Kým popoví interpreti oslavujú sviatočnú pohodu a rodinnú atmosféru, alternatívne kapely sa obvykle zameriavajú skôr na odvrátenú stránku zimných sviatkov. Tento týždeň sa objavili hneď dva nové videoklipy, ktoré Vianoce prezentujú v trochu inom svetle ako býva zvykom.

Jednou z noviniek na predvianočnom hudobnom trhu je pieseň Dirt Sledding od americkej indie-rockovej kapely The Killers, ktorá vydáva netradičné vianočné single so železnou pravidelnosťou už od roku 2006. Peniaze z predaja týchto piesní putujú na konto kampane Product Red, ktorá podporuje informovanosť a prevenciu voči vírusu HIV a ochoreniu AIDS v Afrike. Singel preto už tradične vydali 1. decembra, ktorý je Svetovým dňom boja proti AIDS.

Muzikanti vo videoklipe prezentujú skladbu v púšti pri ohni a predstavili sa tiež v kostýmoch, v ktorých sa zabávajú so zafúľaným Santa Clausom v podaní herca Ryana Pardeyho. Ten si zahral rockového Santu aj v dvoch vianočných klipoch The Killers z minulosti - Don't Shoot Me Santa (2007) a I Feel It In My Bones (2012), ktoré spolu s novinkou Dirt Sledding tvoria trilógiu na seba nadväzujúcich videí. V jej najnovšom, zrejme už poslednom dieli hosťuje okrem 36-ročného Pardeyho aj ďalší známy herec Richard Dreyfuss. Klip nakrúcali v Sandy Valley v Nevade, o réžiu sa postaral Matthew Gray Gubler, známy ako Spencer Reid zo seriálu Myšlienky vraha (2005).


Svojský pohľad na Vianoce má aj anglická kapela Palma Violets. Jej novinka Last Christmas On Planet Earth sa bude hodiť najmä do playlistov barov a krčiem, ktoré sú pre svojich štamgastov otvorené aj na Štedrý večer. Formácia ponúkla k novinke aj videoklip, v ktorom prezentuje pieseň v malej miestnosti s náznakmi vianočnej atmosféry.

Skladba vyjde ako singel, na ktorého B-strane bude pieseň All the Garden Birds z albumu 180 (2013), tentoraz však v podaní detského zboru. Last Christmas On Planet Earth zároveň odštartovala špeciálny "adventný kalendár", ktorý skupina pripravila na svojej oficiálnej stránke palmaviolets.co.uk. Muzikanti sa rozhodli spríjemniť fanúšikom prvých 25 decembrových dní rôznymi piesňami, medzi ktorými budú aj coververzie, či básňami.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Digitalspy.co.uk, Nme.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: The Killers, Palma Violets