Kapela Wohnout oslavuje štvrťstoročie svojej existencie a vydáva svoju desiatu radovú platňu, ktorá nesie netradičné pomenovanie - HUH!. "Názov vznikol tak nejako spontánne, keď sme sa smiali výkriku uprostred vznikajúcej pesničky," vysvetľuje kapela.

Štrnásť piesní s klasickým wohnoutovským rukopisom vznikalo v období lockdownu v spolupráci s producentom Michalom Skořepom, ktorý sa ujal aj kresieb v booklete. Ku každej piesní je totiž nakreslená koláž s podobizňou člena kapely. 

"Pre nás je dôležité robiť pesničky, a to tak neobmedzene, aby nás nelimitovali nejaké žánre. Samozrejme, nejdeme do nejakej nepočúvateľnosti, ale inak sa neobmedzujeme. Asi preto je naša kapela tak špecifická. Nikdy sme si nehovorili, že budeme hrať ako nejaká iná kapela, všetko samo vyplynulo z našich nápadov. Možno vďaka tomu sa vykryštalizovalo niečo svojbytného," vraví Honza Homola

Na začiatku boli ortodoxní pankáči, čo sa odzrkadlilo na ich debute. "Vtedy by sme nikdy nepripustili, že budeme robiť nejaké disco. A teraz nás to baví, aj keď nám veľa ľudí vyčíta, že mäkkneme. Chceme sa v štúdiu baviť. Vymýšľať," hovorí Homola. 


Nový album HUH!

Nahrávka vznikla v štúdiu Sono pod taktovkou ostrieľaného Milana Cimfeho, kde kapela nahrala svoje najzásadnejšie albumy. HUH! vychádza 6.augusta aj na vinyle ako dvojalbum. Práve vinyl ponúkne fanúšikom aj bonusovú pieseň Sme na skúške v rúchu, v ktorej hosťujú kamaráti z ostatných kapiel - Vašek Bláha, Kuba Ryba, Dara Rolins, Pokáč, Ota Klempíř a ďalší.

"Zaujímalo by ma, čo by som si o Huh! myslel pred dvadsiatimi piatimi rokmi, keď sme vydávali Cundallu... Asi by som bol ďaleko ortodoxnejší. Dnes, keď sa človek nejako vyvinul a má možnosť si naše albumu vypočuť spätne, jasne počuje, že každé to cédečko je odtlačkom nejakého rozpoloženia. Keby sa niekto náhodou dostal k tomu, že si vypočuje všetkých našich desať albumov, nech si je vedomý, že to je vždy odkaz nejakého obdobia. Mne samotnému už sa niektorý ani nepáči. Ale tak sme to vtedy mali," uzatvára Homola. Krst albumu prebehne 5. septembra v Prahe v v Mystic Skate Parku na Štvanici.

Tracklist albumu Wohnout - HUH!

1. intro
2. Flašinety
3. Umění
4. Pistolka
5. Tercie
6. HUH!
7. Papoušek
8. Píseň poštovní
9. Pilot 
10. Kocovina
11. Mozart
12. Malý princ
13. Člověk
14. Postesk
15. Soví


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Zdena Selingerová. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: facebook.com/wohnouti

Súvisiaci interpreti: Wohnout