Britský elektronický hudobník Richard David James, známy ako Aphex Twin, sprístupnil prostredníctvom BBC Radio 6 Music na vypočutie EP Cheetah. Nahrávka so siedmimi skladbami sa dostane na trh v piatok 8. júla na CD, vinyle, kazete i v digitálnej forme.

EP Cheetah zaznelo v plnej dĺžke v špeciáli s názvom #Aphex6Music, v ktorom okrem tvorby Aphex Twina zazneli aj skladby interpretov, ktorých ovplyvnil a ktorí ovplyvnili jeho. Do prvej kategórie patria napríklad Daft Punk a Radiohead, do druhej Brian Eno, Kraftwerk alebo John Cage. "Aphex pre mňa otvoril úplne nový svet, ktorý nezahŕňal moju elektrickú gitaru," vyjadril sa Thom Yorke.

Celú reláciu si môžete vypočuť na stránke BBC, nové EP začína presne v polovici, po uplynutí prvej hodiny. Hudobník z novinky už pred predtým predstavil piesne 2X202-ST5, CHEETAHT7b a CIRKLON3 [ Kolkhoznaya mix ], pričom k poslednej menovanej ponúkol aj svoj prvý videoklip po 17 rokoch. O réžiu sa postaral iba 12-ročný Ryan Wyer z Dublinu, ktorý 44-ročného interpreta zaujal prostredníctvom svojich videí na službe Youtube. Tie mali pritom len pár stoviek pozretí.


Tracklist EP Cheetah: 

1. CHEETAHT2 [Ld spectrum] 
2. CHEETAHT7b 
3. CHEETA1b ms800 
4. CHEETA2 ms800 
5. CIRKLON3 [ Kolkhoznaya mix ] 
6. CIRKLON 1 
7. 2X202-ST5 

Richard David James počas svojej kariéry používal viacero pseudonymov, preslávil sa však predovšetkým ako Aphex Twin. Pod týmto umeleckým menom vydal štúdiovky Selected Ambient Works 85 - 92 (1992), Selected Ambient Works Volume II (1994), ...I Care Because You Do (1995), Richard D. James Album (1996), Drukqs (2001) a Syro (2014), za ktorú získal Grammy a nominovali ho na Mercury Prize. Denník The Guardian ho v roku 2001 nazval najvynaliezavejším a najvplyvnejším hudobníkom súčasnej elektronickej hudby.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Ryan Wyer

Súvisiaci interpreti: Aphex Twin