Finále severoamerickej futbalovej ligy zvané Super Bowl je jednou z najsledovanejších športových udalostí roka. Priamy prenos každoročne sleduje viac ako 100 miliónov divákov po celom svete a v Spojených štátoch ide často o najsledovanejší televízny program roka. Tento rok však účinkovanie na tomto prestížnom podujatí niekoľko áčkových hudobných hviezd.

Je dobre známym faktom, že Super Bowl nie je len športová, ale aj hudobná, resp. šoubiznisová udalosť. Polčas zápasu je totiž vyhradený krátkej, no o to viac pompéznej a monumentálnej hudobnej šou, počas ktorej sa na pomyselnom "najväčšom pódiu popkultúry" predstavujú veľké svetové hviezdy. Headlinerom 13-minútovej polčasovej show tohtoročného 53. ročníka finále NFL (Národná futbalová liga), ktoré sa uskutoční už túto nedeľu 3. februára na štadióne Mercedes-Benz v Atlante v Georgii, bude americká popová skupina Maroon 5.

Okrem hlavného interpreta sa tradične predstaví aj niekoľko hviezdnych hostí. Trojnásobných držiteľov ceny Grammy na pódiu podporia dve veľké hviezdy amerického rapu - zástupca novej generácie Travis Scott a ostrieľaný veterán Big Boi z hip-hopového dua OutKast. Na Slovensku a v Česku môžete môžete priamy prenos zápasu sledovať v nedeľu od 23:30 na televíznej stanici Sport1 z portfólia spoločnosti AMC Networks International.

Losangeleská kapela Maroon 5, na čele so spevákom Adamom Levineom, ktorý sa zaskvel ako kouč v speváckej súťaži NBC The Voice, doteraz na celom svete predala viac ako 53 miliónov albumov a vyše 48 miliónov singlov. Medzi jej najznámejšie skladby patria She Will Be Loved, This Love, Payphone, Moves Like Jagger s Christinou Aguilerou či Don't Wanna Know v spolupráci s Kendrickom Lamarom. Ich posledný singel Girls Like Us, v ktorom hosťuje momentálne najvychytenejšia raperka Cardi B, je jedným najväčších hitov minulého roka a na Youtube má prvý z dvojice videoklipov od konca mája 2018 vyše 1,7 miliardy prehratí.


Kaepernick a protesty proti rasizmu

Na Super Bowle sa však Cardi B k Maroon 5 počas vystúpenia nepridá. Tohtoroční headlineri totiž za rozhodnutie vystúpiť na polčasovej šou zožali vlnu kritiky v dôsledku prístupu NFL k hráčovi a politickému aktivistovi Colinovi Kaepernickovi. Bývalý hráč na pozícii quarterbacka za tím San Francisco 49ers v auguste 2016 na začiatku zápasu počas hymny Spojených štátov pokľakol namiesto toho, aby sa postavil. Podľa vlastných slov chcel týmto gestom vyjadriť protest proti policajnej brutalite proti Afroameričanom a množiacim sa prejavom rasizmu, ktoré zosilneli po príchode Donalda Trumpa na politickú scénu. Nasledovala vlna individuálnych protestov ďalších hráčov. Kaepernick si odvtedy nezahral a súdi sa s NFL.

Viacero umelcov vrátane rapera Jay Z, speváčok Rihanny, Pink a spomínanej Cardi B na podporu Kaepernickovho protestu odmietlo ponuku vystúpiť v rámci Super Bowlu. Jay Z svoj postoj dokonca zakomponoval do textu skladby Apesh**t, ktorú vydal spolu so svojou manželkou Beyoncé v rámci ich spoločného projektu The Carters: "Povedal som nie Super Bowlu: vy ma potrebujete, ja vás nie." Zaujímavosťou je, že medzi tými, ktorí tento rok Super Bowl odmietli, je aj Big Boiov kolega z OutKastu, raper Andre 3000.


Cesta k supershow

Tohtoroční účinkujúci sa zaradia k hviezdam ako Justin Timberlake, Lady Gaga, Coldplay, Katy Perry, Missy Elliott, Lenny Kravitz, Bruno Mars, Red Hot Chili Peppers, Madonna, Nicki Minaj, The Who, Bruce Springsteen & E Street Band, Tom Petty a Heartbreakers, Prince, Rolling Stones, Paul McCartney, U2 a mnoho ďalších, ktorí už v polčase Super Bowlu vystúpili.  

Polčasová šou však nebola najväčšou televíznou udalosťou roka odjakživa. Po celé desaťročia v rámci nej vystupovali vysokoškolské pochodové kapely, známi speváci ako Andy Williams či vzdelávacia organizácia Up With People so svojou hudobnou šou, ktorej cieľom bolo inšpirovať mladých ľudí, aby menili svet k lepšiemu. Všetko sa zmenilo v roku 1993 vďaka vystúpeniu Michaela Jacksona na štadióne Rose Bowl v kalifornskej Pasadene, ktorým si opätovne získal srdcia fanúšikov aj trón kráľa populárnej hudby.

Počas 13 minút na veľkom pódiu zazneli časti Jacksonových hitov Billie Jean a We Are the World spolu s jeho vtedajšími novinkami Jam a Black or White. Vyvrcholením predstavenia bola výpravná verzia superhitu Heal The World, počas ktorej pódium a schody vedúce k nemu zaplnili tisícky detí. Jackson, jeho kapela a sprievodní tanečníci vystupovali na vlastnej pódiovej konštrukcii vážiacej 12 ton a zloženej z 26 častí, ktoré bolo treba v rámci prestávky rýchlo poskladať bez toho, aby sa poškodil trávnik na hracej ploche. Tímu 275 ľudí jej zloženie nakoniec trvalo šesť minút.


Najlepší a najhorší

Jedno z najlepších polčasových vystúpení predviedol bezpochyby legendárny spevák, multiinštrumentalista a skladateľ Prince vo februári 2007 na Dolphin Stadium vo floridskom meste Miami Gardens. "Jeho purpurové veličenstvo" odohralo extravagantnú šou, ktorá sa začala coververziou kultovej piesne We Will Rock You od kapely Queen a skončila sa symbolicky v prietrži mračien Princeovým superhitom Purple Rain.

Za najväčší trapas prenosov Super Bowlu sa považuje ročník 2004, keď Justin Timberlake nechtiac zavadil o kostým Janet Jackson a odhalil jej pravý prsník. Škandál sa v médiách zapísal pod názvom Nipplegate a televízie odvtedy pri živých prenosoch musia dodržiavať päťsekundové oneskorenie, aby sa podobné situácie už nedostali do vysielania. Minulý rok sa Timberlake na Super Bowl vrátil už ako hlavná hviezda, no išlo o vystúpenie, ktoré sa sotva mohlo zaradiť medzi legendárne.

Prečítajte si viac: Príliš opatrný Timberlake na Super Bowle: Stavil na tanec a "oživenie" legendy


Redakciu Hudba.sk informovala Michaela Ivaničová z agentúry PR.Konektor. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Maroon 5