Kanadská kapela Arcade Fire sa na hudobnú scénu vracia vo veľkom štýle, čo potvrdila aj novým 22-minútovým úletom, ktorý sa do kategórie bežných hudobných videí zmestí len ťažko. Štandardný videoklip predstavila Katy B aj stálica britskej scény Pet Shop Boys a Robbie Williams fanúšikom ponúka nový singel v podobe lyric videa.

Medzi najzaujímavejšie hudobno-vizuálne diela ostatných dní patrí nepochybne video Here Comes the Night Time od kapely Arcade Fire, ktorej hudba je natoľko výnimočná, že už ani nemá zmysel ju žánrovo škatuľkovať. Nové 22-minútové video, ktoré režíroval Roman Coppola, malo premiéru cez víkend v televíznej šou Saturday Night Live, ktorá je jedným z najsledovanejších programov v USA. Kapela prostredníctvom videa predstavila tri doposiaľ nezverejnené skladby z očakávaného albumu Reflektor - Here Comes the Night Time, We Exist a Normal Person.

Samotné video sa natáčalo v podniku Salsatheque v Montreale, no nejde o bežný záznam koncertu. Je to sčasti hraný film, v ktorom sa objavili známe tváre hudobného a filmového sveta ako Bono z U2, Ben Stiller či James Franco. Sympatický a trochu bizarný počin je však predovšetkým ukážkou úžasne originálnej tvorby kapely, ktorá síce vo veľkom čerpá z minulosti, no zároveň nekopíruje seba ani hviezdy minulých dekád. Očakávania v prípade albumu Reflektor, na ktorom sa ako producent a spoluautor podieľal James Murphy (ex-LCD Soundsystem), už nemôžu byť vyššie...


Nový album chystá aj britská speváčka Katy B, ktorá bola hviezdou prvého ročníka festivalu BA City Beats (reportáž). Aktuálnou ochutnávkou je singel 5 AM, ktorý je pre jej tvorbu typickým spojením hymnického ostrovného klubového zvuku s výborným vokálom. Silný tanečný song dopĺňa kvalitný vizuál s atmosférou podivnej párty v tajomnom starom sídle. O albume, ktorého názov zatiaľ nebol zverejnený, sa viac dočítate v našom rozhovore so speváčkou.


Britská elektronická skupina Pet Shop Boys zverejnila videoklip ku skladbe Thursday, na ktorej sa podieľal aj britský raper Example. Video zachytáva fanúšikov v čínskom Šanghaji, ako sa zabávajú na pieseň, pričom na tamojších budovách premietajú video s hudobníkmi. Thursday je štvrtým singlom z aktuálneho albumu Electric (2013), z ktorého už formácia vydala single Axis, Vocal a Love Is a Bourgeois Construct.


Zo sveta syntetizátorovej hudby sa na záver prenesieme k modernej produkcii inšpirovanej swingom. Britský spevák Robbie Williams pred pár dňami zverejnil lyric video k skladbe s názvom Shine My Shoes. Pieseň, na ktorej spolupracovali aj Guy Chambers a Chris Heath, je prvým promo singlom z albumu Swings Both Ways. Nahrávka, ktorá by mala vyjsť 18. novembra, bude obsahovať 13 skladieb. Hosťovať v nich budú napríklad Lily Allen, Kelly Clarkson, Olly Murs, Michael Bublé či Rufus Wainwright.


Text: Patrik Marflák (Arcade Fire, Katy B), SITA (Digitalspy.co.uk - Pet Shop Boys, Robbie Williams)
Foto: Facebook.com/katyb

Súvisiaci interpreti: Katy B