Z fínskej symphonicmetalovej formácie Nightwish odišla speváčka Anette Olzon. Štyridsaťjedenročná Švédka skupinu opúšťa, pretože jej smerovanie sa nezhoduje so smerovaním kapely. Olzon prišla do skupiny v roku 2007 ako náhrada za pôvodnú speváčku Tarju Turunen, ktorá z kapely odišla dva roky predtým.

V tom čase boli Nightwish na vrchole svojej popularity, a tak sa Olzon musela "pobiť" o svoje miesto v kapele v konkurze, na ktorom sa zúčastnilo až dvetisíc uchádzačiek. Tentokrát výmena speváčky prebehla jednoduchšie a oveľa rýchlejšie.

Novou vokalistkou formácie bude Holanďanka Floor Jansen, ktorej angažovanie zvyšní členovia zoskupenia oznámili paralelne s odchodom Olzon. Tá sa tento rok v júni predstavila na 9. ročníku slovenského Topfestu, kde boli Nightwish jedným z headlinerov. 

Holandská speváčka s Nightwish absolvuje americké turné, ktoré potrvá do 14. októbra. Následne sa so skupinou predvedie na turné po Veľkej Británii, vo Fínsku a v Južnej Amerike. Na budúci rok v januári čakajú kapelu vystúpenia v Austrálii a na Novom Zélande a potvrdená je už aj jej účasť na augustovom festivale Wacken Open Air v Nemecku.

"Nightwish nemajú záujem rušiť žiadne naplánované koncerty a tak sme sa rozhodli, že náhradnú speváčku predstavíme už 1. októbra v Seattli," uviedli na oficiálnej webstránke Nightwish.com. Tridsaťjedenročná Jansen v minulosti pôsobila v kapele After Forever a je členkou formácie ReVamp.

Zdroj: SITA, Nightwish.com
Foto: Floorjansen.com

Súvisiaci interpreti: Nightwish