Britský X Factor sa pomaly chýli ku koncu. V hre bojujú poslední štyria súťažiaci, ktorí sa už túto sobotu proti sebe postavia v prvom semifinálovom kole. Tesne pred jeho bránami prekvapivo vypadla jedna z favoritiek Tamera Foster. Nicole Scherzinger tak prišla o svoju poslednú nádej, v súťaži už nemá koho mentorovať.

Šestnásťročná speváčka Tamera Foster patrila od prvého momentu k tým najvýraznejším zjavom v tohtoročnej sérii súťaže. Už na kastingu poriadne zamiešala karty svojím podaním songu Whitney Houston I Have Nothing. Už vtedy sme odhadovali, že minimálne v rámci kategórie dievčat má šancu vyletieť čo najvyššie, a to sa jej skutočne aj podarilo. Vo svojej kategórii sa stala víťazkou, na absolútne víťazstvo však už nesiahne.

Sobotňajšie kolo zvané Jukebox, v ktorom sa všetci súťažiaci predviedli hneď dvoma skladbami, znamenalo pre Tameru Foster, ktorá v posledných týždňoch ponúkala výkony ako na hojdačke, akýsi návrat hore a zároveň definitívny pád nadol. "Je to ako dostať sa po páde hore. Tento týždeň si sa vrátila s naozaj silným výkonom. V budúcnosti budeš jednou z najväčších hviezd," hodnotil očarený Gary Barlow. V tej chvíli ešte netušil, že práve Tamera bude tou, s ktorou sa v súťaži rozlúčia.   


Tamera Foster vs. Luke Friend

V súboji o záchranu vytiahla Tamera silnú kartu - song Christiny Aguliery The Voice Within. Proti nej stál Luke Friend so skladbou Light Up od Snow Patrol. Názory štvorice porotcov sa v prípade rozhodnutia, koho poslať domov rozchádzali. Nicole Scherzinger ako speváčkina mentorka poslala domov Lukea, avšak následne boli porotcovia Louis Walsh a Sharone Osbourne za Tamerino vypadnutie.

Rozhodujúci hlas mal tak v rukách Barlow. Ten sa ho však vzdal a nechal rozhodnutie hlasujúcim divákom, ktorí mladú speváčku dostatočne nepodporili, čo malo za následok jej definitívny odchod zo súťaže.  


Favoritmi od začiatku až do konca  

Semifinále bude po vypadnutí Tamery Foster bez kategórie dievčat, zato v najväčšom zastúpení pokračuje kategória chlapcov, v ktorej sa drží už spomínaný Luke Friend a talentovaný Nicholas McDonald. Kategórii spevákov nad 25 rokov vládne speváčka Sam Bailey a zo skupín to celkom predvídateľne dotiahla najďalej formácia Rough Copy. Poslední traja spomínaní súťažiaci sa ako favoriti daných kategórií javili už od samého začiatku.

Budúci týždeň bude patriť skladbám BeyoncéEltona Johna. To hrá do karát najmä speváčke Sam Bailey, ktorá práve piesňou od Beyoncé odštartovala svoje pôsobenie v X Factore. Po odspievaní songu Listen zbiera väzenská dozorkyňa nielen chválu od porotcov, ale i divácke hlasy, ktoré ju držia nad vodou. A niet sa čomu diviť. Pozrite sa, aké emotívne vystúpenie si v ostatnom kole vychutnávali prítomní v sále.  


Tínedžerský talent Nicholas McDonald bol taktiež za výrazný objav tohtoročnej série označený už v úvode súťaže. Je priam neuveriteľné, akým hlasovým fondom disponuje v tak mladom veku. Sharon Osborne označila v poslednom kole jeho výkony za brilantné a tradične stabilné. Presvedčte sa sami v priloženom videu, v ktorom Nicholas zažiaril so skladbou Bruna Marsa Just the Way You Are.  


Na trio Rough Copy sme už tiež upozornili. Ide o skupinu, ktorá kráča súťažou absolútne suverénne bez výraznejšieho zaváhania. V sobotu, po odspievaní notoricky známeho hitu I Believe I Can Fly, ich Nicole Scherzinger poctila úprimným vyznaním: "Ďakujem za tento povznášajúci výkon. Viete čo si myslím? Ste tou najlepšou skupinou, akú kedy táto šou videla."    


Pozrite si najlepšie vystúpenia semifinalistov v predchádzajúcich kolách:
 
 
Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Xfactor.itv.com

Súvisiaci interpreti: Nicole Scherzinger