Hudba amerického skladateľa Glenna Millera neprestáva byť populárna. Dokazujú to dva koncerty najznámejšieho swingového orchestra na svete, Glenn Miller Orchestra, na Slovensku – 10. januára v bratislavskom Istropolise a 23. januára v Jumbo Centre v Košiciach. Divákom sa predstaví nový koncertný program In the Miller Mood, ku ktorému v januári zároveň vychádza rovnomenný album.

Okrem Glenna Millera zaznejú typické skladby ďalších autorov ako Woodyho Hermana, Counta Basieho, Harryho Jamesa či speváčky Elly Fitzgerald. Nebudú samozrejme chýbať svetoznáme evergreeny ako Moonlight Serenade, A String of Pearls, Little Brown Jug, Stairway to the Stars alebo Over the Rainbow. Členmi Orchestra Glenna Millera, ktorý vedie Wil Salden, sú vynikajúci hudobníci a sólisti. Na ich koncertoch nechýba humor a vycibrená elegancia. História pôvodného telesa siaha do tridsiatych rokov minulého storočia. Krátko po jeho založení sa Glenn Miller stal hviezdou vtedajšej hudobnej scény a jeho skladby hrali v tých časoch všetky rádiá.

Život Glenna Millera skončil vo veku štyridsať rokov pri nikdy nevysvetlenej leteckej havárii, keď počas 2. svetovej vojny lietadlo na trase z Londýna do Paríža zmizlo. Jedna z nedávnych teórií tvrdí, že ho zasiahla bomba, ktorú upustilo bojové lietadlo vracajúce sa z náletov nad Nemeckom. Hoci hviezdna kariéra Glenna Millera trvala len päť rokov, bol to dostatočne dlhý čas na to, aby sa zapísal do histórie ako vodcovská osobnosť najpopulárnejšieho swingového orchestra na svete. Vo svojich tridsiatich piatich rokoch bol uznávaný ako nová a najžiarivejšia hviezda americkej džezovej scény.

Glenn Miller Orchestra - Chattanooga Choo Choo

Chudý, vážne vyzerajúci muž s guľatými okuliarmi priniesol nový zvuk, ktorý nebol založený na sólistoch, ale na perfektnej harmónii celého orchestra. Na jeseň v roku 1939 začali hudbu Orchestra Glenna Millera hrať rádiá a jeho skladby sa okamžite stali populárne na celom svete. V roku 1942 prišiel Glenn Miller s nápadom spolupracovať s americkým letectvom a založil U. S. Air Force Orchestra. Na konci druhej svetovej vojny po smrti kapelníka založil Tex Beneke nový Glenn Miller Orchestra. V roku 1956 sa jeho vedenia ujal Ray McKinley, bývalý bubeník Millerovho Air Force Orchestra, a dodnes sa vystriedalo niekoľko ďalších kapelníkov.

Wil Salden sa začal venovať hudbe Glenna Millera v roku 1978 a prijal za svoju jeho myšlienku: "Každý kapelník sníva o vytvorení nezameniteľného zvuku, ktorý je rozpoznateľný okamžite po niekoľkých tónoch." Spoločnosť, ktorá spravuje dedičstvo po Glennovi Millerovi, uviedla v roku 1990 Wila Saldena ako kapelníka Glenn Miller Orchestra pre Európu.

Glenn Miller Orchestra - Little Brown Jug

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák z ArtsMarketing.CZ.

Súvisiaci interpreti: Glenn Miller