Mladá prešovská kapela Sunlips sa na slovenskom slnku vyhrieva len od začiatku roka 2008, no za svoju krátku existenciu stihla obsadiť druhú priečku v Košickom zlatom poklade a vyhrať druhý ročník súťaže Súboj kapiel. Kto vlastne Sunlips sú a čo majú spoločné s IMT Smile, nám prezradila speváčka Viky Koláriková, gitarista Pavol Vozár a basgitarista Peter Kolarčík.

Ako Sunlips ste sa sformovali začiatkom roka 2008 po rozpade viacerých vlastných projektov – čím to?

Paľo: Nevyšlo to, pretože sa asi po polroku objavili nejaké názorové rozdiely a najmä chalani, s ktorými sme spolupracovali, sa v tom čase videli hudobne inde. Prirodzene sme začali rozmýšľať o nových ľuďoch...

Viky: S odstupom času som sa naučila, že aj niečo zlé, môže byť stále na niečo dobré. Hudobne a ľudsky nám zmena pomohla, i keď nás to vtedy mrzelo...

Peter: V prípade mňa a Mira to skončilo kvôli nezlučiteľným predstavám jednotlivých členov kapely, aj napriek tomu, že sme do toho dávali všetko.

Ako to bolo s prvým hraním na festivaloch, boli ste oslovení až po účasti na súťažiach (Košický zlatý poklad, Súboj kapiel) alebo predtým?

Peter: Prvú ponuku zahrať si na festivale, sme dostali po krátkej dobe fungovania. Oslovil nás Miro Tásler, ako organizátor Dobrého Festivalu, ktorý si vypočul naše demo nahrávky. To nás povzbudilo k ďalšej snahe a jej výsledkom sú umiestenia na spomínaných súťažiach.

Neskôr ste hrali aj na Summerbeach Rudava, Bláznivom lete na Domaši a Dobrom festivale, čo sú obdobné akcie – existuje nejaká "festivalová cieľovka" Sunlips?

Peter: Ako kapela nemáme žiaden konkrétny vysnívaný festival, teda aspoň zatiaľ nie. Naše snahy sa momentálne sústreďujú na to, aby sme hrali na vychytených letných akciách, a to v čoraz lepšom čase.

Viky: Zúčastnila som sa niekoľkých väčších festivalov ako divák a túžila som takto raz fungovať s vlastnou kapelou. Ako už povedal Peter, našim cieľom je byť v prime-time festivalov, ktoré majú už tradične dobrú atmosféru.

Stali ste sa víťazmi spomínaného Súboja kapiel – ako vnímate túto súťaž v porovnaní s Košickým zlatým pokladom?

Paľo: Hlavný rozdiel vidím v tom, že na KZP sa prezentuje jediný singel. Viky spievala live, samotná skupina šla na halfplayback, takže nebola možnosť nejako výrazne ovplyvňovať porotu pod pódiom. Rozhodovala kvalita skladby, text a najmä spevácky výkon. Súboj bol iný v tom, že sa hodnotilo na základe koncertného vystúpenia na festivale, a teda sa jednalo o úplne odlišný prístup. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo uspieť v jednom i druhom, keďže nám to dáva energiu pracovať ďalej.

Viky: Šlo ale aj o to, že sme potrebovali odozvu zo strany ľudí, a tak sme sa prihlásili do týchto súťaží - reakcie boli veľmi pozitívne.

Súboj kapiel vás dostal do širšieho povedomia a dal možnosť nahrať singel pod taktovkou Mira Táslera – ako vnímate túto spoluprácu s odstupom času?

Viky: Bola to dobrá skúsenosť, určite by som si to ešte zopakovala. Je to človek na správnom mieste, ktorý sa tam dostal tvrdou prácou a skúsenosťami. Mirov prístup bol profesionálny, angažovaný a zároveň ľudský. Potešujúce bolo práve to, že IMT Smile v nás vyvolali lásku k rockovej muzike.

Peter: Na nahrávaní singlov sa mi páčilo, že Miro nechal veľký priestor na realizáciu celej kapele. Aj vďaka spolupráci, nám ponúkol účasť na ďalších podujatiach, ktoré organizuje tento rok.

Ste nejakým spôsobom zainteresovaní do aktuálneho ročníka Súboja kapiel?

Peter: Keďže sme vyhrali naposledy, na tomto ročníku sa zúčastníme iba ako hostia. Skladby prihlásených kapiel sú na internete len chvíľu, no už som si ich stihol vypočuť. Páči sa mi, že sú v súťaži zastúpené rôzne hudobne štýly. Niekoľko kapiel ma zaujalo, ale keďže nechcem zasahovať do hlasovania, nebudem konkrétny. (smiech) Som rád, že Súboj kapiel existuje a všetkým, ktorí sa rozhodli prezentovať v tejto súťaži, držím palce.

Na internete nemáte žiadnu oficiálnu webstránku, ak nerátame bandzone a komunitné stránky...

Peter: Vlastný web je v pláne. Ak všetko pôjde správnym smerom, dozrie čas na jeho vytvorenie.

V prípade, že majú naši čitatelia záujem o vaše piesne – kde ich majú hľadať?

Viky: Môžu si ich vypočuť na našich profiloch na Bandzone.cz/sunlips a Myspace.com/kapelasunlips, poprípade na Facebooku.

Môžeme od Sunlips očakávať i nový album?

Paľo: Práve album a veci s ním spojené je to, na čo neustále myslíme popri koncertoch a ostatných hudobníckych aktivitách. Priebežne sa venujeme finalizácii zozbieraných materiálov, takže dúfame, že to bude hotové čo nevidieť. Videoklip plánujeme riešiť až potom, čo dokončíme už rozrobené veci. Medzitým si nás ale naši fanúšikovia môžu vychutnať na koncertoch 18.4. v Klube 77 (Banská Bystrica), 22.4. v Malbo Cafe (Košice), 14.5. na Cassofeste (Košice), 6.6. na finále Súboja kapiel (Prešov) a na letných festivaloch (Tajvan Leto, Dobrý festival).

Sami o sebe tvrdíte, že sa orientujete najmä na koncertné hranie, nemyslíte si, že je v istom slova zmysle chyba zanedbávať štúdiovú produkciu?

Peter: To, aby kapela mohla pôsobiť ako koncertná, si vyžaduje kus dobre odvedenej práce v štúdiu. My sme sa na pódia dostali vďaka nahrávkam a v nahrávaní plánujeme pokračovať ešte intenzívnejšie.

Skladby sú z autorskej diele Paľa Vozára (gitara) a Viktórie Kolárikovej (spev) – rozmýšľali ste aj o "externom" prísune textov/melódií?

Paľo: Mám rád pocit, keď si dokážem spolu so sestrou autorsky stáť za piesňou, ktorá zaujme. Dá sa povedať, že je to aj jedna z vecí, kvôli ktorým sa nám oplatí robiť hudbu. Je tu ale aj druhá strana mince, a to je časová tieseň a občasná kríza, takže sme do istej miery otvorení textárskym príspevkom.

Viky: Na kvalitných slovenských textoch stojí a padá celá tvorba. Melódie či celé skladby... o tom neuvažujeme. Ak by sme neboli schopní vytvoriť to, čo je podstatou celého fungovania kapely, mohli by sme to rovno zabaliť.

Paľo a Viky – ste súrodenci – ako sa to prejavuje v profesionálnom živote kapely?

Viky: To, že sme súrodenci vnímam ako pozitívum pre celú kapelu, najmä čo sa týka komunikácie pri tvorení skladieb. Nie vždy sa dá byť diplomatický a potom si bez servítky povieme i to, čo by sme napríklad kamarátovi nepovedali. Ale o to je to úprimnejšie a veci sa ľahšie vydiskutujú.

Paľo: Často sa povie to, čo by bolo za iných okolností možno drzé, až netaktné. Tak to je a takto to aj funguje.

Peter: Podľa mňa to v určitých oblastiach kapele pomáha. (smiech)

Okrem bubeníka ste všetci Prešovčania, prečo teda skúšate v Košiciach?

Viky: Sme traja Prešovčania, ale Peťo už žije pár rokov v Košiciach. Keď sme zakladali skupinu, núkala sa nám možnosť hrať práve v metropole východu, kde sme mali možnosť zariadiť si vlastnú skúšobňu. Zatiaľ je to tak a veci fungujú - časom uvidíme...

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Daniel Kolárik

Súvisiaci interpreti: Sunlips