Vo veku 87 rokov zomrel vo sobotu 1. apríla japonský inžinier Ikutaro Kakehashi, zakladateľ spoločnosti Roland Corporatiom. Tá v roku 1980 uviedla na trh programovateľný bicí automat TR-808, vďaka ktorému sa zmenila tvár modernej hudby. Pod značkou Roland vyšlo aj mnoho ďalších elektronických nástrojov a syntetizátorov.

Ikutaro Kakehashi sa narodil 7. februára 1930 v Osake a v roku 1960 založil svoju prvú spoločnosť Ace Tone. Z nej o desať rokov neskôr odišiel a v roku 1972 založil spomínanú spoločnosť Roland, kde sa podieľal na vývoji inovatívnych hudobných nástrojov. V roku 2013 dostal spoločne s Daveom Smithom technickú Grammy za prínos do technológie elektronickej hudby a o rok neskôr založil ďalšiu spoločnosť ATV.

V roku 2015 sa programovateľný bicí automat Roland TR-808 Rhythm Composer stal námetom pre dokumentárny film, v ktorom okrem iných účinkovali aj Pharrell Williams, Fatboy Slim či Phil Collins. Posledný menovaný tento nástroj využil napríklad vo svojom hite Another Day In Paradise.


Kľúčový nástroj pre vývoj hip-hopu i elektronickej hudby

Roland TR-808 sa vyrábal v rokoch 1980-84 a obsahoval rad zvukov reprezentujúcich bicie nástroje, napr. basový bubon, malý bubon konga, činely, perkusie a mnoho ďalších. Hudobníci si ich mohli usporiadať do rytmických celkov a jednotlivé zvuky ďalej modifikovať. Vďaka tomu bolo možné dosiahnuť extrémne nízkofrekvenčné zvuky a vytvoriť tak unikátne hlboké basy a plechové údery.

Hudobní kritici a teoretici uvádzajú, že táto "kultová mašinka" zohrala kľúčovú rolu pri vzniku a vývoju žánrov ako hip-hop, acid house, drum&bass, či techno. Dodnes veľmi populárny a rozšírený nástroj používali v 80-tych rokoch aj popoví a R&B umelci. Na tvorbu svojho veľkého hitu Sexual Healing (1982) využil TR-808 legendárny americký R&B a soulový spevák Marvin Gaye a znie aj v hite I Wanna Dance With Somebody od Whitney Houston.

Vo Veľkej Británii nástroj spopularizovala skupina 808 State, ktorá vznikla v roku 1984. Následne sa začal hojne využívať v britskej elektronickej hudbe, kde sa zrodilo viacero žánrov tanečnej hudby. Podľa člena skupiny 808 State Grahama Masseyho zohral TR-808 v ich vývoji takú významnú úlohu, ako gitara Fender Stratocaster vo vývoji rocku. Kým 808 State podľa nástroja nazvali svoju kapelu, raper Kanye West si ho v roku 2008 uctil na albume 808s & Heartbreak.


Text: SITA, TASR, Hudba.sk
Foto: Roland Corporation