Výťažok z predaja jedného z albumov skupiny Beatles putoval na charitu. Dražba sa uskutočnila ešte vlani v decembri v Spojených štátoch. Vinylový album pochádzal z majetku bubeníka skupiny Ringa Starra.

Dvojplatňa legendárnej britskej štvorice The Beatles z roku 1968 s eponymickým názvom známa aj ako White Album (Biely album) bola vydražená za takmer 800-tisíc amerických dolárov (700-tisíc eur). Aukčná sieň Julien's z kalifornského Beverly Hills v USA predala výlisok albumu s poradovým číslom jeden vlani v decembri. Jeho majiteľom bol samotný Ringo Starr, bubeník slávnej štvorice z Liverpoolu.  

Predaj si vyslúžil aj zápis do Guinessovej knihy rekordov a stal sa ďalším z množstva zápisov v súvislosti so skupinou Beatles či jej členmi. Vydražená suma znamená pre White Album prívlastok "najdrahší predaný vinyl v histórii".  



Pri príprave albumu v roku 1968 vznikla myšlienka, aby výlisky z prvého nákladu boli číslované. Prvé štyri sa stali vlastníctvom členov skupiny, pričom Ringo Starr sa stal majiteľom toho prvého. V trezore ho držal 35 rokov a podľa dostupných informácií ho predával vo výbornom stave. Výťažok z predaja jeho výlisku s poradovým číslom 0000001 vo výške spomínaných 800-tisíc dolárov poputoval na účet nadácie Lotus. Tú založil Ringo Starr spolu s manželkou Barbarou Bachovou. Zaujímavosťou je, že výlisok s číslom 0000005 sa pred 8 rokmi na dražbe predal „iba“ za 30-tisíc dolárov.  

White Album vznikal v napätej atmosfére medzi členmi skupiny Beatles na jar a v lete 1968. Dôvodom bola nielen Yoko Ono, budúca manželka Johna Lennona, ale aj umelecké rozpory a sólové ambície všetkých členov. Mnohé nahrávky piesní vznikali bez spoluúčasti všetkých členov skupiny, každý z nich však na novú kolekciu prispel.
 
Medzi najznámejšie piesne Bieleho albumu patrí balada While My Guitar Gently Weeps od George Harrisona, Good Night v podaní Ringo Starra, a mnohé z dielne Paul McCartneyho a Johna Lennona vrátane Ob-La-Di, Ob-La-Da či Sexy Sadie. Počas nahrávania albumu vznikli aj hity Hey Jude či Revolution. Tie však vyšli ako single, hoci druhá spomínaná pieseň sa na dvojalbume objavila v jemnejšej alternatívnej verzii.  




Zdroj: NME.com, leh
Foto: TASR/Ringo Starr/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: The Beatles, Ringo Starr