Líder skupiny Bee Gees a najstarší zo súrodeneckej trojice tvoriacej túto formáciu dnes oslavuje životné jubileum. Barry Gibb sa narodil pred 70 rokmi na ostrove Man vo Veľkej Británii. Skupina Bee Gees patrila medzi najvplyvnejšie hudobné formácie 20. storočia.

Barry Gibb a jeho bratia to nemali v mladosti vôbec ľahké. Ostrov Man v druhej polovici 40. rokov veľa pracovných príležitostí neponúkal. Otec Hugh nemal stálu prácu a tak sa rodina Gibbovcov presťahovala do Manchestru. Muzikantské základy dostali synovia priamo v rodine, otec Hugh Gibb mal za mlada svoju skupinu, v ktorej hral na bicích nástrojoch. Trojica bratov pod vedením otca vystúpila už v roku 1956 na súťaži detských talentov v Gaumont Theatre v Manchestri. Otec im dal názov Blue Cats.

V roku 1958, za vidinou väčšieho zárobku, sa rodina Gibbovcov sťahuje do Austrálie, do mesta Brisbane. Trojica bratov Barry, Maurice a Robin sa v ešte v roku 1958 zúčastnili miestnej súťaže talentov, vyhrali ju a s prvými pesničkami sa objavili prvýkrát na rozhlasovej stanici BTQ 7. Po týchto prvých úspechoch sa dostali do klubu Beachcomber na západnom pobreží. Ich popularita rástla a v roku 1960 už mali raz týždenne vlastnú 30 minútovú televíznu šou. Po týchto skúsenostiach sa dostávajú v lete roku 1963 do Sydney, aby nahrali svoju prvú platňu. Mala názov Three Kisses Of Love a dostala sa do austrálskej hitparády. Barry mal 16, jeho dvojičky Maurice a Robin o dva roky menej.

Prvýkrát viedli austrálsku hitparádu so skladbou Wine And Women. Najväčším austrálskym hitom skupiny Bee Gees bola skladba Spicks And Specks, ktorá sa dostala na prvé miesto u protinožcov v januári 1967. Mesiac nato sa rodina Gibbovcov sťahuje späť do Anglicka. To už chlapci zvaní Bee Gees boli označení ako najlepšia skupina v Austrálii.

Otec Hugh Gibb chcel mať z chlapcov hviezdy a podľa neho iba Londýn bol tým správnym mestom pre slávnu hudobnú dráhu. Ujal sa ich producent, rodák z Austrálie Robert Stigwood. Prvý britský singel New York Mining Disaster 1941 sa v hitparáde albiónu objavil ako novinka 6. mája 1967 a dostal sa na 15. miesto. V auguste 1967 vydávajú prvý album Bee Gees First a 16. septembra 1967 vychádza ďalší singel Massachusetts. Pieseň viedla tri týždne anglický rebríček, predaj singlov prevýšil sumu 5 miliónov kópií a Bee Gees dostali prvú zlatú platňu.


Sláva mala aj druhú stránku, v marci 1969 odchádza Robin Gibb na sólovú dráhu a prvá zostava sa rozchádza. Po dvoch rokoch dochádza postupne k zmiereniu bratov. V trojici, s novou koncertnou zostavou sa vrátili na predné pozície. Hit Jive Talkin vedie v júli 1975 americkú hitparádu. V decembri 1977 mal premiéru hudobný film Horúčka sobotňajšej noci (Saturday Night Fever) s pesničkami skupiny Bee Gees a Johnom Travoltom v hlavnej úlohe. Úspešný bol film aj soundtrack k nemu. Ten viedol rebríčky v Spojených štátoch aj Anglicku. Hitmi sa stali pesničky, ktoré pre tento film zložili a nahrali Bee Gees, Stayin' Alive, How Deep Is Your LoveNight Fever. Všetky tri sa postupne dostali až na prvé miesto.

 
V roku 2004 boli vyznamenaní Radom britského impéria. S jednou prestávkou na začiatku 70. rokov účinkovala trojica bratov až do roku 2003, keď 12. januára zomrel náhle Maurice Gibb. Druhý z dvojčiat Robin Gibb zomrel 20. mája 2012. V anglickom singlovom rebríčku mali 28 skladieb, päť z nich na prvom mieste. V Spojených štátoch boli ešte lepší, v rebríčku mali 30 skladieb, deväť z nich na prvej pozícii. Vydali dvadsaťštyri štúdiových, dva live a deväť hitových kompilácií, najnovšia z nich pod názvom The Ultimate Bee Gees vyšla v novembri 2009. Predaj platní prevýšil sumu 220 miliónov kópií.  

Zdroj: TASR
Foto: TASR/Owen Sweeney/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Barry Gibb, Bee Gees