Famózny český hudobník Dan Bárta a jeho kapela Illustratosphere doslova dostali do varu bratislavské publikum. Ovácie a výborná atmosféra - tak to vyzeralo na koncerte v Ateliéri Babylon. Zazneli obľúbené skladby ako Pruhy, Langueages, Na i v ní, Kontrabásník, ale tiež Bartagnan z nového albumu Maratonika.

"Koncert bol super! Prišli predovšetkým ľudia, ktorí sú nám verní a chceli s nami osláviť 15-ročnicu. Je to až neuveriteľné, ale viaceré z piesní, ktoré sme im hrali, vlastne vznikali ešte v minulom storočí. Výber songov na slovenské turné bol takým mixom toho, čo hráme radi my a toho, čo chcú ľudia," teší sa z úspechu bratislavského koncertu Dan Bárta.

Formácia Dan Bárta & Illustratosphere aj tento raz hrala s obrovským nasadením, bez použitia akýchkoľvek scénických efektov. Charizmatický hudobník navyše celý čas sršal humorom a vtipnými komentármi v bezchybnej slovenčine komunikoval s publikom. "Ťažisko našej práce je živé hranie. Mám to veľmi rád, pretože každý koncert je vlastne iný. Aj keď zahráme rovnaký repertoár, stačí, ak piesne poprehadzujeme a hneď má koncert iný rozmer. Teraz sme napríklad song Planetám zahrali na začiatku koncertu a tak znel ticho, pokojne. Ďalšie piesne sme zas zahrali rýchlejšie ako zvykneme. Každý koncert je teda trošku improvizáciou," vysvetlil nositeľ množstva ocenení. 

Spevák a jeho sprievodná skupina dnes mieria na východ republiky. Večer potešia fanúšikov v Poprade a v nasledujúcich dňoch zahrajú ešte v ďalších siedmich mestách. Počas turné Prvý Fiftýn Tour 2015 ich čaká mimoriadne náročná koncertná šnúra, počas ktorej hrajú niekoľko večerov za sebou. "Máme to radi. Keď koncertujeme, tak naplno. Na turné pre nás neexistuje nič iné len skúšanie, večerné vystupovanie a fanúšikovia. Pätnáste výročie si to navyše zaslúži. Možno pri tejto príležitosti pripravíme aj prekvapenie," uzavrel. 

Zostávajúce termíny Prvý Fiftýn Tour 2015: 

1. októbra - Poprad, Tatranská galéria 
2. októbra - Prievidza, Art Point 
3. októbra - Žilina, Dom odborov 
4. októbra - Tvrdošín, Kino Javor 
5. októbra - Prešov, Kino Scala 
6. októbra - Košice, Historická radnica 
7. októbra - Nitra, klub Nájomná jednotka 102 
8. októbra - Trnava, Music café 

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Informácie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z Propaganda House.

Foto: Goran Tačevski

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta