Jeden z najstarších hudobných festivalov na východe Slovenska sa vracia so svojím 12. ročníkom. Snina bude aj toto leto hostiť tisícky návštevníkov veľkej hudobnej oslavy s názvom Rock pod kameňom. Fanúšikovia rocku a metalu sa môžu tentokrát pod holým nebom zabávať až tri dni - od 7. do 9. augusta.

Brány festivalu sa otvoria vo štvrtok 7. augusta. O tom, že v rekreačnej oblasti Sninské rybníky sa chystá veľká rocková zábava svedčia nielen pribúdajúce kamióny s technikou, ale tiež zahraničné i domáce videopozvánky, ktoré posielajú hviezdy festivalu svojim fanúšikom. Na Slovensko už napríklad dorazil videopozdrav z Dánska od jedného z headlinerov festivalu Pretty Maids. Dánska legenda, ktorá pred necelými troma mesiacmi predstavila najnovší album Louder Than Ever, zahviezdi na pódiu ako vrchol piatkového večera. Ako jeden z jej predskokanov vystúpi v ten istý deň aj domáca zostava Inekafe, pozrite si jej videopozvánku.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Okrem spomínaných vystúpení čaká návštevníkov množstvo ďalších koncertov. Hneď v prvý deň festivalového programu poskočia srdcia pravých rockerov pri koncertoch dvoch nemeckých skupín. Ako prvá vystúpi kapela Bonfire, ktorá vlani potešila fanúšikov novým CD a LP Live in Wacken. Ako prezradil organizátor festivalu Marián Križánek, skupina so sebou do Sniny prinesie špeciálnu limitovanú edíciu tričiek vyrobených exkluzívne iba pre Rock pod kameňom, ktoré sa už nebudú dotláčať a ani sa nebudú dať kúpiť nikde inde.

Po Bonfire príde na pódium jeden z najvzácnejších zahraničných hostí festivalu - nemecká hviezda Unisonic, ktorá len nedávno predstavila piesne For The Kingdom a You Come Undone na exkluzívnom EP v limitovanej edícii pre zberateľov. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na čerstvo vydaný nový album Light of Dawn, ktorý vyšiel v Európe len včera, 4. augusta. "Skupina Unisonic príde ako jediná zo zahraničných účinkujúcich veľkým tourautobusom, takzvaným night sleeperom," uviedol Marián Križánek. "Všetci ostatní zahraniční hostia prídu na Slovensko letecky," dodal. Ako jediný domáci predskokan sa počas prvého dňa predstaví slovenské zoskupenie Metropolis.


Program plný legiend

Druhý festivalový deň v areáli Sninských rybníkov prinesie aj koncerty českých legiend Davida Kollera a skupiny Olympic. V piatkovom line-upe nebude chýbať zaujímavý britský cover band The Now, český Škwor i domáce formácie Velvet Stone, Frown či Ravenclaw.

Program festivalu vyvrcholí sobotňajšími koncertmi nemeckej power-metalovej hviezdy Edguy na čele s charizmatickým frontmanom Tobiasom Sammetom a švédsko-dánskej heavy-metalovej formácie Amaranthe s krásnou speváčkou Elize Ryd, ktorá už túto jeseň zahviezdi ako predskokan na americkom turné svetoznámej holandskej skupiny Within Temptation.

Publikum pred hlavnými večernými vystúpeniami dostane do varu domáca grungeová kapela The Junkies, alternatívno-metalový projekt z Banskej Bystrice Brainscan, bratislavská post-hardcore formácia Marvels of Contrast a českí Witch Hammer a Wanastowi Vjecy. Fanúšikovia slovenskej rockovej klasiky si prídu na svoje počas koncertu legendy Slobodná Európa, ktorá tento rok oslávila 25. výročie na scéne a 4.4.2014 vydala album Štvorka. Po zvyšok noci budú hostí zabávať slovenské kapely Karpina a Galadriel.


Hudba aj rekreácia

Bezprostredne pred vypuknutím 12. ročníka Rocku pod kameňom finalizujú organizátori s poslednými prípravami festivalového areálu. "Stavba pódia i monitorovne pre réžiu festivalu, príprava elektriny a backstageu, ktorý má hĺbku až 25 metrov, dolaďovanie cateringu, jedla a pohostenia - jednoducho pripravujeme všetko preto, aby sa u nás návštevníci cítili ako vždy čo najlepšie," spresnil Marián Križánek.

"V rámci posledných príprav ešte priamo v areáli zasadne organizačný štáb zložený z organizátorov, záchranných zložiek, polície, mestskej polície i hasičov, ktorý zvolal primátor mesta Snina, Štefan Milovčík. Počas festivalu bude samozrejme na mieste polícia, aby mohla regulovať dopravu. Pri naplnení areálu sa bude doprava odkláňať na ďalšie pripravené parkovacie miesta," dodal Križánek.  

Fanúšikom festivalu, ktorí tento rok zavítajú do Sniny, zároveň organizátori odporúčajú návštevu obľúbeného prírodného Biokúpaliska Sninské rybníky, ktoré je unikátne technológiou samočistenia vody pomocou rastlín a rias. Do areálu Sninských rybníkov aj vďaka zrekonštruovnému biokúpalisku prichádza na festival Rock pod kameňom každoročne stále viac ľudí.

Program festivalu:

7. august (štvrtok)
18:30-19:30 Metropolis
20:00-21:00 Bonfire
21:30-22:45 Unisonic

8. august (piatok)
14:00-14:30 Velvet Stone
15:00-15:30 The Now
16:00-16:30 Frown
17:00-17:30 Ravenclaw
18:00-19:00 Inekafe
19:30-20:30 David Koller
21:00-22:00 Olympic
22:30-23:45 Pretty Maids
00:15-01:30 Škwor

9. august (sobota)
14:00-14:30 The Junkies
15:00-15:30 Brainscan
16:00-16:30 Marvels of Contrast
17:00-17:40 Witch Hammer
18:00-19:00 Slobodná Európa
19:30-20:30 Wanastowi Vjecy
21:00-22:30 Edguy
23:00-00:00 Amaranthe
00:20-01:10 Karpina
01:30-02:10 Galadriel

Vstupenky na festival Rock pod kameňom 2014 je možné zakúpiť v sieti Predpredaj.sk.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show.