Počas uplynulého týždňa sa toho na hip-hopovej scéne udialo znova veľmi veľa. Najviac pozornosti však upútala roztržka Ricka Rossa a Young Jeezyho, ku ktorej došlo v zákulisí sobotňajšieho odovzdávania BET Hip Hop Awards v Atlante. Títo dvaja nie príliš talentovaní rapperi sa tak opäť raz postarali hip-hopu o negatívnu reklamu.

Spomínaný incident začal strkaním v zákulisí, pričom aktérov od seba museli oddeliť členovia bezpečnostnej služby. Konflikt však pokračoval na parkovisku, kde mal člen ochranky Ricka Rossa vytiahnuť zbraň a niekoľkokrát vystreliť. Na miesto boli následne privolaní policajti, ktorí pri zásahu použili slzotvorné spreje. V putách nakoniec neskončil nikto a polícia taktiež nepotvrdila ani údajnú streľbu. Do sporu sa údajne zamiešal aj 50 Cent, ktorý okrem toho na BET Hip Hop Awards po dlhých rokoch ukončil spor s Fat Joeom.

Udeľovanie BET Hip Hop Awards nakrúcali v sobotu večer, no odvysielajú ho až 9. októbra v televízii BET. Najviac, až 17 nominácií, tento rok získal americký rapper a producent Kanye West. Tridsaťpäťročný rodák z Atlanty bol nominovaný v 14 z celkového počtu 19 kategórií, pričom v troch z nich mal dvojnásobné zastúpenie. West mohol okrem iného triumfovať v kategórii Album roka (za nahrávku Watch The Throne spolu s Jay-Z). Druhý najväčší počet nominácií (13) mal na svojom konte 2 Chainz, za ním nasledovali Drake (11) a spomenutý Jay-Z (9). V kategórii Album roka boli okrem Watch The Throne nominované nahrávky The Dreamer, The Believer od Commona; Take Care od Drakea; Cole World: The Sideline Story od J. Colea a TM 103: Hustlerz Ambition od Young Jeezyho. Ceremoniál tretí raz po sebe moderoval komik a herec Mike Epps.

Hudobné novinky

Na rozdiel od účastníkov konfliktu veľmi dobrú reklamu hip-hopu robí už dlhé roky Nas. Ten najnovšie predstavil ďalšie video zo svojho aktuálneho albumu Life Is Good. Tentoraz ide o veľmi príjemnú skladbu Cherry Wine, v ktorej hosťuje zosnulá britská speváčka Amy Winehouse. Tú navyše vďaka archívnym záberom môžeme v klipe nielen počuť, ale aj vidieť. O produkciu skladby sa postaral Salaam Remi.

Nas feat. Amy Winehouse - Cherry Wine

Príjemné prekvapenie si pre nás prichystali Dead Prez, keď oznámili, že 16. októbra vydajú nový album s názvom Information Age. Pôjde o ich prvú štúdiovku od roku 2004, keď vydali RBG: Revolutionary But Gangsta. Spolu s informáciou o novom albume tiež vypustili do sveta prvú ochutnávku v podobne tracku A New Beginning. Ten však vďaka svojmu radio-friendly zvuku, na ktorý nie sú fanúšikovia DP zvyknutí, vyvolal rozpačité reakcie. Posúďte sami.

Dead Prez - A New Beginning

Mesiac po Dead Prez sa s novým albumom prihlási aj Big Boi z Outkast. Jeho druhá sólovka ponesie názov Vicious Lies And Dangerous Rumors a dosiaľ sme z nej mali možnosť počuť skladby Gossip a She Said OK. Teraz Big Boi predstavil aj prvý oficiálny singel, ktorým sa stala vec Mama Told Me s hosťujúcou Kelly Rowland.

Pôvodne pritom ženské vokály v piesni naspievala Yukimi Nagano zo švédskej kapely Little Dragon, s ktorou Big Boi pieseň zložil a aj ju spolu hrali na niekoľkých koncertoch. Spolupráci na finálnej verzii podľa Big Boia napokon zabránili "neovplyvniteľné biznisové podmienky", no zároveň podľa oboch strán pri vzniku piesne začalo priateľstvo, ktoré určite v budúcnosti povedie k ďalšej spolupráci. Nižšie si môžete porovnať verzie s oboma speváčkami.

Big Bou feat. Kelly Rowland - Mama Told Me

Big Boi feat. Little Dragon - Mama Told Me

Spevák Mayer Hawthorne takto pred rokom vydal svoj druhý album How Do You Do, na ktorý sa rozhodol nadviazať remixovým EP. To obsahuje celkovo šesť skladieb a rodák z Michiganu ho ponúkol zdarma na stiahnutie. Nech sa páči.

Mayer Hawthorne - How Do You Do Remixes

Pri spevákoch, ktorí majú blízko k hip-hopovej scéne, ešte chvíľu zostaneme, keďže v decembri plánuje vydať novú štúdiovku Bruno Mars. Album sa bude volať Unorthodox Jukebox a prvým singlom z neho sa stala pieseň Locked Out Of Heaven, ktorú si teraz môžete vypočuť.

Bruno Mars - Locked Out Of Heaven

Rušno je aj okolo Toraeho. Ten sa najprv prihlásil o slovo videom k skladbe What It Sound Like, ktoré nakrúcal v Bangkoku pod režisérskou taktovkou Todda Angkasuwana. Track pochádza ešte z jeho vlaňajšieho albumu For The Record. Okrem toho však Torae spustil freestyleovú sériu Daily Bread, v rámci ktorej každý deň na svojej webstránke zverejňuje jednu novú skladbu.

Torae - What It Sound Like

Toraeho "brat" Skyzoo, o ktorom sme už niekoľkokrát písali, vydal začiatkom týždňa album A Dream Deferred. Ešte predtým však DJ Prince dal dokopy mixtape s výstižným názvom The Best Of Skyzoo. Ten si môžete vypočuť a stiahnuť TU. V deň vydania samotného albumu nám potom Skyzoo predstavil aj nové video k skladbe Give It Up, v ktorej zas DJ Prince hosťuje.

Skyzoo feat. DJ Prince - Give It Up

Jeden z najlepších lyrikov v hre Pharoahe Monch pripravuje nové EP s názvom P.T.S.D. (Post Traumatic Stress Disorder), ktorým nadviaže na vlaňajší album W.A.R. (We Are Renegades). Termín vydania EP zatiaľ nie je známy, von by sa však malo dostať ešte tento rok. Prvým singlom sa stala skvelá vec Damage v produkcii Leeho Stonea.

Pharoahe Monch - Damage

Ďalším z plejády interpretov, ktorí nás do konca roka plánujú zásobiť novou hudbou, je aj Roc Marciano. Ten vydá 13. novembra svoju dlho očakávanú druhú sólovku Reloaded. Na jej deluxe verzii sa bude nachádzať track s názvom I Shot The King, ktorý si niekdajší člen Flipmode Squad, ako je u neho dobrým zvykom, aj sám produkoval.

Roc Marciano - I Shot The King

Oproti USA sa na slovenskej scéne neudialo takmer nič významné. Výnimkou je nová skladba od Majka Spirita s názvom Všetky oči na mne. V nej sa člen H16 vracia k viacerým udalostiam, ktoré počas uplynulého roka prežil. Okrem iného však tiež naznačil, že jeho domovská skupina pripravuje dlhoočakávaný tretí album.

Majk Spirit - Všetky oči na mne

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Facebook.com/MajkSpirit

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit, Nas