikto nerozumie.

Klávesy Martina Hasáka a elektronická mašinka Roland MC-909, ktorú obsluhoval Igor Iliaš síce pocítili občasný nesúlad, nedostatky sa však vytratili po výmene kláves za gitaru a basgitaru. Formácia odohrala viaceré skladby z debutového albumu 'Veselé' (2008), ktoré však nepriniesli výraznejšie momenty a niesli sa akoby v jednej línii. Hoci sa Igor Iliaš snažil na chvíľu roztlieskať publikum, jeho snahy však boli viac-menej neúspešné.

Napriek tomu, že VJské duo Document & Setting predvádzalo počas vystúpenia Nových máp najzaujímavejšiu projekciu spomedzi všetkých troch vystúpení, zážitok z "vizuálnych máp" dokonale pokazili svetlá nad pódiom, ktoré počas druhého koncertu oslepovali návštevníkov.



Čas po pol jedenástej bol už vyhradený trnavskej formácii Veneer. Tá privítala publikum so slovami, že "teda odohráme zopár piesní, keďže sme dostali dobrý honorár". S poslednou kapelou večera sa na pódiu rozozneli už i bicie, ktoré spolu s basgitarou a dvojicou gitár potlačili elektroniku do úzadia a priestor dostala najmä rocková živelnosť.

Formácia Veneer nie je na hudobnej scéne žiadnym nováčikom. Priaznivcov si získala najskôr vďaka remixom (napr. aj pre Lennyho Kravitza) a neskôr definitívne po vydaní debutu 'Light' (2003) vďaka svojmu "neslovenskému" zvuku a spevu Simony Hubinákovej. Treba však podotknúť, že tých priaznivcov mali vždy podstatne viac v zahraničí ako na Slovensku. Okrem piesní z debutového albumu zazneli vo štvrtok večer i nové skladby z pripravovaného albumu, ktorého termín vydania je zatiaľ nejasný.

Už teraz je však zrejmé, že druhý album bude pre zvuk kapely badateľným posunom vpred. Nové veci zneli dynamickejšie, kompozične prepracovanejšie, gitarovejšie, a vďaka tomu, že sa Pavol Hubinák unúval kvôli nim dvakrát vyladiť svoju gitaru, možno povedať i "vyladenejšie". Stačí už len "vyladiť" slovenské publikum a možno príde konečne i zaslúžený úspech na domácej pôde...

Priaznivci slovenskej produkcie svetových kvalít si budú môcť Veneer najbližšie vypočuť už 2. februára v nitrianskej Novej pekárni.



--
Text: Eva Brezovská, Patrik Marflák
Foto: Ľubomír Panák

Súvisiaci interpreti: EA