Patrí medzi najvyhľadávanejších slovenských producentov a so svojou kapelou Lavagance sa z pozície špičky domácej alternatívy so stovkami odohratých koncertov prepracoval aj do playlistov najpočúvanejších rádií. Marek Rakovický je na slovenskej scéne pojmom a jeho debutový sólový singel je prísľubom toho, že jeho hviezda ešte porastie.

"Pesnička Zjavenie je prvá vec z môjho pripravovaného sólového albumu. Je o zážitku, ktorý sa stal už dávno, ešte niekedy v ranej mladosti. Bol to pocit vnútorného mieru, absolútnej oddanosti a krásy. Potom časom, životom a každodennými starosťami sa pomaly vytratil, ale spomienka ostala navždy. Teraz po rokoch sa opäť vracia," uviedol Marek Rakovický na svojej novej Facebook stránke, kde v piatok podvečer novinku odpremiéroval.

Na svetový zvuk sú fanúšikovia skupiny Lavagance, ktorá vlani vydala výborný album Halfway to the Grave, zvyknutí. Viac prekvapí slovenčina, ku ktorej sa Marek vo svojej tvorbe vracia prvýkrát po takmer 15 rokoch - naposledy po slovensky spieval v skupine Rajneesh a predtým v kultovke Testimony. Novinka zároveň ukazuje, aký obrovský kus cesty prešiel ako hudobník od svojich metalovo-hardcorových začiatkov. Dnes dokáže so svojou tvorbou osloviť široké publikum, Zjavenie je skladba, ktorá má potenciál očariť fanúšikov Depeche Mode, rovnako ako poslucháčov súčasnej elektroniky a indie popu.

Silu intímnej piesne podčiarkuje sugestívny, na slovenské pomery absolútne unikátny videoklip, ktorý sa nakrúcal v rôznych lokáciách na Islande. Ako režisér je pod ním podpísaný Braňo Špaček, dvorný režisér Lavagance, za kamerou stál Palo Hedmeg a celý výlet na magický severský ostrov vymyslel manažér Lumír Mati. Výsledkom je dielo, ktoré je hudobne i vizuálne veľkým zážitkom. Odporúčame dať si videoklip na celú obrazovku.


PS: V priebehu budúceho týždňa očakávame tlačovú správu s ďalšími zaujímavosťami o skladbe a klipe, no keďže sme z novinky úprimne nadšení, rozhodli sme sa vám ju aspoň takto krátko predstaviť už cez víkend. Či už s rozhlasovými kvótami, ktoré v piatok vstúpili do platnosti, súhlasíte alebo nie, zdá sa, že slovenskej hudbe svitá na lepšie časy.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Braňo Špaček / Palo Hedmeg

Súvisiaci interpreti: Lavagance